Acer Aspire One

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Rank_1

Użytkownik

Acer Aspire One

Post09 sie 2009, 15:07

Witam Serdecznie. Mam taki o to problem, posiadam netbooka Acer Aspire One wraz z internetem bezprzewodowym od Orange. Nazwa modemu to ICON 225, w ustawieniach widnieje jako option 3g modem. Netbook jest pod kontrolą systemu Linpus Linux Lite v1.0.13.E i gdy podłączam modem to ładnie sie wszystko zainstaluje, wstukam kod Pin i wyskoczy że nawiązano połączenie z siecią 3G, no to śmigam do FireFoxa i jest zonk, nie może znaleźć serwera. W opcjach modemu jest raczej wszystko dobrze, bawiłem sie tymi ustawieniami ale zawsze to samo, jest połączenie ale net nie śmiga. Może miał ktoś z was taki problem i wie jak go rozwiązać smilies/smile.gif

Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi.

Pozdrawiam smilies/smile.gif

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Acer Aspire One

Post09 sie 2009, 15:28

nie może znaleźć serwera

Jedno pytanko... odznaczyłeś opcję "Pracuj w trybie offline"?

jest połączenie ale net nie śmiga

Wykonaj test sieci, puść ping do jakiejś strony to zobaczysz jak sytuacja wygląda. Jak będzie 0% straty to problem leży w samej przeglądarce.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Rank_1

Użytkownik

Acer Aspire One

Post09 sie 2009, 15:32

Tak odznaczyłem opcje "pracuj w trybie offline. A co do tego testu, to nie wiem jak sie na linuxie takie rzeczy robi. A i zaznacze iż podłączyłem pod system win xp sp2 i śmiga normalnie. Netbook wrócił z naprawy i od tego czasu przestał działać net tak jak wyżej to opisałem.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Acer Aspire One

Post09 sie 2009, 15:36

nie może znaleźć serwera

A jaki jest kod błędu?

Sprawdzałeś na innej przeglądarce?
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Rank_1

Użytkownik

Acer Aspire One

Post09 sie 2009, 15:53

Firefox nie podaje zadnego kodu błedu, tylko wyświetla że nie znalazł serwera, masz może jakieś jeszcze pomysły ?? Bo nie mam zadnej pamieci przenośnej żeby wrzucić inną przeglądarke...

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Acer Aspire One

Post09 sie 2009, 16:07

Bez sprawdzenia tego na innej przeglądarce będzie ciężko. Możesz uruchomić FF w safe mode i sprawdzić jak sytuacja wygląda, możesz również spróbować opróżnić cache DNS. Jak to wykonać na linuksie opisano tutaj => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
pascalhp

Użytkownik

Acer Aspire One

Post17 sie 2009, 23:05

Ping na linuksie sprawdza się tak samo jak na Windowsie. Otwierasz "Terminal/Konsolę" i wpisujesz ping onet.pl

• Reklama

Wróć do „Problemy”