Witam serdecznie, szukam programu które będzie realnie w 100% pewnie potwierdzał datę plików albo pakował je razem z potwierdzeniem daty (pewnym potwierdzeniem nie do podrobienia) daty - czyli kiedy dokładnie został zapisany (dzień i godzina )
w takim sensie że np. będzie się łączył (program) przez internet aby potwierdzić tą datę z pewnych stron z czasomierzem. Nie chodzi mi o taką datę jak utrwala WinZip, WinRAR, 7 Zip czy tego typu program, bo to jest zawodne i można łatwo podrobić , bez problemu taką datę że nie będzie w 100% pewności że jest ona realna, chodzi mi o coś takiego aby ten program jakiś plik który chcemy pakował z datą albo w jakiś inny sposób utrwalał go z datą na podstawie internetu tak aby było 100% pewności że ten plik na pewno został zapisany o tej godzinie i czasie dniu itd ..., aby nie dało się tego podrobić
czy ktoś zna namiary na tego typu program, aby nie zapisywał plików na postawie zegara komputerowego ale internetowego ?
Program potwierdzający nie do podrobienia datę plików
-
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 17:13 przez XMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: korekta tytułu tematu, poprawiłem pisownię.
Powód: korekta tytułu tematu, poprawiłem pisownię.
- greh
- Kontaktowanie:
A nie prościej zablokować możliwość zmiany czasu, tak że będziesz miał pewność, że bez programów dodatkowych plik został zapisany o takiej i takiej godzinie? 
źródło: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Najprościej - założyć userom konta limitowane (tylko Admin i Power User ma możliwość ustawiania czasu) lub utworzyć nową grupę użytkowników, której ustawisz taki zakaz.
Po pierwsze, to czy użytkownik może zmieniać czas czy też nie zależy od konfiguracji tego ustawienia:
Start >>> Uruchom >>> secpol.msc >>> Zasady lokalne >>> Przypisywanie praw użytkownika >>> Zmiana czasu systemowego >>> figurujące tu grupy userów mają ten przywilej (co można edytować)
Po drugie, grupa uprzywilejowana w powyższym ustawieniu może dokonfigurować wtedy dodatkowo:
Start >>> Uruchom >>> regedit i z prawokliku na klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation
.... opcja Uprawnienia dzięki której wchodzi się w szczegółowe ustawienia dostępu lub jego braku dla grup / użytkowników.
źródło: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
- rokko
- Kontaktowanie:
Nie znam takiego program ale...
Gdybym musiał coś takiego zrobić założenie było by takie:
- utworzenie konta ograniczonego z konkretnym zestawem aplikacji, w tym i do kompresowania plików (naszym skryptem) wykorzystującym konsolowe kompresory 7zip lub rar w zależności od preferencji.
- utworzenie skryptu z żądaniem synchronizacji czasu z serwera i zapisania uzyskanego czasu do pliku, można nawet szyfrowanie wprowadzić, kluczem mógłby być stały zestaw znaków - hasło (choć to mało bezpieczna metoda).
- następnie kompresja pliku wraz z naszym odciskiem timestamp (realizacja tego zadania także w skrypcie).
- wszystko zapakować do skryptu vbs (można spróbować także bat), przekształcić go do postaci wykonywalnej i wywoływać z parametrami wprost z menu kontekstowego. Do menu można dołączyć wpis ręcznie lub za pośrednictwem stosownych aplikacji.
Potrzebne będą konsolowe narzędzia rar.exe lub inny paker uruchamiany w konsoli. Do pobrania czasu z serwera można użyć ntpd for windows. Zapis do pliku to już kwestia przekierowania strumienia. O kompresji już pisałem. Myślę że to jest do zrealizowania.
Gdybym musiał coś takiego zrobić założenie było by takie:
- utworzenie konta ograniczonego z konkretnym zestawem aplikacji, w tym i do kompresowania plików (naszym skryptem) wykorzystującym konsolowe kompresory 7zip lub rar w zależności od preferencji.
- utworzenie skryptu z żądaniem synchronizacji czasu z serwera i zapisania uzyskanego czasu do pliku, można nawet szyfrowanie wprowadzić, kluczem mógłby być stały zestaw znaków - hasło (choć to mało bezpieczna metoda).
- następnie kompresja pliku wraz z naszym odciskiem timestamp (realizacja tego zadania także w skrypcie).
- wszystko zapakować do skryptu vbs (można spróbować także bat), przekształcić go do postaci wykonywalnej i wywoływać z parametrami wprost z menu kontekstowego. Do menu można dołączyć wpis ręcznie lub za pośrednictwem stosownych aplikacji.
Potrzebne będą konsolowe narzędzia rar.exe lub inny paker uruchamiany w konsoli. Do pobrania czasu z serwera można użyć ntpd for windows. Zapis do pliku to już kwestia przekierowania strumienia. O kompresji już pisałem. Myślę że to jest do zrealizowania.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama