AllPlayer nie widzi wszystkich kodeków.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post24 kwie 2012, 01:42

AllPlayer informuje mnie, że nie mam następujących kodeków:
- Haali Splitter 1.11.288.0
- XVID 1.3.2
- DIVX 6.8.5,
- AC3 (Dolby) V.1.63b
- MPEG Layer 3.

I on każe odnowić biblitekę Quartz. Nie wiem, o co chodzi...

Szkopuł w tym, że w systemie mam zainstalowany najnowszy pakiet K-Lite Mega Codec Pack.

Czemu AllPlayer nie widzi tych kodeków? :mrgreen:

Czasem, jak włączam ten odtwarzacz, to on mnie informuje że nie może dobrze działać, bo brak jakiegoś kodeka.

A potem wszystko dobrze działa.

Dziś odinstalowałam AllPlayer, przy użyciu Revo Uninstaller, zainstalowałam go ponownie i wciąż ponoć nie mam pewnych kodeków.

Jak rozwiązać mój problem lub wyłączyć to powiadomienie, że nie mam tamtych kodeków? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 kwie 2012, 02:16

ALLPlayer niestety ma taką przypadłość, na co narzeka wiele osób.
Być może wyszukał aktualizacje, a informuje o braku kodeków (które masz), abyś tylko zapłaciła za ich pobranie, bo ta funkcja w ALLPlayerze jest niestety płatna.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post24 kwie 2012, 10:35

Czyli producenci AllPlayer chcą po prostu wyłudzić ode mnie kasę... :(

Jednakże lubię ten program, więc go nie odinstaluję.

Aha, o co chodzi z tym AllPlayer Elite?

Tam ponoć miało nie być reklam, a jak czasem oglądam przy jego użyciu filmy online, to one wciąż są. :/

I co zrobić, aby w AllPlayer zawsze był widoczny panel sterujący? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Fix00ser

VIP

Post24 kwie 2012, 14:07

korzystaj z wersji portable bez koniecznej instalacji
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
pasiarz

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 14:39

I co zrobić, aby w AllPlayer zawsze był widoczny panel sterujący

PKM na oknie włączonego All'playera > Widoczny Panel Sterujący

Scripter1

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 14:55

pasiarz pisze:
I co zrobić, aby w AllPlayer zawsze był widoczny panel sterujący

PKM na oknie włączonego All'playera > Widoczny Panel Sterujący
Tak, a jeśli wyłączysz tryb elite będzie on cały czas widoczny nawet przy ponownym uruchomieniu programu.

ALLPlayer ma usługę liveupdate (jest wersja płatna i darmowa) poprzez którą oferuje specjalnie dobrany zestaw kodeków które będą tylko do jego dyspozycji, to właśnie te kodeki o których braku cię informuje.
Są one w jego folderze i nie są rejestrowane w systemie dzięki czemu nie ma obawy że ich instalacja namiesza coś w kodekach systemowych a z drugiej strony jeśli ktoś ma namieszane w kodekach systemowych albo jakiś program mu w nich namiesza to te kodeki będą funkcjonowały.
To nie tak że ALLPlayer ci nie wykrywa kodeków i próbuje coś wyłudzać ale to jest dodatkowy zestaw kodeków na których próbuje on odtwarzać w pierwszej kolejności a dopiero jak to mu się nie uda sięga po to co jest zainstalowane w systemie.

Co do trybu elite to wszystko jest wyjaśnione tu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co do reklam, cytat ze strony z linka powyżej:
Brak reklam (nie dotyczy reklam wbudowanych w filmy online)
Chodzi o reklamy w samym odtwarzaczu bo filmy online są dostarczane przez zewnętrzną firmę i ALLPlayer nie ma na nie wpływu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 kwie 2012, 15:26

Scripter1 pisze:To nie tak że ALLPlayer ci nie wykrywa kodeków i próbuje coś wyłudzać ale to jest dodatkowy zestaw kodeków na których próbuje on odtwarzać w pierwszej kolejności a dopiero jak to mu się nie uda sięga po to co jest zainstalowane w systemie.

Oczywiście, że jest to próba wyłudzenia pieniędzy od niczego nieświadomych użytkowników.
To coś na wzór stron internetowych, które oferują sterowniki do podzespołów komputera za opłatą, które na innej stronie dostępne są do pobrania za darmo.
Dopóki nie wyślesz płatnego SMS-a, aby otrzymać kod ALLPlayer zawsze będzie "krzyczał", że znalazł problemy z kodekami audio / wideo w propagandowej otoczce:
Status: Poważny! Zostały wykryte problemy z Twoim Systemem Video!
I jak tu laik w tych sprawach ma się nie wystraszyć komunikatu i nie wysłać SMS-a ? Kolejna sprawa, że po części instalowane są kodeki, które nigdy nie będą wykorzystane.
ALLPLayer żąda zapłaty za usługę aktualizacji / pobrania rzeczy które powszechnie dostępne są za darmo, jednak trzeba mieć tego świadomość, a jest niestety bardzo dużo ludzi, którzy nie maja takiej wiedzy.

