Asus x52s procesor się grzeje

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Smolarz

Użytkownik

Post03 wrz 2016, 17:49

Po wymianie pasty i wyczyszczeniu średnia temperatura ok 50 stopni w czasie pracy ponad 80 i często się przez to wyłącza
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2016, 18:29

Procesor może wytrzymać max 100 stopni. Jeśli go wyczyściłeś i wymieniłeś paste to raczej zostaje Ci wyłączenie zbędnych procesów aby go nie obciążać no i przede wszystkim zainwestować w podkładkę chłodzącą. No bo raczej nic innego nie wymyślimy. Dziwne ze już przy 80 lapek się resetuje, może co innego jeszcze się grzeje.

Smolarz

Użytkownik

Post03 wrz 2016, 19:02

Reszta jest okey tylko procesor tak się nagrzewa, że tuż po włączeniu jest tak gorący, że nie można dotknąć sprawdzałem też heat pipe czy równomiernie się nagrzewają. Czy przez jakieś wadliwe stery mógłby się procek tak nagrzewać? Na sam koniec dodam też, że działa on tylko na kablu bez baterii.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2016, 20:11

Smolarz pisze:Czy przez jakieś wadliwe stery mógłby się procek tak nagrzewać?

Wątpie, instaluje się standardowo sterownik do chipsetu , potem grafika, dzwięk itp. Procesy mogą obciążać procesor a ten się wtedy grzeje. Tak więc jak nie masz dużo procesów i grzeje się przy graniu to zostaje ci raczej tylko podkładka chłodząca skoro go czyściłeś i wymieniałeś paste. Dlatego wiele osób uważa że laptopy nie są do gier.

Smolarz

Użytkownik

Post03 wrz 2016, 20:54

W tej kolejności instalowałem tylko, że przez program, bo mój lapek nie jest wspierany przez Asusa i nie mogłem doszukać się sterowników stąd instalacja z automatu :/ System mam nowy bez zbędnych śmieci procesor mało kiedy chodzi na wysokich obrotach, ale gdy tak już się zdarzy np. Filmy lub gra przeglądarko wa to nie wyrabia temperatura i tak naprawdę w procesach nie mam już co wyłączać :) Może to wina napięci ? Słyszałem, że istnieje modyfikacja zmieniająca napięcia na procesorze, przez co jest wolniejszy, ale mniej grzej.Próbowałem też poszukać info jak zrobić by wentylator działał cały czas na średnich obrotach bo on tylko dostaje kopa jak jest duże obciążenie procesora.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2016, 20:59

Smolarz pisze:Próbowałem też poszukać info jak zrobić by wentylator działał cały czas na średnich obrotach bo on tylko dostaje kopa jak jest duże obciążenie procesora.

No to sprawdz programem speedfan czy możesz coś zdziałać.

Smolarz pisze:Słyszałem, że istnieje modyfikacja zmieniająca napięcia na procesorze, przez co jest wolniejszy, ale mniej grzej

Mógłbyś zmniejszyć taktowanie i napięcia o ile masz możliwośći w biosie ale wątpie aby to było opłacalne, temperatura raczej spadnie nieznacznie.

• Reklama

Wróć do „Problemy”