AVS Video Editor 6.1 - problem z dzwiękiem
-
Mam kilka pytań dotyczących AVS Video Editor , miedzy inymi to że podczas przechwytywania nagrania z kaset VHS poprzez adaptor (Dazzle90) nie mam dzwięku. W ustawieniach audio jest tylko źródło dzwieku: mikrofon. Robiłem rózne kombinacje i m.in. podłączając sygnał video z Dazzla poprzez usb natomiat sygnał audio z dazzla do wejścia mikrofonu w laptopie ale nic to nie dało . Macie moze jakies pomysły jak to rozwiązać ? Moze potrzebny jest jakis kodek? Z góry dzieki za podpowiedź.
- seba86mu
Czy to ten adapter?

Czy Twój magnetowid ma dźwięk MONO czy STEREO ?
Jeżeli ma dźwięk MONO, to posiada pojedynczy cinch na wyjściu dźwięku.
W takim wypadku powinieneś połączyć magnetowid z adapterem takim przewodem:

Jedna wtyczka do magnetowidu (gniazdo AUDIO OUT), dwie wtyczki do adaptera (Audio R i L).
W przypadku, jeżeli Twój magnetowid jest STEREO, powinien posiadać dwa wyjścia cinch dźwięku.
Wtedy taki przewód:

Jaką konfigurację stosujesz ? MONO czy STEREO ?
Oczywiście wideo poprzez S-Video lun cinch.
Czy na pewno nie ma innej opcji ?
Czy w ustawieniach programu masz możliwość wyboru karty dźwiękowej / domyślengo urządzenia dźwięku ?
Co do kodeków, to zainstaluj:
-> FFDShow
-> AC3 Filter
Przed instalacją FFDShow musisz odinstalować obecny pakiet kodeków poprzez "Programy i funkcje" w Panelu sterowania (jeżeli jakiś masz zainstalowany).
Po deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Czy po pierwszym podłączeniu adaptera do komputera w systemie została wykryta nowa karta dźwiękowa ?
Podłącz adapter do komputera i pokaż screen z Menadżera Urządzeń z rozwiniętym drzewkiem:
+ Kontrolery dźwięku wideo i gier

Czy Twój magnetowid ma dźwięk MONO czy STEREO ?
Jeżeli ma dźwięk MONO, to posiada pojedynczy cinch na wyjściu dźwięku.
W takim wypadku powinieneś połączyć magnetowid z adapterem takim przewodem:

Jedna wtyczka do magnetowidu (gniazdo AUDIO OUT), dwie wtyczki do adaptera (Audio R i L).
W przypadku, jeżeli Twój magnetowid jest STEREO, powinien posiadać dwa wyjścia cinch dźwięku.
Wtedy taki przewód:

