Programowanie w Android Studio

Skomentuj Nasze poradniki na www.hotfix.pl Chcesz zamieścić swój poradnik? Dodaj poradnik (dostępne po zalogowaniu na stronie)
Regulamin forum
Posty w tym dziale wymagają zatwierdzenia. Komentarze prosimy zamieszczać na stronie głównej portalu. Osoby zainteresowane dodaniem swojego poradnika mogą to zrobić poprzez odpowiedni formularz znajdujący się pod tym adresem (formularz dostępny po zalogowaniu na stronie).
Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Programowanie w Android Studio

Post21 gru 2014, 23:51

W tej części chcę krótko pokazać tworzenie projektu w Android Studio. Zapraszam do poradnika -> Programowanie w Android Studio
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z wersjami JDK i brakiem ich rozpoznan w Android Stu

Post21 gru 2014, 23:52

Jeżeli z jakiegoś powodu Android Studio nie rozpoznaje zainstalowanej wersji JDK należy dodać ścieżkę do niego w ustawieniach systemowych.

Komunikat jaki u mnie widniał:
No JVM installation found. Please install a 64-bit JDK. If you already have a JDK installed, define a JAVA_HOME variable in Computer > System Properties -> System Settings > Environment Variables.

Obrazek

A zatem w Panelu Sterowania->System->Zaawansowane ustawienia systemu->Zakładka Zaawansowane->Zmienne środowiskowe->dopisujemy:
Dodajemy zmienną systemową JAVA_HOME i nadajemy jej wartość C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_25
Oczywiście w zależności od zainstalowanej wersji.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zablokowane porty w Android Studio, środowisko nie działa

Post21 gru 2014, 23:53

Uwaga, należy w firewallu odblokować port 1420 oraz 1417 dla Android Studio
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Aplikacja w Android Studio nie uruchamia się na emulatorze

Post21 gru 2014, 23:53

Wszystko przez opcję Automatically Pick Best.
Jeżeli uruchomiłeś emulator, a aplikacja nie ruszyła, oznacza to zapewne, że nie zostało prawidłowo wybrane API. W tym celu nad oknem projektu poszukaj ikonki Androida, zmień tam API na niższe odpowiadające urządzeniu. Po kliknięciu na Play aplikacja ruszy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Poradniki”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość