cosik_ktosik pisze:Może to wina leży w tym co jest uznawane za wyjście audio, bo w sumie dźwięk można przechwytywać z wyjścia głośników ale można też z wyjścia optycznego jak jest czy po prostu miksera dźwięków. Czy możesz w tym programie zmienić to z czego chwyta on dźwięk?
Najprawdopodobniej tak właśnie jest o ile w ogóle na tej karcie to jest możliwe.
Wydaje się, że dla głośników tak właśnie jest bo np. w innym programie Audacity mogę przechwytywać. No, ale to jest jednak inny program, inne zapewne wymagania ?
Wyjście optyczne ? Nie wiem dokładnie co masz na myśli, sprecyzuj czy chodzi o coś w programie czy w Panelu sterowania > Dżwięki i urz. audio ?
Czy mogę zmienić źródło dźwięku w programie ? Pewnie tak i tak w opcji
Options>
Audio Options>
Audio Options for Speakers bo to o to chyba chodzi mam w menu rozwijanym w obszarze
Soundcard Device dwie opcje:
Realtek HD Audio output i
Realtek HD Audio Input.
Jeśli nie, a on robi to automatycznie to zapewne przechwytuje z tego co jest ustawione w Dźwięk w Panelu sterowania w opcjach nagrywania. Chodzi mi o ustawienie domyślnego urządzenia przechwytywania.
Tak zapewne robi to automatycznie i wydaje mi się, że jest obecnie prawidłowo to ustawione, a jednak...
Ja dostarczę tutaj jeszcze szczegółowe obrazki z tego jak to u mnie wygląda obecnie i wstawię później dobrze ?
Co do jakości to zapewne ustawienia kodeka. jakbyś porobił screeny i je podrzucił to może coś wywnioskuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Również pozdro. Co do jakości to myślę tak, że oprócz kompresora tam chodzi chyba jeszcze o fps-y, jakość (w klatkach/s).
To też będzie widać na obrazkach, które dostarczę.
@ cosik_ktosik - pokażę kilka szczegółowych obrazków, a więc tak:
W programie w menu
Options >
Video Options mam obecnie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i to w odniesieniu do tej jakości pliku wyjściowego.
W menu
Options >
Auto Options >
Auto Options for Microphone mam:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówW menu
Options >
Auto Options >
Auto Options for Speakers mam:
Options >
Auto Options > Auto Options for Speakers > button
Manual Search wyświetla się taka cała seria komunikatów i mam tam:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówW tej samej opcji > button
Auto Search wyświetla się ten sam błąd co w opcji
Record audio from Speakers:
Options >
Auto Options >
Audio and Video Synchronization mam:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówW Ustawieniach głównych głośności mam natomiast tak:
Dla
Nagrywania:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oraz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDla
Odtwarzania:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oraz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówByć może któreś z tych ustawień są to niewłaściwe ustawienia dla tego rejestratora, jeśli tak to jakie, które ?
@ XMan Jeśli idzie o prawidłowość ustawień dźwięku na karcie to myślę, że ja już mam prawidłowo to ustawione.
W przeciwnym razie nie mógłbym ani nic słyszeć ani też odtwarzać w systemie a przecież wszystko jest obecnie w porządku.
To jest poradnik zresztą chyba do nieco innego modelu karty, ale bardzo podobnej. Ja mam
Realtek High Definition Audio.
Pokazałem w obrazkach jak mam w
Ustawieniach głośności głównej.
Z tą głośnością głównego odtwarzania to nie warto przesadzać, byłoby za mocno - obecnie jest już dość głośno.
Z tą regulacją nagrywania mnie zaciekawiłeś - ja mam tam ok. połowy suwaka, czy powinno być prawie na 0 ?
Chociaż nie wiem co by w ogóle mikrofon miał do tego ?
Korzystałem kiedyś z mikrofonu słuchawkowego, który podłączyłem i przy tych ustawieniach działał zupełnie dobrze.
W poradniku zaznaczone jest, że opcja
Stereo Mix ma być odznaczona na karcie i w
Panelu ster. >
Dźwięki i urz..., tak ? - hmm... ciekawe - kiedyś też tak miałem i np. w
Audacity nie mogłem nagrywać, teraz mogę, a więc chyba dobrze (to tak naprawdę jest tożsame ze sobą, przynajmniej u mnie tak jest).
Co do wydajności mikrofonu (znów - przecież to nie o mikrofon chodzi, a o We/Wy na głośniki), to u mnie jest przeciwnie - te opcje są w regulacji co prawda nie nagrywania, a odtwarzania - widać to na screenach.
W ustawieniach karty Realtek natomiast nie ma tych opcji u mnie.
Przy
Front Pink In oraz
Rear Pink In nie ma tych dwóch kropek. Pokażę to:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówSą one natomiast przy opcji
Głośność mikrofonu i tam ta opcja Zwiększenie wydajności mikrofonu jest "od zawsze" zaznaczone i OK. To akurat wiem, bo sam to tak ustawiałem. Pokażę to również:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówAle jest jeszcze coś. W regulacji odtwarzanie są jednak takie opcje -
Rear Pink In i
Front Pink In, lecz nie zaznaczone - może to i to ?
Generalnie mnie się wydaje, że te wszelkie opcje głośności głównej, systemowej oraz na karcie mam dobrze dobrane gdyż potwierdzam - wszystko u mnie z dźwiękiem obecnie w porządku.
Poza tym programem, który jakoś nie chce go przechwytywać - nie wiem jak u niego z opcjami ? Posiadam także
Audacity przykładowo i tam przechwyt działa b. dobrze. Może mu czegoś brakuje - kodeka kompresji, wyboru właściwego formatu i kodeka kompresji lub jakiejś wtyczki ? A może ta karta po prostu nie obsługuje funkcji tego programu
CamStudio v. 2.7 ?
Co więc o tym sądzicie ?