Jaką konfigurację stosujesz ? MONO czy STEREO ?
Oczywiście wideo poprzez S-Video lun cinch.
anglers pisze:W ustawieniach audio jest tylko źródło dzwieku: mikrofon.
Czy na pewno nie ma innej opcji ?
Czy w ustawieniach programu masz możliwość wyboru karty dźwiękowej / domyślengo urządzenia dźwięku ?
Co do kodeków, to zainstaluj:
-> FFDShow
-> AC3 Filter
Przed instalacją FFDShow musisz odinstalować obecny pakiet kodeków poprzez "Programy i funkcje" w Panelu sterowania (jeżeli jakiś masz zainstalowany).
Po deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Czy po pierwszym podłączeniu adaptera do komputera w systemie została wykryta nowa karta dźwiękowa ?
Podłącz adapter do komputera i pokaż screen z Menadżera Urządzeń z rozwiniętym drzewkiem:
+ Kontrolery dźwięku wideo i gier
-
Dzięki Seba za tak obszerną odpowiedź. Jest to dokładnie taki adapter jak zamieściłeś. Magnetowid jest stereo. Podłączałem już tak jak opisywałeś bez efektu. Sprawdziłem w menadzerze urządzeń i system wykrywa zarówno audio jak i video z Dazzla90 . Zastanawiające jest dlaczego sam program AVS nie znajduje tego urządzenia . Tak jak pisałem jest tylko opcja mikrofonu. Może spróbuje z tymi kodeklami , tylko za bardzo nie wiem które odinstalować z oryginału i czy nie wpłynie to na pracę innych urządzeń. Mój system to Windows 7 , 32 bit , laptop Toshiba, 4GB RAMu. Wiesz podłączyłem u kolegi pod kompa z systemem XP i wszystko było OK . Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia , otóż gdy podłącze zamiast magnetowidu kamerę video (analogową) i włącze odtwarzanie taśmy to mam sygnał audio ale z mikrofonu kamery a nie dzwięk z taśmy video. Kamerę podłączam przez cinch'e. Jak myślisz czy faktycznie to wina sterowników ? Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam
- seba86mu
anglers pisze:Sprawdziłem w menadzerze urządzeń i system wykrywa zarówno audio jak i video z Dazzla90
W takim razie w Panelu sterowania w sekcji Dźwięk powinna być widoczna druga karta dźwiękowa (Dazzle, bądź inna nazwa) oprócz tej standardowej w laptopie.
Teraz w sekcji Odtwarzanie oraz Nagrywanie przełącz kartę dźwiękową na Dazzle, jako domyślne urządzenie dźwięku. Zastosuj i Ok.
Teraz po ponownym uruchomieniu komputera w programie AVS Video Editor sprawdź czy masz inny wybór co do urządzenia przechwytującego dźwięk.
Sprawdź czy dźwięk z magnetowidu jest przechwytywany.
Jeżeli nie będzie efektu, albo wpisy urządzeń dźwięku w sekcji Dźwięk w Panelu sterowania będą niezrozumiałe, to pokaż tutaj screen z zakładki Odtwarzanie i Nagrywanie.
-
No nietety nie widać w sekcji Dzwięk , drugiej karty. Seba jeśli możesz podaj mi swój mail albo nr gg wtedy prześle Ci screen'y bo tutaj nie zainstaluje (brak konta na zewnetrznym serwerze do umieszczania fotek). z góry dzięki Pozdrawiam
- XMan
(brak konta na zewnetrznym serwerze do umieszczania fotek)
Nie musisz mieć żadnego konta

Wrzuć za free np. na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.
-
Sebastian to zrzuty ekranów:
Może coś poradzisz.Dzięki za info Pozdrawiam Mirek
Może coś poradzisz.Dzięki za info Pozdrawiam Mirek
- voluu
- Kontaktowanie:
Jest tak na podłączonym adapterze?
Może to akurat wina sterowników?
Nie zaszkodzi zainstalować:
Mimo, że do wersji 80, ale powinny 'podejść'.
Może to akurat wina sterowników?
Nie zaszkodzi zainstalować:
Mimo, że do wersji 80, ale powinny 'podejść'.