Pięć osób się na to nie nabierze, ale dziesięć niestety tak.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 15:40 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.

Scripter1

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 16:20

seba86mu pisze:To coś na wzór stron internetowych, które oferują sterowniki do podzespołów komputera za opłatą, które na innej stronie dostępne są do pobrania za darmo.
Dopóki nie wyślesz płatnego SMS-a, aby otrzymać kod ALLPlayer zawsze będzie "krzyczał"
Bzdura, jeśli ktoś nie pobrał jago kodeków ale ma w systemie kodeki na których jest on w stanie odtworzyć dany plik to nic nie "krzyczy" tylko odtwarza, wyłudzanie by było jakby bez tych kodeków nie chciał w ogóle działać.

Owszem, możesz sam sobie wyszukać i pobrać kodeki za darmo albo zainstalować jakąś paczkę ale tu płacisz nie za kodeki (bo to by było wyłudzanie) a za usługę polegającą na dobraniu zestawu kodeków umożliwiającego odtworzenie możliwie najwięcej formatów w możliwie najlepszej jakości i przy możliwie najmniejszym obciążeniu komputera oraz za transfer.

Podobnie przecież gdy kupujesz jakąś gazetę czy miesięcznik z płyta na której są programy czy kodeki które można pobrać z neta za darmo to przecież płacisz za umieszczenie ich na płycie - to też nazwiesz wyłudzaniem?

To ze komunikat jest w propagandowej otoczce to inna sprawa, w końcu każdy program propagandowo reklamuje się jako "jedyny", "najlepszy" i "niezastąpiony"...

seba86mu pisze:po części instalowane są kodeki, które nigdy nie będą wykorzystane.
To miał być żart? Bo przecież dokładnie to samo można powiedzieć o wszystkich paczkach kodeków oraz o zestawach kodeków instalowanych przez różne programy.
W końcu przecież chodzi o to aby można było odtworzyć możliwie najwięcej różnych formatów mimo że większość użytkowników trzyma się tylko kilku najbardziej jemu odpowiadających.
Można jeszcze odtwarzać na kodeku ffdshow wszystko co tylko potrafi on odtworzyć ale jakość często jest gorsza niż przy użyciu innego kodeka lepiej radzącego sobie z danym formatem a i wydajność tego kodeka jest przy wielu formatach gorsza niż innych kodeków.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 kwie 2012, 16:39

Scripter1 pisze:Podobnie przecież gdy kupujesz jakąś gazetę czy miesięcznik z płyta na której są programy czy kodeki które można pobrać z neta za darmo to przecież płacisz za umieszczenie ich na płycie - to też nazwiesz wyłudzaniem?

W tym wypadku nie płacę za bezpłatne programy, które nagrane są na płytce, ale za czasopismo jako całość: między innymi druk, papier, artykuły zawarte w czasopiśmie oraz płytkę, ale samą płytkę, a nie za darmowe programy, które są na płytce, jedynie po części za licencję programu komercyjnego, który oferowany wraz z czasopismem jest za darmo. Całość składa się na cenę czasopisma.

Każdy niech interpretuje to po swojemu.
Nikt jednak nie może podważyć tego, że mechanizm ALLPlayera pod flagą bezpłatny (adware) nastawiony jest na zyski czerpane między innymi z użytkowników korzystających z płatnej funkcji pobierania darmowych kodeków.

Tak jak napisałem wcześniej: pięć osób się na to nie nabierze, ale dziesięć niestety tak.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 16:41 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 kwie 2012, 16:40

@stukot:
jeżeli masz system 32bit. to możesz jeszcze sprawdzić oprócz wersji portable Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Odtwarzacz nie posiada wbudowanych kodeków, wykorzystuje te które są zainstalowane w systemie.

Nie narzekam :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post25 kwie 2012, 00:42

seba86mu pisze: ALLPLayer żąda zapłaty za usługę aktualizacji / pobrania rzeczy które powszechnie dostępne są za darmo, jednak trzeba mieć tego świadomość, a jest niestety bardzo dużo ludzi, którzy nie maja takiej wiedzy.

Pięć osób się na to nie nabierze, ale dziesięć niestety tak.

Seba86mu , zgadzam się z Tobą, to wyłudzanie kasy.

