deFco247 pisze:Nie za bardzo rozumiem o co chodzi...
Jeśli chodzi o to, że nie widzisz animacji nigdzie indziej poza przeglądarkami internetowymi, to oznacza że nie posiadasz przeglądarki obrazów obsługującej tego formatu. APNG obsługuje m.in. XnView, Imagine.
Eksplorator Windows również ich nie obsługuje, więc będziesz w nim zawsze widział tylko pierwszą klatkę animacji.
Dobrze rozumiesz. Tak innymi słowy chodzi mi właśnie o to, że w
Eksploratorze Windows zapewne nie ma obsługi animowanych plików
apng. Ale już
gif tak.
Również chodzi o to, że najpewniej nie posiadam innych, alternatywnych edytorów graficznych
obsługujących te pliki.
Posiadam oczywiście takie edytory, ale one nie mają takiej właśnie obsługi. Są to m.in.
IrfanView,
Beneton Movie GIF, również
GIMP (ten edytor prawdopodobnie posiada taką możliwość, ale jest b.rozbudowany - musiałbym to dobrze opanować) i
GIF Movie Gear.
GIF Movie Gear posiada taką możliwość, tutaj podane były instrukcje jak to robić. Ale ja jednak mam wątpliwości jak to w nim się robi, próbowałem, ale nie wychodzi mi. Gdybyś mógł jeszcze opisać mi jak to należy w nim robić.
Chodzi o konwersję np. z formatu
gif do
apng.
Natomiast jeszcze takich wszechstronnych, obsługujących przeglądarek graficznych, o których piszesz po prostu nie posiadam, a więc będę musiał się w nie zaopatrzyć.
Wiąże się to zapewne z tym, że dotąd nie miałem takiej potrzeby masowego edytowania i wczytywania plików
apng. Zająłem się tym dopiero od niedawna, i po prostu stąd się to bierze.