Problem z instalacją bibliotek .NET Framework 4

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 gru 2012, 20:07

Witam. Potrzebuję zainstalować najnowszą wersję bibliotek .Net Framework w wersji 4.
Posiadam już biblioteki .NET Framework w wersjach 2.0 SP2, 3.0 SP2 i 3.5 SP1.

Ale jak pobieram instalator on-line ze strony oficjalnej, tej: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to występuje problem z przeprowadzeniem instalacji do końca. :o
Na początku wszystko wygląda prawidłowo, w pierwszym okienku instalacji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wybieram pierwszą opcję i Dalej. Później przez chwilę trwa proces instalacji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Po czym instalator zatrzymuje się, wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i nie można dokończyć tej instalacji.
Tego o czym tam jest mowa czyli opcji Włóż dysk Microsoft .NET Framework 4 Client Profile nie mogę zrobić bo nie posiadam żadnego, takiego dysku.
Jeśli klikam samo OK w tym okienku, to wyświetla to, że nie może znaleźć tego pliku netfx_Core_x86.msi.

Jeśli w tym samym okienku wybieram przycisk Przeglądaj, to w nowym okienku wyboru domyślnie jest tam zaznaczony plik pakietu netfx_Core_x86.msi jako typ - Pakiet instalacyjny (*.msi).
Klikam więc przycisk Otwórz, ale wtedy też wyświetla: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i nie można znaleźć tego pliku. :(

Sprawdziłem też, czy jest u mnie ten plik netfx_Core_x86.msi wpisując w systemową wyszukiwarkę tę frazę i zwróciło mi to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wpisałem tam również inną frazę - Microsoft .NET Framework 4 Client Profile i zostało znalezione to:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Nie wiem skąd wzięły się te liczne pozycje i to również te od wersji 4 Client Profile. Być może pochodzi to od poprzednich aktualizacji - ale to tylko przypuszczenia. Faktem jest, że nie ma tego pliku, który jest tutaj istotny.
W ogóle nie wiem czy ten cały proces instalacji czy aktualizacji przebiega tutaj jak należy.

I pytanie: dlaczego to nie mogę poprawnie zainstalować tej wersji bibliotek, a instalator wersji 4 zamiast instalować ją przeprowadza proces jakiejś naprawy wersji 4 Client Profile ?
Czy i tę wersję powinienem pobrać i zainstalować ? :?: :doh:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post05 gru 2012, 09:35

Sprawdź instalację z tej strony:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

POBIERZ - kliknij NIE, DZIĘKUJĘ, KONTYNUUJ.

Wcześniej musisz posiadać Service Pack 3 dla Windows XP PL
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 gru 2012, 14:02

Tak, wykonałem instalację z linku, który podałeś. Właściwie to był chyba proces naprawy .NET Framework 4 poprzez weryfikację i instalację .NET Framework 4 Client Profile i Extended. Ostatnie okienko tej instalacji jest takie:

Czy więc teraz mogę pobrać tę wersję .NET Framework 4 również z linku, który podałem u góry, czy może z lepiej z witryny Windows Update ?
W okienku jest mowa o najnowszej wersji, ale o którą to chodzi - 4 czy 4.5 ? Mnie chodzi o 4. :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 gru 2012, 15:47

Przecież wyraźnie pisze "Program .NET Framework 4 został naprawiony" i już powinno być OK jeżeli tylko Tobie
chodzi o tą wersję.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 gru 2012, 21:15

XMan pisze:Przecież wyraźnie pisze "Program .NET Framework 4 został naprawiony" i już powinno być OK jeżeli tylko Tobie
chodzi o tą wersję.

Przede wszystkim jeszcze tak tytułem uzupełnienia, SP3 dla XP Pro oczywiście posiadam, także wymagania w ogóle są spełnione.

No tak, ale też tam na dole pisze, żeby dopiero teraz znaleźć najnowszą wersję w Windows Update.

Poza tym tak, ale myślałem, że instalator, który podałeś naprawił tylko te wersje .NET Framework 4 Client Profile i Extended. I to te wersje on naprawił.
I rzeczywiscie tak jest po wymaganym jeszcze restarcie komputera. Widzę to w aplecie Dodaj\usuń programy w Panelu sterowania. Natomiast nie widzę tam tej pełnej i potrzebnej mi pełnej wersji 4.
Bo z kolei ten instalator, który ja podałem miał jakieś problemy z pobraniem wersji 4 - naprawiał wersję 4 Client Profile i nie mógł naprawić. Teraz kiedy już te wersje są chyba można ściągnąć tę wersję, o którą mi chodzi.

Czy muszę w związku z tym pobrać ją z linku, który podałem wyżej, czy może z lepiej z witryny Windows Update ?
Czy w ogóle muszę jeszcze, jeśli chcę pobrać tę wersję pełną 4 ? :D

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”