Autoruns - Optymalizacja autostartu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
sobewa

Użytkownik

Post26 paź 2012, 23:08

Poniważ mój system startuje dosyć długo chciałam sprawdzić co się uruchamia na starcie, przeglądając w Autoruns poszczególne zakładki zobaczyłam, że kilka wpisów w zakładce Drivers zawiera informację „File not found”:

IpInIp IP in IP Tunnel Driver File not found: system32\DRIVERS\ipinip.sys
ipswuio File not found: System32\DRIVERS\ipswuio.sys
NwlnkFlt IPX Traffic Filter Driver File not found: system32\DRIVERS\nwlnkflt.sys
NwlnkFwd IPX Traffic Forwarder Driver File not found: system32\DRIVERS\nwlnkfwd.sys

Czy to można odznaczyć bez szkody dla systemu?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 paź 2012, 23:25

sobewa pisze:Czy to można odznaczyć bez szkody dla systemu?

Tak.
Te wpisy zapewne zaznaczone są na żółto, więc możesz je odznaczyć.

sobewa

Użytkownik

Post27 paź 2012, 14:12

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ponieważ mam starszą wersję Autoruns żadne wpisy nie są zaznaczone jakimkolwiek kolorem więc żeby być pewna zainstaluję najnowszą i sprawdzę czy będą zaznaczone na żółto.

-- 27 paź 2012, 13:55 --

Witam, po uruchomieniu najnowszej wersji Autoruns i ukryciu komponentów Microsoftu sytuacja wygląda następująco:
Te wpisy znajdują się w zakładce Scheduled Tasks i są zaznaczone na różowo (czerwono):

\Microsoft\Windows\Wired\GatherWiredInfo c:\windows\system32\gatherwiredinfo.vbs
\Microsoft\Windows\Wireless\GatherWirelessInfo c:\windows\system32\gatherwirelessinfo.vbs

te poniżej w zakładce Drivers dokładnie tak jak napisałeś zaznaczone są na żółto:

IpInIp IP in IP Tunnel Driver File not found: system32\DRIVERS\ipinip.sys
ipswuio File not found: System32\DRIVERS\ipswuio.sys
NwlnkFlt IPX Traffic Filter Driver File not found: system32\DRIVERS\nwlnkflt.sys
NwlnkFwd IPX Traffic Forwarder Driver File not found: system32\DRIVERS\nwlnkfwd.sys

Co oznaczją te kolory, już wiem, że zaznaczone na żółto mogę odptaszkować a co z zaznaczonymi na różowo?

Z góry serdecznie dziękuję za wyjaśnienie.

-- 27 paź 2012, 14:12 --

Edit
Znalazłam informację na temat zapisów zaznaczonych na różowo, czy te zadania muszą być uruchomione?

GatherWirelessInfo Bezprzewodowe To zaplanowane zadanie uruchamia plik Gatherwirelessinfo.vbs do zbierania danych sieci bezprzewodowej. To zaplanowane zadanie zbiera informacje o konfiguracji oraz informacje o komputerze. Te informacje są wyświetlane w raporcie. Informacja ta znajduje się w dziennikach systemu. Informacja ta pojawia się również w Monitorze wydajności.

GatherWiredInfo Przewodowe To zaplanowane zadanie uruchamia plik Gatherwiredinfo.vbs do zbierania danych sieci przewodowej. To zaplanowane zadanie zbiera informacje o konfiguracji oraz informacje o systemie. Te informacje są wyświetlane w raporcie. Informacja ta pojawia się również w dziennikach systemu. Informacja ta pojawia się również w Monitorze wydajności.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 paź 2012, 14:44

sobewa pisze: czy te zadania muszą być uruchomione?

Możesz odznaczyć. Z tego co kojarze są to systemowe zadania które autoruns pokazuje i ja również je odznaczyłem bez zadnych skutków ubocznych :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”