Witam. Potrzebuję znaleźć dokładne dane identyfikacyjne sprzętowe i programowe elementów w komputerze ze szczególnym uwzględnieniem zużycia pamięci fizycznej a zwłaszcza pamięci wirtualnej.
Poszukuję jakiegoś dobrego, dokładnego menedżera takich danych. Jeśli znacie jakieś godne polecenia tego typu programy , to bardzo proszę o podpowiedzi. Szczególnie zależy mi na opcjach odczytu tych pamięci, ale również takie kompleksowe i wyczerpujące wyświetlenie innych danych programowych i sprzętowych komputera.
Jaki program do identyfikacji sprzętowej ?
- manitu
- seba86mu
- XMan
Hm...
AIDA64 jest dobry tylko tj. Trial version, wygasa po 30-stu dniach.
Masz system Windows XP i może wystarczyć za free poprzednik AIDA64 Aida32 3.94.2
AIDA64 jest dobry tylko tj. Trial version, wygasa po 30-stu dniach.
Masz system Windows XP i może wystarczyć za free poprzednik AIDA64 Aida32 3.94.2
- seba86mu
Z kolei Aida32 ma przestarzałą bazę danych. Program nie jest rozwijany od 2009 roku, więc jeżeli masz nowy sprzęt, to może być problem z jego rozpoznaniem nie mówiąc już o szczegółowych danych.
Niestety bezpłatne programy tego typu nie są już rozwijane przez co mają starą bazę danych, albo dane, których dostarczają są bardzo okrojone.
Niestety bezpłatne programy tego typu nie są już rozwijane przez co mają starą bazę danych, albo dane, których dostarczają są bardzo okrojone.
- XMan
Tak może być ale warto sprawdzić, u mnie wszystko pięknie i dokładnie wykazuje ten program
- manitu
Tak wiem, że Aida64 to jest wersja trial, ale to jest tylko chyba na poczet jej zalet i wyższości od innych.
Jednakże czym różni się wersja Aidy64 od tej 32 poza oczywiście różnicą w dostępności wersji ?
A czy Aida64, która jak sądzę jest przeznaczona dla 64-bitowych wersji systemu, działa także na 32-bitowych wersjach takich jak ja mam, dla systemu oczywiście XP ?
Ponadto czy program pokazuje oprócz stopnia zużycia systemowych pamięci, także szczegółowe dane dotyczące tego jakie pliki i programy aktualnie korzystają i w jakim stopniu zużywają pamięć RAM i pamięć wirtualną ?
Jednakże czym różni się wersja Aidy64 od tej 32 poza oczywiście różnicą w dostępności wersji ?
A czy Aida64, która jak sądzę jest przeznaczona dla 64-bitowych wersji systemu, działa także na 32-bitowych wersjach takich jak ja mam, dla systemu oczywiście XP ?
Ponadto czy program pokazuje oprócz stopnia zużycia systemowych pamięci, także szczegółowe dane dotyczące tego jakie pliki i programy aktualnie korzystają i w jakim stopniu zużywają pamięć RAM i pamięć wirtualną ?
- seba86mu
manitu pisze:Jednakże czym różni się wersja Aidy64 od tej 32 poza oczywiście różnicą w dostępności wersji ?
Przede wszystkim aktualnością bazy danych, ale również rozszerzonymi możliwościami, np. rozbudowaną sekcją Testy.
Najlepiej jednak będzie jak sam zainstalujesz obydwa programy i dokonasz porównania.
manitu pisze:A czy Aida64, która jak sądzę jest przeznaczona dla 64-bitowych wersji systemu, działa także na 32-bitowych wersjach takich jak ja mam, dla systemu oczywiście XP ?
Aida64 to tylko nazwa. Program działa w 32- i 64-bitowych systemach XP, Vista, 7.
manitu pisze:Ponadto czy program pokazuje oprócz stopnia zużycia systemowych pamięci, także szczegółowe dane dotyczące tego jakie pliki i programy aktualnie korzystają i w jakim stopniu zużywają pamięć RAM
Takie rzeczy sprawdzisz w Menadżerze Zadań systemu w zakładce Procesy => kolumna Pamięć.
Ewentualnie programem Process Explorer => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
WinAudit
Auslogics Sytem Informaton
SIW
Auslogics Sytem Informaton
SIW
-
- Reklama