Może znajdzie się ktoś kto odpowie z WIELKĄ PEWNOŚCIĄ na moje pytanie.
Sytuacja jest następująca: Oddałem notebook'a na gwarnacji (wymiana kabla lcd i nagrywarki) i po powrocie z naprawy spełniły się moje obawy: został przywrócony fabryczny "stan rzeczy" na dysku twardym, a nawet trochę "post fabryczny", gdyż nowego dostałem bez zainstalowanego systemu, a jedynie z czekającą na instalację partycją RECOVERY. Z serwisu wrócił z zainstalowanym na nowo systemem, podziałem partycji i schowaną partycją RECOVERY (którę też czas temu usunąłem).
Rzecz w tym, że potrzebuję danych z dwóch partycji "niesystemowych" które miałem przed serwisowaniem.
Udało mi się je odzyskać Test Diskiem - niestety bez systemowej partycji - nagranie recovery i nowego systemu przez serwisanta chyba zamknęło mi tą drogę.
Uruchomiłe Live CD Linux'a i na nieprzydzielonym obszarze pozostałym po starej partycji systemowej utworzyłem nową partycję - pozostałe dwie partycje zostały w pełni odzyskane.
NO TO DO SEDNA:
Podczas instalacji recovery system jest opcja w stylu:
- recover to first partition
Czy mogę mieć pewność, na której partycji zainstaluje mi się system z recovery?
Nie po to męczyłem się z wydłubaniem tych dwóch partycji, żeby teraz durny recovery mi jedną "ubrudził" =/
w GParted widok na dysk jest taki:
Przepraszam za takie rozpisywanie się, ale chciałbym uniknąć zbędnych pytań.
Pozdrawiam