Niestety owo narzędzie zawodzi- w przypadku mojego kompa nie zawiodło, a na lapku mojej Mamy zatrzymuje się na 99% na ponad cztery godziny.
Uruchamiałam je już dwukrotnie, właśnie po raz trzeci próbuję przy jego pomocy zaktualizować system...
Szukałam info w necie i na ogół problematyczna była aktualizacja do systemu Windows 10, z niższych wersji, a ja chcę zaktualizować Windows 10 do nowszej wersji.
W związku z moim problemem mam trzy pytania:
- czy można coś zrobić aby owa aktualizacja pomyślnie się zakończyła,
- jeśli z niej zrezygnuję, to gdzie są pobrane pliki tej aktualizacji, abym mogła je usunąć,
- czy lepsza by była próba aktualizacji systemu przy pomocy Media Creation Tool*?
* O ile nie zrobię niechcący downgrade systemu, pobierając jego niewłaściwą wersję, co już przerabiałam na moim blaszaku.

Proszę o porady, raczej zrozumiałe, bo zarwałam noc, próbując zainstalować tamtą aktualizację.
Edit: ściślej mówiąc ów soft to asystent aktualizacji do Windows 10, do jego nowszej wersji.
Edit2: przypadkowo znalazłam rozwiązanie mojego problemu. Otóż winny okazał się być Immunet Protect, który ciągle wykrywał w plikach tymczasowych jakiegoś trojana, próbował go umieścić w kwarantannie, ale przechwytywał go Bitdefender AntiVirus Free. Zauważyłam konflikt tych dwóch antywirusów, odinstalowałam Immunet Protect, nie decydując się na restart. Po chwili udało mi się poprawnie zainstalować jesienną aktualizację dla twórców.
Edit 3: zgłaszane były pewne problemy z Menu Start, po zainstalowaniu owej aktualizacji. Na lapku mojej Mamy jest tylko problem ze skrótami do preinstalowanych aplikacji, na moim koncie, których zapewne i tak nie używałam. Na koncie mojej Mamy nie ma tego problemu. Tam zapewne chciało zareklamować różne softy, w menu start, należy to wyłączyć np. przy użyciu O&O Shut Up 10.
Edit 4: zmieniłam podejście do usługi Windows Update, przestałam ją wyłączać... Bo potem bywały problemy z aktualizacjami i instalacją gier.