Zgrywanie Windowsa z HDD na DVD (notebook)

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
tripleffect

Użytkownik

Post16 cze 2011, 14:58

Mam od niedawna notebooka z preinstalowanym Windowsem 7 64-bitowym. Jak to zazwyczaj jest, jeśli system jest preinstalowany, to wiele nie można zrobić poza ustawieniami końcowymi, zatem jest jedna partycja, a na niej i zainstalowany system, i potem lądują wszystkie osobiste pliki typu zdjęcia itp. No to sprzedawca podzielił dysk na 2 partycje, ale jak... 226GB dla partycji systemowej, 224GB dla nowej partycji. Teraz nawet po zdefragmentowaniu dysków nie mogę uwolnić miejsca z partycji, na której jest Windows (max 348MB), nową partycję mogę zmniejszyć, ale nie w końcu skończę z wielką partycją dla Win7, gdzie będzie marnowało się mnóstwo miejsca.

Potrzebuję ok. 50-60GB dla Windowsa XP Pro 32-bitowego, bo wiele aplikacji po prostu nie działa mi pod systemem 64-bitowym, nawet aplikacje 64-bitowe (a ich odpowiedniki 32-bitowe działają na XP Pro).

Czy jest możliwość zgrania zainstalowanego Windowsa 7 x64 na płytę DVD-R tak, żeby była to płyta instalacyjna? Wówczas sformatowałbym dysk i podzielił sobie tak, jak uważam za słuszne (226GB dla Windowsa to gruba przesada). Czy to niewykonalne (istnieje też partycja HP Recovery, zatem domyślam się, że jeśli sformatuję dysk, to przepadnie mi i jakaś część gwaracji)? Zrobiłem kopię zapasową, ale potrzeba było na to 4 dysków DVD-R, więc to zupełnie co innego.

Fix00ser

VIP

Post16 cze 2011, 15:03

jakim programem kolega próbował zmniejszyć partycję systemową ?

tripleffect

Użytkownik

Post16 cze 2011, 15:13

Spod Windowsa. Komputer -> Zarządzanie

Fix00ser

VIP

Post16 cze 2011, 15:41

z poziomu systemu polecam raczej użyć innego softu np Easeus
przed zmianą wielkości partycji systemowej zalecane jest wykonanie kilku podstawowych czynnosci
które sa wyszczególnione czerwonym kolorem
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dodatkowo można na czas wykonywanych procedur wyłaczyć kilka opcji systemowych które zwiększą wolną
przestrzeń na partycji systemowej np
hibernacja
plik swap
możesz te czynności wykonać w FixWin
przed zmianami zalecam także dodatkowo w ramach profilaktyki wykonać kopię partycji systemowej np
z Panelu Sterowania
System i Zabezpieczenia ==>Kopia Zapasowa/Przywracanie Systemu ==> wybieramy z lewej strony opcję
<Utwórz Obraz Systemu > lub wypalić na płytę, oczywistym jest że wykonywaną kopię zapisujemy na innej partycji
soft all do backupu
Zmianę rozmiaru partycji mozna takze wykonać pozasystemowo z bootowalnych płyt typu Live CD np Gparted

tripleffect

Użytkownik

Post16 cze 2011, 15:51

Dzięki. Spróbuję w ten sposób. Inaczej niż spod Windowsa nie da rady - nie mam płytki systemu, który jest zainstalowany na notebooku. W tym momencie to aż tak bardzo nie zależy mi na obecnym kształcie systemu, chociaż nie zaszkodzi utworzyć kopii zapasowej na dysku. Na płytach mam kopię zapasową wykonaną zaraz po ustawieniu kilku rzeczy, które się robi na koniec instalacji Windowsa. Jak pisałem, preinstalowana Winda. :|

Jeszcze potem czeka mnie grzebanie w jakimś pliku startowym, jeśli zainstaluję XP, żeby widzieć menu wyboru systemu (na PC mam też XP, potem była instalacja Win7 RC, w międzyczasie zrobiłem instalację-nakładkę XP po pewnym "wypadku" i menu wyboru zniknęło...).

Fix00ser

VIP

Post16 cze 2011, 15:57

możesz jeszcze dodatkowo usunąć niepotrzebne punkty przywracania systemu <migawki> które także
zajmują niepotrzebnie miejsce :)
wtedy nawet plik wynikowy backupu systemu zajmie mniejszą powierzchnię
pozdro

tripleffect

Użytkownik

Post16 cze 2011, 16:25

Hmmm, ale totalnie nic nie mogę zrobić - cały dysk na laptopie to Dynamic Disk, oczywiście wszystkie partycje pokazują się, jak klikam na ten Dynamic Disk, ale operacji typu Resize/Move partition, Copy partition itd. nie mogę zrobić. Widzę, że da się to zrobić, jeśli jest Basic Disk, bo akurat mam wpiętego pendrive'a i tam pojawiają się te wszystkie opcje. Nie wiem, czy czegoś nie schrzanię, jak przekonwertuję Dynamic Disk na Basic Disk. :|

Nic z tego nie będzie. Niby jest to możliwe z konwersją na Dynamic na koniec, ale żeby to zrobić, trzeba wykonać kopię dysku systemowego na Basic Disk. U mnie całość to Dynamic Disk.

tripleffect

Użytkownik

Post16 cze 2011, 21:00

Stracę aktualną instalację Windowsa 7, bo wszystkie dane będą wymazane. Bez możliwości zgrania systemu na DVD, to potem zostanę już tylko z tym XP-kiem i ponad 4GB RAM-u będą się marnować. Chyba jednak zabiorę dla XP 30-40GB z partycji przeznaczonej na dane.

-----

OK, już mniejsza z tym zmniejszaniem partycji. Mam tylko jedno proste już pytanie. Czy mogę w jakikolwiek sposób utworzyć dysk startowy DVD? Bo przecież gdybym chciał sformatować dysk, to nawet nie mam dysku rozruchowego, żeby odpalić z niego konsolę. :| Przejdę się do sklepu i zapytam, ale wątpię, żeby cokolwiek tutaj mi pomogli.

tripleffect

Użytkownik

Post16 cze 2011, 21:59

To już jakoś sobie powinienem poradzić teraz po pokombinowaniu. Dzięki wielkie.

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”