Opera (Opera-Labs-OOPP)-64-bit.

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post15 gru 2011, 17:56

Właśnie ściągnęłam z Softpedii Operę 64-bit- 12.00 alpha; kompilacja 1211 , Platforma x64.

W porównaniu do jej wersji 32-bit, ona wolniej otwiera na raz kilka kart. Pojedyncze strony otwiera szybko.

Rozszerzenia w niej dość wolno się instaluje. Z jedną kartą zużywa 164 MB RAM.

Jak jest otwartych dziesięć zakładek, to obciążenie procesora wzrasta do 290 MB.

Jak otwiera się pięć zakładek, to obciążenie procesora wynosi 249 MB RAM.

Na razie Opera 64-bit nadaje się tylko do testu. Zabrakłoby mi cierpliwości, gdybym przy jej użyciu pisała o różnych promocjach.

No, ale zapowiada się ciekawie. :)

Operę 64-bit można pobrać pośrednio stąd:

Kod: Zaznacz cały

http://www.softpedia.com/progDownload/Opera-for-Windows-without-Java-Download-7027.html

Aha, ona wywołuje jakiś błąd, z runtime library, czasem chwilę po jej wyłączeniu... To zapewne wynika z tego faktu, że jest bardziej niestabilna od Next. Czyli nadaje się tylko do testów, a nie do codziennego użytkowania.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 gru 2011, 17:45

Jest nieporównywalnie słabsza od poprzedniczki.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post11 lut 2012, 22:57

Kominekl, to było do przewidzenia, że niestabilna wersja Opery Next 64-bit będzie działać gorzej niż jej stabilna wersja.

Co do niestabilnej Opery 32-bit, to ona działa u mnie bez zarzutu.

-- 11 lut 2012, o 22:45 --

Już miałam napisać, że najnowsza wersja Opery 64-bit-12.00 alpha działa zdecydowanie szybciej, kiedy się totalnie zawiesiła na jednej stronie...

Poza tym blokowanie reklam w niej gorzej działa, mimo zainstalowanych rozszerzeń.

Nawet jak zaktualizowałam listę filtrów w Adblock reklamy nadal są widoczne, a przeglądarka znów się zawiesiła na tych samych stronach.

Czeka ich jeszcze dużo pracy, aby Opera 64-bit stała się użyteczna...

___________________________________________________________________________________________________

Edit: inne strony wczytują się zdecydowanie szybciej niż wcześniej.

Opera ma problemy z turecką witryną yasal, wysłałam im raport, może coś z tym zrobią...
Pozdrawiam, Joanna

marsellus

Użytkownik

Post12 lut 2012, 18:56

Już dwa razy podchodziłem do Opery i muszę przyznać że ten drugi raz był trochę dłuższy 8-) Ale jednak nie mogę się do końca przekonać, ciągle ciągnie mnie do firefoxa :mrgreen:

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post12 lut 2012, 23:29

Więc tak, ta wersja Opery 64-bit, szybciej otwiera kilka stron na raz, ale poza tym jest strasznie ociężała...

Jak otwiera się szybkie wybieranie i chce się tam przejść, to to długo trwa. Przełączanie pomiędzy szybkim wybieraniem, a dowolną kartą też jest powolne. Jakby Opera się wieszała.

Opera nadal się wiesza na tureckiej witrynie yasal. Tym razem weszłam na tamtą stronę i nie mogłam wyłączyć przeklętego wyskakującego okienka, które pojawiło się pomimo blokowania zawartości.

Co więcej, blokowanie zawartości uniemożliwiło mi wejście na forum. :|

Jednak wystarczyło je wyłączyć...

Jednak jeszcze długa droga przed nimi....

Marsellus, używam wielu przeglądarek, ale wolę Pale Moon.

Ale do grania w gry na Facebook używam Google Chrome, chromium i Opery.
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”