KOMPUTER STACJONARNY 'ACER M1935 ASPIRE' NIE BOOTUJE Z PŁYT DVD I NIE DA SIĘ URUCHOMIĆ ŻADNEGO PROGRAMU Z WIERSZA POLECEŃ.
Heja ! Potrzebuję pomocy smile.png
Problem dotyczy powyższego komputera. W komputerze siedzi jeden dysk twardy, który jest sformatowany i nic na nim nie ma. W Biosie ustawione jest bootowanie w pierwszej kolejności z płyt CD/DVD. Pomimo to komputer nie bootuje z żadnej płyty instalacyjnej Windows ani innych płyt typu np. Hirens. Płyty są sprawdzone. Na innym komputerze bootują się bez problemu.
Podczas próby ręcznego wybrania urządzenia do bootowania w Boot menu [dostęp przez klawisz F12 podczas bootowania] wyświetlony jest na liście dostępnych napędów jedynie dysk twardy. Napęd DVD nie jest tu wyświetlony w ogóle przez co nie można wybrać bootowania z niego. Natomiast w Biosie napęd DVD jest poprawnie widziany jako jeden z napędów podłączonych pod jeden z portów SATA. Wygląda to tak jakby specjalnie zablokowane było bootowanie z płyty DVD. Napęd DVD jest w porządku. Działał bez problemów w Windowsach, które były zainstalowane na tym komputerze.
Komputer ten posiada na płycie głównej jakiś system, który mimo że na dysku twardym nic nie ma, podczas każdego bootowania pokazuje komunikat w stylu „Próba odzyskania systemu operacyjnego”. Próba ta oczywiście nie działa. Po czym wyświetla kilka opcji do wyboru. Jedna z nich to „Wiersz poleceń”. Wiersz poleceń działa poprawnie. Jednak nie da się za jego pomocą uruchomić żadnego programu biggrin.png Podczas próby uruchomienia instalacji Windows [setup.exe] lub jakiegokolwiek innego programu [np. z płytki Hirens] z płyty jak i z dysku twardego wyświetla komunikat ‘Podsystem potrzebny do obsługi tego typu obrazu jest nieobecny. X:\windows\SysWOW64\regsvr32 is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file’.
Komputer posiada wolumen ‘X:’, który znajduje się w pamięci na płycie głównej komputera. Jest w nim trochę folderów i plików [w tym katalog ‘X:\windows’]. Tak jak podaje powyższy komunikat tego pliku na tym wolumenie faktycznie nie ma: X:\windows\SysWOW64\regsvr32. Na wolumenie ‘X:’ nic nie było modyfikowane, nie usuwałem tego pliku.
Pierwszy raz mam w mych rękach komputer firmy ACER. Słyszałem, że z Acerami są tego typu problemy. Na tę chwilę wrażenie moje jest takie, że firma Acer specjalnie umieściła na płycie głównej jakiś system, który utrudnia samodzielną instalację Windows i zrobienie czegokolwiek z tym komputerem.
Doradźcie coś.
ACER ASPIRE nie bootuje płyt i nie uruchamia programów
-
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
A spradzałeś bootowanie z usb z utworzonym na pendrive systemem?
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Możesz mi podać dobry sposób na utworzenie bootującego pendrivea ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czy ten sposób jest ok ?
Żeby nie musieć robić ISO z instalacji Windows 7 najchętniej bym tylko skopiował Windowsy na pendrivea z płytki pomijając robienie z niej ISO. Czyli tak jak opisuje ten człowiek z linka powyżej.
Czy ten sposób jest ok ?
Żeby nie musieć robić ISO z instalacji Windows 7 najchętniej bym tylko skopiował Windowsy na pendrivea z płytki pomijając robienie z niej ISO. Czyli tak jak opisuje ten człowiek z linka powyżej.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Ja na przykład używam Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i na razie mnie nie zawiódł w najpotrzebniejszych momentach. POLECAM 

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
ELBE pisze:Żeby nie musieć robić ISO z instalacji Windows 7 najchętniej bym tylko skopiował Windowsy na pendrivea z płytki pomijając robienie z niej ISO. Czyli tak jak opisuje ten człowiek z linka powyżej.
'Zrób to programem ULTRAISO. Zawsze tak robie i nie trzeba mieć obrazu a można z płytki , wpisz w google "ultraiso windows 7" i w pierwszym wyniku masz poradnik.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
W niektórych BiOSach oprócz ustawienia kolejności bootowania trzeba ustawić flagę, czy komputer ma próbować startować z danego urządzenia, czy nie. Mało prawdopodobne, byś to przeoczył, ale może przy okazji zwróć uwagę, czy czegoś takiego gdzieś nie ma. Druga sprawa, to kolejność bootowania w ramach określonych grup urządzeń - jeszcze mniej prawdopodobne, ale jeśli do laptopa był podpinany napęd zewnętrzny, może być zapamiętany, jako pierwszy z grupy CD/DVD, a w momencie bootowania fizycznie go nie ma.
Może być też jakaś inna pierdoła, albo jakaś usterka, ale wątpię w celowe zablokowanie bootowania z napędu wewnętrznego.
Może być też jakaś inna pierdoła, albo jakaś usterka, ale wątpię w celowe zablokowanie bootowania z napędu wewnętrznego.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
Dzięki za odpowiedzi !
Zaraz tutaj będę działał na podstawie tego co napisaliście.
-- 19 sie 2015, 08:38 --
Dzięki Wam za pomoc. Mieliście rację. Okazało się, że komputer bootuje się w z pendrivea. Zrobiłem wiec bootującego pendrivea z instalacją Windows 10 i poszło.
Jeszcze jedno pytanie:
Jaki jest największy rozmiar partycji na dysku talerzowym jaką da radę używać w Windows 10 ?
Zaraz tutaj będę działał na podstawie tego co napisaliście.
-- 19 sie 2015, 08:38 --
Dzięki Wam za pomoc. Mieliście rację. Okazało się, że komputer bootuje się w z pendrivea. Zrobiłem wiec bootującego pendrivea z instalacją Windows 10 i poszło.
Jeszcze jedno pytanie:
Jaki jest największy rozmiar partycji na dysku talerzowym jaką da radę używać w Windows 10 ?
-
przy GPT jedynym ograniczeniem jest rozmiar dysku. Teoretycznie, to bodajże 16 EB, ale wątpię, żeby udało mi się zobaczyć przed emeryturą taki dysk . inna sprawa, że emerytury też nie spodziewam się zobaczyć;)
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
- Reklama