Oprogramowanie do zarządzania projektami

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
modliska

Użytkownik

Post25 sie 2011, 22:15

Witam wszystkich !!
Od października będę prowadziła zajęcia projektowe ze studentami na PWr. W skrócie, polegają one na tym, że studenci są dzieleni na grupy 5-osobowe i przez 2 semestry realizują większy projekt.
Chciałabym w tym roku zrobić z nimi eksperyment, który dodatkowo nauczy ich współpracy w zespole i organizacji czasu pracy.
Poszukuję w miarę nieskomplikowanego narzędzia do zarządzania projektami, gdzie mógłabym zdefiniować projekty, przypisać do każdego 5-osobowe grupy i pozwolić liderom zaplanować zadania dla poszczególnych studentów.
Oprogramowanie powinno umożliwiać:
- przechowywanie dokumentacji projektowej,
- dopisywanie komentarzy do zadań i dokumentów,
- oznaczanie zadań wykonanych.
Czekam na jakieś propozycje. Będę dozgonnie wdzięczna :pray:

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post25 sie 2011, 22:40

hmmm, no to chyba najlepsze oprogramowanie to Microsoft Project
skoro studenci to powinni mieć dostęp do oprogramowania z MSDN AA od Microsoftu, a tam jest ono udostępniane za darmo.

Ma wszystko, od harmonogramów, przez wykresy Gantta, ścieżki krytyczne itp. Można nawet dzielić zasoby i wyznaczać koszty projektu. Do tego umożliwia łatwe kontrolowanie postępów prac.

Program ten ma też darmowe alternatywy, np dotProject

serge

Użytkownik

Post26 sie 2011, 16:32

Ja mogę Ci polecić całkiem niezłą aplikację - XXXX wersja angielska lub polska jak kto woli. Jest jeszcze wciąż w wersji darmowej a ma chyba wszystko czego potrzebujesz.
Wygodne jest to, że możesz wrzucać pomysły, zakładać projekty, tworzyć milestony a następnie pod każdy element możesz podczepić notatkę lub załączniki dowolnego typu. Potem możesz śledzić całą historię, dopisywać nowe uwagi, współdzielić z innymi.
Mnie się super tego używa w zespole 14 osobowym przy jednoczesnej pracy nad wieloma projektami ? każdy wie co ma w danym momencie robić. Polecam.

-------------------

A ja polecam nie spamować linkami i to bardzo polecam.
ck

blasterix

Użytkownik

Post01 wrz 2011, 12:04

Słyszałem o czymś takim jak Zoho projekty. To oprogramowanie dostępne bez instalacji z poziomu przeglądarki, Może być alternatywą dla Microsoft Project.

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”