ATI Catalyst control center, gdzie zapisuje ustawienia karty

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
enzo1220

Użytkownik

Post09 cze 2011, 21:11

Witam
Windows 7 Home Premium, ATI radeon hd 4870.
Mam problem z odnalezieniem na dysku pliku lub klucza rejestru z ustawieniami taktowania karty.
Po wgraniu najnowszej wersji CCC włączyłem opcję automatycznego overclockingu, CCC pomielił kartę około 1h potem stwierdził, że znalazł optymalne ustawienia. Kiedy je zatwierdziłem pojawiły się potężne artefakty i niebieski ekran. Na innych kontach użytkownika wszystko jest ok. Ale na swoim mam ciągle zwisy systemu. Deinstalacja sterownika i CCC nic nie daje, również downgrade sterowników, ponieważ te "wysokie" taktowania są gdzieś zaszyte w systemie i nie jestem w stanie ich zmienić lub usunąć.
Pozdrawiam
Enzo

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post09 cze 2011, 21:31

Zaloguj się na swoje konto w trybie awaryjnym i spróbuj wczytać ustawienia domyślne.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

enzo1220

Użytkownik

Post10 cze 2011, 07:15

Próbowałem wcześniej, niestety ccc nie działa ponieważ nie jest uruchomiony sterownik ATi. Odpalenie systemu w rozdziałce 800/600 też nic nie dało ponieważ karta momentalnie się wywalała. Znalazłem obejście problemu.
Skasowałem CCC, zostawiając sterownik grafiki i zainstalowałem Ati tray tools, tam mogłem zmienić taktowanie karty. Ale ponowna instalacja CCC przywraca wysokie taktowanie. Nie satysfakcjonuje mnie to rozwiązanie. Przekopuje się właśnie przez ukryte pliki ATI, może coś znajdę.

Znalazłem
Tych ustawień nie ma w rejestrze, a przynajmniej ja nie znalazłem :)
C:\Documents and Settings\nazwa urzytkownika\AppData\Local\ATI\ACE
W tym katalogu znajduje się pliczek Profiles.xml
otwieramy go notatnikiem i szukamy takiego ciągu:

Kod: Zaznacz cały

<Feature name="AutoTuneSupport"/>
<Feature name="CoreClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="50000"/>
<Property name="Want_1" value="50000"/>
<Property name="Want_2" value="50000"/>
</Feature>
<Feature name="MemoryClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="70000"/>
<Property name="Want_1" value="70000"/>
<Property name="Want_2" value="70000"/>
</Feature>

Prawdopodobnie want0 i want2 to wartości brzegowe na suwaku wyświetlanym w ccc, a ustawioną jest want1 , ale olałem to i wpisałem takie same wartości.
I karta ruszyła.
Ps. Przekopywanie się przez uprawnienia w Windows7 to droga przez mękę. Prawdopodobnie w Xp w 15 min. bym to zrobił.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2011, 07:15 przez greh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wstawiam w code

• Reklama

Wróć do „Problemy”