Czesc wszystkim!
Ostatnio postanowiłem kupic nowa plyte glowna, i trafilem na ASRock b65m. Jednak gdy chce zrobic formata, to nie zostaje wykryta klawiatura i myszka ktore sa podlaczone za pomoca portu usb. Probowalem juz podlaczac klawiature za pomoca PS/2 lecz rowniez nie zostaje wykryta. Wniosek: nie moge zainstalowac/ sformatowac systemu ze wzgledu na to ze nie wykrywa klawiatury i myszki. Wiem wiem, mozna ustawic w BIOS aby wychwytywal sterowniki z USB jednak problem w tym ze nie wiem jak znalezc odpowiednie opcje na plytach ASRock'a.
Komp. :
Plyta glowna : ASRock b75m
proc. : i5 2500k
karta : hd 6970
Z gory dziekuje za pomoc!!!
Pozdrawiam
Asrock b65m, nie czyta lawiatury USB podczas instalacji sys
-
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 10:54 przez cerativ, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
Chyba podałeś niepełny model płyty głównej. Odczytaj go z nadruku na płycie.
Klawiatura PS/2 powinna być bez problemu wykrywana bez względu na ustawienia w BIOS-ie.
Wyłącz komputer, podłącz klawiaturę PS/2 do fioletowego gniazda, po czym włącz komputer.
Do BIOS-u spróbuj wejść klawiszem Del, F12 lub F1.
W BIOS-ie odnajdź ustawienia USB Keyboard Support lub USB Legacy Support, gdzie zmień ustawienie na Enabled.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień: Save & Exit Setup (F10).
cerativ pisze:Probowalem juz podlaczac klawiature za pomoca PS/2 lecz rowniez nie zostaje wykryta
Klawiatura PS/2 powinna być bez problemu wykrywana bez względu na ustawienia w BIOS-ie.
Wyłącz komputer, podłącz klawiaturę PS/2 do fioletowego gniazda, po czym włącz komputer.
Do BIOS-u spróbuj wejść klawiszem Del, F12 lub F1.
W BIOS-ie odnajdź ustawienia USB Keyboard Support lub USB Legacy Support, gdzie zmień ustawienie na Enabled.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień: Save & Exit Setup (F10).
-
Plyte podalem dobra, w CPU-Z jest napisane "MODEL - B75M.
Chodzi o to ze w BIOSIE nie widze takiej opcji jak enable Keyboard USB lub Mouse USB. CHcialbym zeby ktos kto ma plyte od asrocka poprostu mi pokazal ta opcje.
Co do PS/2 myslalem ze do klawiatury jest zielony, ale to chyba nie ma zadnej roznicy?
Chodzi o to ze w BIOSIE nie widze takiej opcji jak enable Keyboard USB lub Mouse USB. CHcialbym zeby ktos kto ma plyte od asrocka poprostu mi pokazal ta opcje.
Co do PS/2 myslalem ze do klawiatury jest zielony, ale to chyba nie ma zadnej roznicy?
- seba86mu
cerativ pisze:Plyte podalem dobra, w CPU-Z jest napisane "MODEL - B75M.
Za pierwszym razem podałeś B65M.
cerativ pisze:Co do PS/2 myslalem ze do klawiatury jest zielony, ale to chyba nie ma zadnej roznicy?
Oczywiście, że jest różnica.
Dla klawiatury fioletowe gniazdo, a zielone dla myszki.
W BIOS-ie przejdź do sekcji:
Advanced => ACPI Configuration => w pozycji USB Keyboard//Remote Power On ustaw na Enablesd
Teraz przejdź do sekcji:
Advanced => ACPI Configuration => USB Coniguration => w każdej z czterech pozycji ustaw na Enabled:
=> USB 2.0 Controller
=> USB 3.0 Controller
=> Legacy USB Support
=> Legacy USB 3.0 Support
Teraz przejdź do sekcji Exit i zapisz zmianę ustawień wybierając Save Changes and Exit.
-
Juz na samym poczatku ustawilem wszystko tak jak napisales. Niestety bez rezultatu.
USB Keyboard//Remote Power On odpowiedzialne jest za wyjscie ze stanu uspienia za pomoca dowolnego przycisku, z tego co wyczytalem.
USB Keyboard//Remote Power On odpowiedzialne jest za wyjscie ze stanu uspienia za pomoca dowolnego przycisku, z tego co wyczytalem.
- seba86mu
W takim razie innych opcji dotyczących USB już nie ma, a przynajmniej ja ich nie widzę.
Po ustawieniu tego, co napisałem wyżej:
klawiatura USB powinna działać.
Sprawdzałeś w innych portach USB, zarówno USB 2.0, jak i USB 3.0 ?
Klawiatura jest w ogóle sprawna ?
W takim razie zrób formata z poziomu klawiatury PS/2.
Po ustawieniu tego, co napisałem wyżej:
Teraz przejdź do sekcji:
Advanced => ACPI Configuration => USB Coniguration => w każdej z czterech pozycji ustaw na Enabled:
=> USB 2.0 Controller
=> USB 3.0 Controller
=> Legacy USB Support
=> Legacy USB 3.0 Support
klawiatura USB powinna działać.
Sprawdzałeś w innych portach USB, zarówno USB 2.0, jak i USB 3.0 ?
Klawiatura jest w ogóle sprawna ?
cerativ pisze: Jednak gdy chce zrobic formata, to nie zostaje wykryta klawiatura i myszka ktore sa podlaczone za pomoca portu usb.
W takim razie zrób formata z poziomu klawiatury PS/2.
-
- Reklama