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
-
No niestety nie wystartowało - nie widzi sprzętu, ale to chyba wina sterowników. Czytałem na forum obcojęzycznym ,że gość mial podobny przypadek i tez nie hulało na sterach do Windy 7 lub Visty , śmigał tylko na XP. Szkoda że Pinnacle nie pomyślało o dostosowaniu Dazzla 90 do win7 . Dzieki za wszystkie rady i podpowiedzi. Pozdrawiam
- seba86mu
A próbowałeś może w innym programie do przechwytywania obrazu i dźwięku z zewnętrznych urządzeń ?
Spróbuj w Windows Movie Maker, Virtual VCR lub VirtualDUB.
Być może te programy będą miały bardziej rozbudowane opcje przechwytywania dźwięku.
Spróbuj w Windows Movie Maker, Virtual VCR lub VirtualDUB.
Być może te programy będą miały bardziej rozbudowane opcje przechwytywania dźwięku.
-
Próbowałem w Easy Video i jest ok program widzi dazzla i jest audio . Niestety jakość obrazu nie ta. Jest zamglony i z lekkim szumem. Ale spróbuje z programami o których piszesz Dzięki i pozdrawiam
- seba86mu
anglers pisze:Próbowałem w Easy Video i jest ok program widzi dazzla i jest audio
Czyli wygląda na to, że od strony sprzętowej oraz od strony sterowników wszystko jest ok, tylko wystarczy znaleźć odpowiednie oprogramowanie przechwytujące.
-
Otóż to , tylko nie wiem czemu własnie AVS nie chce tego przechwycić skoro na XP ten sam program działa idealnie Myślisz że to wina AVS Recordera ? Jakie byś zaproponował w związku z powyższym program do przechwytywania aby nagrania nie straciły na jakosci ?
- seba86mu
Jeżeli chodzi o jakość przechwytywanego obrazu przez poszczególne programy, to niestety nie udzielę Ci rzeczowej odpowiedzi ponieważ nie miałem od bardzo dawna do czynienia z takimi programami.
Mogę podpowiedzieć Ci jedynie jakie programy przechwytują obraz i dźwięk, testy co do jakości musisz przeprowadzić już sam.
Wymienione wyżej, czyli:
- Windows Movie Maker (wbudowany w system),
- Virtual VCR (bezpłatny)
- VirtualDUB (bezpłatny)
Ponadto:
- Nero Vision (wchodzi w skład pakietów Nero)
- Ferro Cyfrowy Magnetowid
- CyberLink PowerDirector (niegdyś dołączany był do nagrywarek DVD od LG, nie wiem jak teraz)
- Pinnacle Studio
- Golden Videos VHS to DVD Converter (bezpłatny)
Jakość przechwytywanego obrazu może zależeć również od ustawień przechwytywania w opcjach programów.
Na razie tylko te programy przychodzą mi na myśl.
Możesz jeszcze wypróbować program -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jest to program, który identyfikuje wszystkie sprzęty w Twoim komputerze, również podłączone do komputera i daje możliwość pobrania sterowników do tychże podzespołów.
Po zainstalowaniu programu musisz założyć konto, aby wykonać skanowanie sprzętu.
Być może DriverMax odnajdzie jakiś nowy sterownik dla twojego adaptera, który da więcej możliwości programom.
Mogę podpowiedzieć Ci jedynie jakie programy przechwytują obraz i dźwięk, testy co do jakości musisz przeprowadzić już sam.
Wymienione wyżej, czyli:
- Windows Movie Maker (wbudowany w system),
- Virtual VCR (bezpłatny)
- VirtualDUB (bezpłatny)
Ponadto:
- Nero Vision (wchodzi w skład pakietów Nero)
- Ferro Cyfrowy Magnetowid
- CyberLink PowerDirector (niegdyś dołączany był do nagrywarek DVD od LG, nie wiem jak teraz)
- Pinnacle Studio
- Golden Videos VHS to DVD Converter (bezpłatny)
Jakość przechwytywanego obrazu może zależeć również od ustawień przechwytywania w opcjach programów.
Na razie tylko te programy przychodzą mi na myśl.
Możesz jeszcze wypróbować program -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jest to program, który identyfikuje wszystkie sprzęty w Twoim komputerze, również podłączone do komputera i daje możliwość pobrania sterowników do tychże podzespołów.
Po zainstalowaniu programu musisz założyć konto, aby wykonać skanowanie sprzętu.
Być może DriverMax odnajdzie jakiś nowy sterownik dla twojego adaptera, który da więcej możliwości programom.
-
Dziękuję bardzo Sebastian za pomoc w tym temacie . Cyklicznie będę je testował i ...wybiore najlepszy . Napisze o tym . Pozdrawiam
-
- Reklama