Vista Acitve Desktop - animacja flash jako tło pulpitu?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Eatos

Użytkownik

Vista Acitve Desktop - animacja flash jako tło pulpitu?

Post24 gru 2009, 12:59

Witam;)

Otóż nie mam pojęcia jak inaczej wytłumaczyć mój problem, więc zacznę od przykładu z systemu Windows XP.

Otóż kończąc na tym systemie operacyjnym swój żywot zakończył Active Desktop (dalej AD) umożliwiający "podłączenie" zamiast zwykłej tapety np. strony internetowej. Z czego, będąc w miarę kreatywnym użytkownikiem komputera, skorzystałem tworząc w końcu rozbudowaną stronę www, która w połączeniu z AD tworzyła konfiguracje, która dawała XP niepowtarzalny wygląd i funkcjonalność pulpitu. Idąc myślą dalej znalazłem w necie program o nazwie Sparkle SWF Desktop, który pozwalał zrobić dokładnie to samo, ale z animacjami Flash. Umożliwiło to między innymi "używanie przez pulpit" zmiennych, całej masy zaawansowanych technik, jakie dawał język Action Script'u. Powstał jeszcze genialniejszy pulpit, z poziomu którego można było dostać się praktycznie wszędzie.

Tyle słowem wstępu- każdy już chyba wie o co chodzi;) Teraz problem: Otóż era XP się skończyła, nadszedł czas na Vistę, potem 7. Moje pytanie jest następujące: Jakim sposobem można przystosować animacje flash do wstawienia ją jako tło pulpitu? Sprawdzałem na Windows 7 RC, lecz wywalało cały czas błąd. Na Viście podejrzewam, będzie dokładnie to samo. Czemu "podejrzewam" ? Otóż ja sam nie posiadam Visty i tutaj jest cały dowcip- muszę przystosować pulpit flash do tamtego środowiska i nie mam pojęcia jak tego dokonać. Czytałem o rozszerzeniu do Visty, które umożliwia zamianę pulpitu na odtwarzanie plików multimedialnych, lecz ponoć dostępne jest ono tylko dla wersji Ultimate.

Finalizując wypowiedź- mam czas na rozwiązanie do 13 lutego do godziny 23:59:59 Już każdy chyba wie jak rozwiązanie tego problemu jest dla mnie ważne;]

PS. Rozszerzenie DreamScene dla Visty jednak chyba odpada, bo pakując animacje do *wmv lub *.mpg użytkownik traci możliwość wpływania na wyświetlaną zawartość, co dla pulpitu jest chyba najważniejsze ^^
Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 17:28 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

{Vista H.P.] Flash Pulpit

Post24 gru 2009, 17:26

na tym systemie operacyjnym swój żywot zakończył Active Desktop

Niby zakończył ale są programy rozszerzające funkcjonalność Visty.

Zobacz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Eatos

Użytkownik

Re: Vista Acitve Desktop - animacja flash jako tło pulpitu?

Post26 gru 2009, 20:15

Dorwałem się wreszcie do jakiegoś innego systemu niż XP - do Siódemki, więc nie zaszkodziło sprawdzić ;] Wyniki jednak są tragiczne. Pomijając fakt, że specjalnie trzeba było władować flasha do html'a, obciąć jakoś marginesy, aby jako tako animacja wypełniała całą stronę, udało się wreszcie wrzucić na cały pulpit animację z 2 kwadracikami. Tak- z 2 kwadracikami, bo na coś więcej niż plik flasha ważący ponad 2 kB, a ta konkretna animacja, o którą robię tyle hałasu ma kilobajtów ponad 4500, co owocuje tym, że ni za...no- nie wczyta się ;] Czy to wina kompatybilności programu, głupoty IE (który notabene te 4500 kB wczytuje dłuuugą chwilę, chociaż ma je pod tyłkiem na dysku:P), czy ogólnie przeforsowałem się usiłując uruchamiać 7 RC na 1,66 GHz, 1 GB RAM :D ? A jak nie to czy da się to jakoś...przyspieszyć ?

EDIT: Test na Windows Vista Home Premium- efekt taki sam jak na Siódemce. Tnie jak nie wiem. Więc ponawiam pytanie- czy to kwestia słabego sprzętu, czy programu?

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”