Szukam edytora plików apng.

Szukasz programu, pisz tutaj
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 paź 2012, 13:14

Witam. Poszukuję jakichś dobrych, darmowych edytorów plików z rozszerzeniem .apng. Np. z .gif do .apng, czy .jpg lub .png do .apng.

Jednocześnie chcę też zapytać czy muszę dodać rozszerzenie .apng do apletu Mój komputer > Narzędzia > Opcje folderów > Typy plików, chcąc odtwarzać to rozszerzenie na hdd ?
Bo teraz go tam nie mam. Mam natomiast .png.

A jak to jest z obsługą rozszerzenia .apng w przeglądarkach. Rozumiem, że domyślnie nie jest ono obsługiwane, z wyjątkiem chyba FF, a więc czy muszę je tam dodać poprzez instalację odpowiednich dodatków ?
Jeśli tak to jakie to są dodatki ?
W IE .apng chyba w ogóle nie jest obsługiwane, tak ? :think:

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post11 paź 2012, 13:52

Witam . Być może parę przydatnych informacji - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 paź 2012, 17:15

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A jak to jest z obsługą rozszerzenia .apng w przeglądarkach.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jednocześnie chcę też zapytać czy muszę dodać rozszerzenie .apng do apletu Mój komputer > Narzędzia > Opcje folderów > Typy plików, chcąc odtwarzać to rozszerzenie na hdd ?
Nie, ponieważ pliki animacji APNG mają to samo rozszerzenie .png.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 paź 2012, 21:43

deFco247 pisze:http://www.littlesvr.ca/apng/
Nie, ponieważ pliki animacji APNG mają to samo rozszerzenie .png.

Tylko, że zarówno png, który to format mam na tej liście obsługiwanych typów plików, jak i format apng, u mnie zapisane w folderach na dysku lub w jakimś edytorze nie są animowane tylko nieruchome.

Jakim w związku z tym sposobem nadać ten efekt animacji i ruchu w tych lokalizacjach tym plikom, które z natury swej istoty są przecież ruchome ?

W przeglądarkach takich jak Chrome, FF czy Opera te rozszerzenia są obsługiwane jako ruchome i tak jest u mnie jak je tam przesyłam jako statyczne z dysku. Wczytane, stają się tam animowane.
Co do IE to nie mam pewności, ale chyba nie. To już jest starsza przeglądarka.

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 paź 2012, 18:09

Tylko, że zarówno png, który to format mam na tej liście obsługiwanych typów plików, jak i format apng, u mnie zapisane w folderach na dysku lub w jakimś edytorze nie są animowane tylko nieruchome.

Jakim w związku z tym sposobem nadać ten efekt animacji i ruchu w tych lokalizacjach tym plikom, które z natury swej istoty są przecież ruchome ?
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi...
Jeśli chodzi o to, że nie widzisz animacji nigdzie indziej poza przeglądarkami internetowymi, to oznacza że nie posiadasz przeglądarki obrazów obsługującej tego formatu. APNG obsługuje m.in. XnView, Imagine.
Eksplorator Windows również ich nie obsługuje, więc będziesz w nim zawsze widział tylko pierwszą klatkę animacji.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 paź 2012, 13:51

deFco247 pisze:Nie za bardzo rozumiem o co chodzi...
Jeśli chodzi o to, że nie widzisz animacji nigdzie indziej poza przeglądarkami internetowymi, to oznacza że nie posiadasz przeglądarki obrazów obsługującej tego formatu. APNG obsługuje m.in. XnView, Imagine.
Eksplorator Windows również ich nie obsługuje, więc będziesz w nim zawsze widział tylko pierwszą klatkę animacji.

Dobrze rozumiesz. Tak innymi słowy chodzi mi właśnie o to, że w Eksploratorze Windows zapewne nie ma obsługi animowanych plików apng. Ale już gif tak.
Również chodzi o to, że najpewniej nie posiadam innych, alternatywnych edytorów graficznych obsługujących te pliki.
Posiadam oczywiście takie edytory, ale one nie mają takiej właśnie obsługi. Są to m.in. IrfanView, Beneton Movie GIF, również GIMP (ten edytor prawdopodobnie posiada taką możliwość, ale jest b.rozbudowany - musiałbym to dobrze opanować) i GIF Movie Gear.
GIF Movie Gear posiada taką możliwość, tutaj podane były instrukcje jak to robić. Ale ja jednak mam wątpliwości jak to w nim się robi, próbowałem, ale nie wychodzi mi. Gdybyś mógł jeszcze opisać mi jak to należy w nim robić.
Chodzi o konwersję np. z formatu gif do apng. ;)

Natomiast jeszcze takich wszechstronnych, obsługujących przeglądarek graficznych, o których piszesz po prostu nie posiadam, a więc będę musiał się w nie zaopatrzyć.
Wiąże się to zapewne z tym, że dotąd nie miałem takiej potrzeby masowego edytowania i wczytywania plików apng. Zająłem się tym dopiero od niedawna, i po prostu stąd się to bierze. :|

• Reklama

Wróć do „Poszukiwanie”