Szukam programu do skanowania płyt DVD.

Szukasz programu, pisz tutaj
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 lip 2012, 14:25

Poszukuję programu do skanowania i wykrywania ewentualnych uszkodzeń na płytach DVD. Wszelkich uszkodzeń, nie tylko tych fizycznych ale i mikrouszkodzeń normalnie niezauważalnych.
Mam kilka takich płyt, co do których jakości nie jestem pewien. Chciałbym to sprawdzić.
Jednocześnie informuję, że posiadam program Nero Start Smart, który posiada taką opcję skanowania i wykrywania uszkodzeń. Ja jednak chciałbym zapytać o jeszcze inne tego typu programy.

Przy okazji również proszę o poradę w sprawie programu, który posiadam ale nie bardzo potrafię opanować technikę jego obsługi. Jest to program Roadkil's Unstoppable Copier do naprawy właśnie takich uszkodzeń.
Chodzi o to jak postępować w tym progrmie w sytuacji stwierdzenia uszkodzeń na płycie DVD.

Prosiłbym również o zarekomendowanie jakichś innych programów tego typu - do naprawy i odzyskiwania danych z dysków przenośnych, a ściślej DVD.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 lip 2012, 16:44

manitu pisze:Poszukuję programu do skanowania i wykrywania ewentualnych uszkodzeń na płytach DVD. Wszelkich uszkodzeń, nie tylko tych fizycznych ale i mikrouszkodzeń normalnie niezauważalnych.

=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (tylko dla nagrywarek Lite-On)

Fix00ser

VIP

Post27 lip 2012, 00:30

NeroDiscSpeed ====> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
do problematycznych płyt polecam IsoBuster lub płatny BlindWrite Suite
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
uszkodzeń fizycznych raczej nie naprawisz żadnym softem jedynie możesz próbować odzyskać dane z takiego nośnika,
czasami przy markowych płytach pomaga procedura polerowania porysowanego nośnika
natomiast dodatkowo do płyt CD-Audio polecam EAC-a
W przypadku płyt <no name> do identyfikacji nośnika polecam
plus tabelę porównawczą
jeśli wszystkie metody zawiodą to ===> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post27 lip 2012, 18:42

Raczej wykluczam uszkodzenia fizyczne płyt DVD, chodzi raczej o skan i wykrycie błędów typu C1 i C2 a także innych parametrów, które widzę wymienione programy posiadają.
Jeśli chodzi o Nero Disc Speed - posiadam jedną z jego wcześniejszych wersji Nero CD-DVD Speed będącą częścią pakietu Nero również wcześniejszą. I prosiłbym o poradę bo o ile opcja Scan Disc u mnie działa - zrobiłem nawet skan jednej z płyt, który wykazał, że płyta jest w 100% sprawna (kolor zielony), to w przypadku opcji Disc Quality a także Disc Info przycisk Początek zaraz po uruchomieniu jest niedostępny. Ale w menu Plik > Opcje zauważyłem, że jeśli zaznaczyć właściwą opcję to ten przycisk uaktywnia się. Jednak później wyświetla się Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników komunikat.
Proszę o poradę: co zrobić żeby wymienione czynności działały prawidłowo ?

Jeśli chodzi o QPxTool - pobrałem program i również proszę o wskazówki jak uruchamiać różne procesy programu, ponieważ programu nie znam, a interfejs niestety nie jest spolszczony. Chodzi głównie o opcje skanowania w poszukiwaniu błędów, ale także jakości płyty (DVD - przyp.) i inne podobnie jak powyżej.

• Reklama

Wróć do „Poszukiwanie”