Płyta startowa Acronis True Image nie bootuje się

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post02 kwie 2009, 13:21

Płyta startowa Acronis i żadna inna bootująca nie bootuje się. Zmieniłam dysk na większy, zainstalowałam Win XP Pro z SP2 (nowy system, zakupiony rok temu), pobrałam poprawki z WU, w tym SP3. Chciałam zrobić kopię systemu i nic z tego. Na laptopie z Win XP HE nie mam żadnego problemu. Próbowałam innych płyt bootujących, żadnej nie odpala, poza tej z systemem XP. Nie mam pojęcia o co chodzi, w Biosie ustawienia poprawne, nie zmieniałam bootowania od instalacji systemu, dodatkowo jeszcze sprawdziłam, jest CDROM na pierwszej pozycji. Proszę o jakieś sugestie, chcę zrobić teraz tę kopię, bez instalacji dodatkowych programów, które ją niepotrzebnie obciążą.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2009, 13:46

Mam rozumieć, iż chodzi o stacjonarny komputer więc tak...

1) Dostań się do wnętrza komputera i odłącz wszelkie kable danych od urządzeń napędów CD/DVD oraz dysków twardych (IDE/ATA i/lub SATA).

2) Zresetuj bios => Instrukcja

3) Ponownie podłącz wszelkie odłączone kable służące do transmisji danych (IDE/ATA, SATA). Podłączając zwróć szczególną uwagę na właściwe ustawienie zworek na urządzeniach.

4) Nie ma to bezpośrednio związku z problemem lecz dodatkowo, sprawdź czy wszelkie karty rozszerzeń są prawidłowo umieszczone w ich slotach (gniazdach), dot. to w szczególności urządzeń na PCI i PCI-E.

5) Po złożeniu kompa wykonaj testy.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post02 kwie 2009, 14:15

Ok, spróbuję, ale dopiero to robiłam (oprócz resetu Bios), bo przy okazji zmiany dysku czyściłam komp wewnątrz. Na PCI mam tylko dodatkowo podpiętą kartę dźwiękową CMI8738, nie wiem po co? Kiedyś, w czasie, kiedy jeszcze biegałam po serwisach, ktoś ją dołożył, twierdząc, że tak jest korzystniej przy Skype, ale nie wiem? Mogę ją w ogóle wyjąć? Mam Realtek zintegrowany. Ogólnie to stary komp, ale jeszcze na chodzie.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2009, 14:45

a PCI mam tylko dodatkowo podpiętą kartę dźwiękową CMI8738, nie wiem po co?

Nie znam tej karty więc o jej możliwościach również nie wiem zbyt wiele. Natomiast w przypadku zintegrowanych kart nie zauważyłem żadnych niedogodności.

kiedy jeszcze biegałam po serwisach, ktoś ją dołożył, twierdząc, że tak jest korzystniej przy Skype, ale nie wiem?

Oni zawsze tak mówią ;)

Mogę ją w ogóle wyjąć?

Tak, ja nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Co do problemu, można jeszcze przeczyścić napęd. Twój przypadek przypomina mi mój problem z przed kilku lat, gdzie problem stanowił zużywający się laser.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post02 kwie 2009, 17:31

Napęd w miarę nowy, używam ok. pół roku. Już nie wiem, jakieś cuda i dziwy :sciana: , a ja muszę zrobić jakoś tę kopię i to już! Mam do roboty stronę www i jak zacznę smiecić po systemie to już jej nie zrobię. Wobec tego proszę o pomoc przy Ghoście, mam ten program ze Zlotu DP, jeszcze nie używałam. Kiedyś dawno temu próbowałam, ale tworzył mi kopie przyrostowe i ciągle zabierało to masę miejsca na dysku (wtedy miałam tylko 80GB dysk, a na patrycji gdzie był Ghost ciągle ubywało miejsca). Nie wiem jak się do tego zabrać, gdzieś miałam tutoriale, ale czy je teraz znajdę...

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2009, 19:20

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”