Jaki program do identyfikacji sprzętowej ?

Szukasz programu, pisz tutaj
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 lis 2012, 17:15

Witam. Potrzebuję znaleźć dokładne dane identyfikacyjne sprzętowe i programowe elementów w komputerze ze szczególnym uwzględnieniem zużycia pamięci fizycznej a zwłaszcza pamięci wirtualnej.

Poszukuję jakiegoś dobrego, dokładnego menedżera takich danych. Jeśli znacie jakieś godne polecenia tego typu programy , to bardzo proszę o podpowiedzi. Szczególnie zależy mi na opcjach odczytu tych pamięci, ale również takie kompleksowe i wyczerpujące wyświetlenie innych danych programowych i sprzętowych komputera. :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 lis 2012, 17:21

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post06 lis 2012, 12:17

Hm...
AIDA64 jest dobry tylko tj. Trial version, wygasa po 30-stu dniach.
Masz system Windows XP i może wystarczyć za free poprzednik AIDA64 Aida32 3.94.2
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 lis 2012, 12:23

Z kolei Aida32 ma przestarzałą bazę danych. Program nie jest rozwijany od 2009 roku, więc jeżeli masz nowy sprzęt, to może być problem z jego rozpoznaniem nie mówiąc już o szczegółowych danych.
Niestety bezpłatne programy tego typu nie są już rozwijane przez co mają starą bazę danych, albo dane, których dostarczają są bardzo okrojone.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post06 lis 2012, 12:25

Tak może być ale warto sprawdzić, u mnie wszystko pięknie i dokładnie wykazuje ten program ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 lis 2012, 20:33

Tak wiem, że Aida64 to jest wersja trial, ale to jest tylko chyba na poczet jej zalet i wyższości od innych.
Jednakże czym różni się wersja Aidy64 od tej 32 poza oczywiście różnicą w dostępności wersji ?

A czy Aida64, która jak sądzę jest przeznaczona dla 64-bitowych wersji systemu, działa także na 32-bitowych wersjach takich jak ja mam, dla systemu oczywiście XP ?

Ponadto czy program pokazuje oprócz stopnia zużycia systemowych pamięci, także szczegółowe dane dotyczące tego jakie pliki i programy aktualnie korzystają i w jakim stopniu zużywają pamięć RAM i pamięć wirtualną ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 lis 2012, 20:57

manitu pisze:Jednakże czym różni się wersja Aidy64 od tej 32 poza oczywiście różnicą w dostępności wersji ?

Przede wszystkim aktualnością bazy danych, ale również rozszerzonymi możliwościami, np. rozbudowaną sekcją Testy.

Najlepiej jednak będzie jak sam zainstalujesz obydwa programy i dokonasz porównania.

manitu pisze:A czy Aida64, która jak sądzę jest przeznaczona dla 64-bitowych wersji systemu, działa także na 32-bitowych wersjach takich jak ja mam, dla systemu oczywiście XP ?

Aida64 to tylko nazwa. Program działa w 32- i 64-bitowych systemach XP, Vista, 7.

manitu pisze:Ponadto czy program pokazuje oprócz stopnia zużycia systemowych pamięci, także szczegółowe dane dotyczące tego jakie pliki i programy aktualnie korzystają i w jakim stopniu zużywają pamięć RAM

Takie rzeczy sprawdzisz w Menadżerze Zadań systemu w zakładce Procesy => kolumna Pamięć.
Ewentualnie programem Process Explorer => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Fix00ser

VIP

Post07 lis 2012, 13:27

WinAudit
Auslogics Sytem Informaton
SIW

• Reklama

Wróć do „Poszukiwanie”