Awaria pliku rejestru /SystemRoot/System32/config/software

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu

Awaria pliku rejestru /SystemRoot/System32/config/software

Postprzez cee7 » 30 lip 2010, 14:29

Witam.

Przy uruchamianiu komputera wyświetla mi się :

STOP C0000218{Awaria pliku rejestru}
Nie jest możliwe załadowanie przez rejestr ga... (pliku)
/SystemRoot/System32/config/software
lub jego dziennika b... drugiej kopii
jest on uszkodzony, brak go lub nie do zapisania.


Lub, gdy wybieram tryb awaryjny z wierszem poleceń i inne opcje, np. uruchom system Windows normalnie, nic nie działa.

Mam ponoć przywrócić System Windows, tylko, że wkładając płytkę powinno się wciskać te R, czy F8 , a u mnie nic się po tym nie dzieje... Nic się nie wyświetla. Następuje jak gdyby wczytywanie płytki, ale system uruchamia się ponownie i znowu wyświetlają mi się te opcje z trybami awaryjnymi, lub od razu Awaria pliku rejestru.

Bardzo proszę o pomoc....
Ostatnio edytowano 30 lip 2010, 18:06 przez cosik_ktosik, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana tytułu
cee7

Użytkownik
 
Posty: 3
Dołączył(a): 30 lip 2010, 14:23
Kasa: 25.00

Awaria pliku rejestru

Postprzez cosik_ktosik » 30 lip 2010, 18:05

Masz ustawione w biosie bootowanie z CD? Może klawisz F12 przy starcie komputera wywołuje dodatkowe menu z wyborem napędu do rozruchu?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 18408
Dołączył(a): 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Awaria pliku rejestru /SystemRoot/System32/config/software

Postprzez mint1991 » 30 lip 2010, 20:39

Wejdź do BIOS-u klawiszem "Delete", ewentualnie innym, o którym zostaniesz poinformowany na pierwszym ekranie POST, zaraz po uruchomieniu komputera.W BIOS-ie odnajdź pozycję First Boot Device i ustaw w tej pozycji napęd optyczny CD\DVD-ROM. Ewentualnie przejdź do sekcji bootowania (Boot Frequences) i jako pierwsze urządzenie bootujące ustaw CD\DVD-ROM.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).

Zapoznaj się także z tym tematem
i z pkt. 4 Przywracanie systemu Windows.
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D
Avatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
 
Posty: 753
Dołączył(a): 26 lis 2008, 22:37
    Windows XPFirefox
 

Awaria pliku rejestru /SystemRoot/System32/config/software

Postprzez cee7 » 30 lip 2010, 22:52

Dziękuję za odpowiedzi, pomogło, wykonane zostało to tak:
mint1991 napisał(a):Wejdź do BIOS-u klawiszem "Delete", ewentualnie innym, o którym zostaniesz poinformowany na pierwszym ekranie POST, zaraz po uruchomieniu komputera.W BIOS-ie odnajdź pozycję First Boot Device i ustaw w tej pozycji napęd optyczny CD\DVD-ROM. Ewentualnie przejdź do sekcji bootowania (Boot Frequences) i jako pierwsze urządzenie bootujące ustaw CD\DVD-ROM.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).


Tylko, że przy przywracaniu wystąpił błąd... Wszystko się ładnie kopiowało itp. do czasu gdy wpisane zostało :

copy c:\windows\repair\software c:\windows\system32\config\software
copy c:\windows\repair\sam c:\windows\system32\config\sam
copy c:\windows\repair\security c:\windows\system32\config\security
copy c:\windows\repair\default c:\windows\system32\config\default


Wtedy pod każdym z tych poleceń wystąpiło , że jest błąd , że nie można skopiować...
Jednak wszystko zostało wykonane do końca, wpisane aż do exit.
Następnie komputer uruchomiony ponownie....
I ponownie do wyboru tryb awaryjny , tryb awaryjny z wierszem poleceń itp.
Wybrana opcja, że uruchomić normalnie...
I teraz ekran w zasadzie jest jakby miał coś odczytywać, jakby miało się coś włączać, ale nic się nie wyświetla...
Nic nie można zrobić, żadnych opcji...
Przepraszam, że tak chaotycznie, ale wszystko pisane od razu po próbach uruchomienia komputera...

Ponownie proszę o pomoc...
cee7

Użytkownik
 
Posty: 3
Dołączył(a): 30 lip 2010, 14:23
Kasa: 25.00

Awaria pliku rejestru /SystemRoot/System32/config/software

Postprzez rokko » 31 lip 2010, 00:15

Przed operacją kopiowania wpisz w konsoli polecenia:
Kod:
set AllowAllPaths=true

Pozwoli to na swobodne kopiowanie plików do/z lokalizacji systemowych.

oraz
Kod:
set NoCopyPrompt=true

Zapobiegnie wyświetlaniu komunikatów z potwierdzeniem operacji nadpisywania.

Wpisz te dwa polecenia, następnie ponów kopiowanie plików rejestru.
Poradniki informatyczne »» TechFormator.PL
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
rokko

Administrator
 
Posty: 3897
Dołączył(a): 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Blog: Zobacz Blog (6)
    Windows XPFirefox
 

Awaria pliku rejestru /SystemRoot/System32/config/software

Postprzez cee7 » 31 lip 2010, 13:37

Już wszystko miało być wykonywane jak w powyższej odpowiedzi, gdy padło pytanie o hasło administratora. Wczoraj wystarczyło wcisnąć tylko Enter i wpisywało się wiersze poleceń, a dzisiaj , gdy wciskane jest Enter wyświetla się coś takiego:
Hasło nie jest prawidłowe. Wpisz hasło ponownie.

Po 3 próbach wciskania Enter i wpisywania możliwych haseł komputer się restartuje.
Wczoraj Enter pomagało, wystarczyło to kliknąć by przejść dalej...
Co robić? Proszę o pomoc...
cee7

Użytkownik
 
Posty: 3
Dołączył(a): 30 lip 2010, 14:23
Kasa: 25.00

Awaria pliku rejestru /SystemRoot/System32/config/software

Postprzez rokko » 31 lip 2010, 16:00

W tej sytuacji możesz edytować klucz rejestru w trybie offline. Najłatwiej można to zrobić korzystając z Windows BartCD lub innego środowiska Live CD.

Opis edycji rejestru znajdziesz tutaj => ;

Postępuj zgodnie z opisem, utwórz bootowalny nośnik, następnie wystartuj z niego, załaduj klucz rejestru, przejdź do poniższego klucza i edytuj wspomnianą wartość.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Setup\RecoveryConsole

Odszukaj wpis SecurityLevel 2xLPM na nim i zmień wartość z 0 na 1, zapisz wszystko i koniecznie zwolnij klucz rejestru, restart kompa.

Jest też inny sposób z wykorzystaniem Linux Live CD i narzędzia chntpw (zmiana hasła administratora), opis znajdziesz tutaj => ;

I jeszcze inna metoda z wykorzystaniem narzędzia do resetowania hasła =>

Metod jest wiele.
Poradniki informatyczne »» TechFormator.PL
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
rokko

Administrator
 
Posty: 3897
Dołączył(a): 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Blog: Zobacz Blog (6)
    Windows XPFirefox
 



  • Reklama

Powrót do Problemy



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości