Poszukuję jakiegoś narzędzia lub programu do dowolnego wybierania jakiegoś fragmentu, powiększania oraz wycinania tego wybranego fragmentu jakiejś strony, okienka czy dokumentu w celu przesłania go i pokazania na forum internetowym jako screenshot.
Jednocześnie proszę o poradę czy w systemie Windows XP SP3 jest już może takie wbudowane narzędzie, jeśli tak to jakie i jak z niego korzystać w wyżej wymienionym celu ?
Wiem, że w systemie tym jest m.in. program Lupa ale nie wiem czy narzędzie to posiada wymagane przeze mnie funkcje.
Szukam programu do wybierania fragmentów z okienek.
- manitu
- seba86mu
manitu pisze:Jednocześnie proszę o poradę czy w systemie Windows XP SP3 jest już może takie wbudowane narzędzie, jeśli tak to jakie i jak z niego korzystać w wyżej wymienionym celu ?
Jest funkcja przechwytywania widzianego ekranu poprzez klawisz Print Screen (Prt Scr).
Po naciśnięciu klawisza zrzut zostaje zapisany w pamięci.
Możesz go otworzyć w dowolnym edytorze grafiki, np. w systemowym Paincie, jednak osobiście polecam bezpłatny PhotoFiltre.
Tam możesz przyciąć dowolny fragment zrzutu, powiększyć np. poprzez zmianę rozdzielczości przyciętego fragmentu.
Jednym z bardziej zaawansowanych narzędzi do przechwytywania zrzutów ekranowych jest:
=> SnagIt => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- manitu
Świetnie, ok. dzięki. W zasadzie to ja od dawna stosuję te metody poprzez systemowy Paint, nie miałem jednak okazji robić tego z fragmentami, teraz takowa jest. Nie miałem sposobności, a więc co za tym idzie po prostu tego nie wiedziałem. Dzięki raz jeszcze.
Program PhotoFiltre też posiadam. Jednak nie korzystam z niego zbyt często. Tu też nie wiedziałem o takich możliwościach - wypróbuję to.
Co do trzeciego programu - wypróbuję.
------------------------------------------
A więc sprawdziłem to SnagIt- program wydaje się być do tego celu w sam raz. Jednak jest on na ogół w wersji testowej, a czy jest również w wersji darmowej ?

Program PhotoFiltre też posiadam. Jednak nie korzystam z niego zbyt często. Tu też nie wiedziałem o takich możliwościach - wypróbuję to.
Co do trzeciego programu - wypróbuję.
------------------------------------------
A więc sprawdziłem to SnagIt- program wydaje się być do tego celu w sam raz. Jednak jest on na ogół w wersji testowej, a czy jest również w wersji darmowej ?
- seba86mu
Niestety nie ma bezpłatnej wersji SnagIt.
Możesz jednak wypróbować inne tego typu programy:
=> LightShot => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> FastStone Capture => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> ScreenShooter => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Możesz jednak wypróbować inne tego typu programy:
=> LightShot => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> FastStone Capture => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> ScreenShooter => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
- manitu
Wspaniale koledzy, że tak powiem podaliście naprawdę świetne przykłady. A nawet ponad to czego się spodziewałem. Wielkie dzięki !!
XMan - ten program jest po prostu genialny ! Jak zawsze zresztą, twoje przykłady oceniam bardzo wysoko. Niezmierne dzięki !

XMan - ten program jest po prostu genialny ! Jak zawsze zresztą, twoje przykłady oceniam bardzo wysoko. Niezmierne dzięki !

- greh
- Kontaktowanie:
Na Linuksie, jeśli kiedyś przyjdzie Ci korzystać, jest genialny program o nazwie Shutter. 

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
-
- Reklama