Scripter1 pisze:Bzdura, jeśli ktoś nie pobrał jago kodeków ale ma w systemie kodeki na których jest on w stanie odtworzyć dany plik to nic nie "krzyczy" tylko odtwarza, wyłudzanie by było jakby bez tych kodeków nie chciał w ogóle działać.

Scripter1, nie zgadzam się z Tobą. Jak włączyłam AllPlayer, to od razu poinformował mnie, że brak jakiegoś kodeka, a potem wyświetlił mi listę rzekomo brakujących kodeków.

Co do reklam, to rzeczywiście one są tylko, jak oglądam filmy online. Producenci tego softu nie mają wpływu na reklamy w innych serwisach.

Scripter1 pisze: Tak, a jeśli wyłączysz tryb elite będzie on cały czas widoczny nawet przy ponownym uruchomieniu programu.

Mam włączony tryb elite, a za każdym razem, jak włączam AllPlayer, nie widać panelu sterującego. Może to, że używam teraz domyślnej skórki ma jakieś znaczenie? :mrgreen:

XMan mam system 64-bitowy.

Jednak bardzo lubię AllPlayer i nie zamierzam z niego rezygnować.

Zwłaszcza, że odtwarza video w dobrej jakości.

Oprócz próby wyłudzenia kasy, denerwują mnie również ciche aktualizacje. Na szczęście przy użyciu WinPatrol usunęłam je z autostart. Oby skutecznie. :think:
Pozdrawiam, Joanna

Scripter1

Użytkownik

Post25 kwie 2012, 19:52

stukot pisze:Jak włączyłam AllPlayer, to od razu poinformował mnie, że brak jakiegoś kodeka, a potem wyświetlił mi listę rzekomo brakujących kodeków.
Niemożliwe żeby wyświetlił ci taki komunikat tuż po starcie bez żadnego pliku, taki mógł ci się wyświetlić tylko przy próbie odtworzenia jakiegoś pliku do którego nie może znaleźć kodeka ani wśród własnych ani wśród tych zainstalowanych w systemie.

stukot pisze:
Scripter1 pisze:Tak, a jeśli wyłączysz tryb elite będzie on cały czas widoczny nawet przy ponownym uruchomieniu programu.
Mam włączony tryb elite, a za każdym razem, jak włączam AllPlayer, nie widać panelu sterującego.
Przecież wyraźnie napisałem że będzie on widoczny przy włączaniu programu jeśli się wyłączy tryb Elite, tryb Elite cechuje się między innymi tym że domyślnie interfejs jest jedno okienkowy dlatego ten dodatkowy panel sterowania jest wyłączony.

stukot pisze:denerwują mnie również ciche aktualizacje. Na szczęście przy użyciu WinPatrol usunęłam je z autostart.
Ale w ALLPlayerze nic takiego nie ma.
Aktualizacja odbywa się tylko z poziomu okna ustawień programu (lub poprzez ręczne pobranie instalatora ze strony programu) i tylko gdy użytkownik sam wejdzie w te ustawienia i wybierze pobieranie aktualizacji.
A ten program co jest w autostarcie tylko informuje gdy pojawi się nowa wersja, on nic nie wysyła ani nic nie pobiera ani nic nie instaluje.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 kwie 2012, 21:00

Eh, przepraszam, mój błąd. :oops: Informacja o brakującym kodeku pojawiła się, jak chciałam oglądać video online.

Czyli ten program od razu po starcie nie wyświetla informacji o brakujących kodekach.

Scripter1, faktycznie źle Ciebie zrozumiałam. Zawsze włączam AllPlayer w trybie Elite i dlatego nie ma widocznego panelu sterującego. Zresztą to żaden problem go włączyć.

Co do tego programu w autostarcie, to dobrze, że go z niego usunęłam.

Jestem zadowolona z jakości odtwarzania plików video przez AllPlayer. Bez problemu zdołał odtworzyć moje video z komórki, w formacie 3GP i tym razem nie wyświetlił żadnej informacji o brakujących kodekach.

Jakość odtwarzania plików audio też jest zadowalająca.

I tym razem nie pojawiła się żadna informacja o brakujących kodekach. Bardzo podobają mi się wizualizacje w AllPlayer.

Krótko mówiąc jestem bardzo zadowolona z tego programu i przepraszam, że wprowadziłam innych błąd pisząc, że AllPlayer od razu poinformował mnie o brakujących kodekach.

Stało się to wtedy, gdy chciałam oglądnąć jakiś film online.

Przepraszam za nieporozumienie. :oops:

Scripter1 dzięki za wyjaśnienia. :)
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Problemy”