Bardzo powolny internet mobilny

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
stefan

Użytkownik

Post02 maja 2012, 21:37

Mam modem Nokia Internet Stick CS-11. Bardzo powolny jest na nim internet.
Zmierzone prędkości to: ściąganie 110 - 200 kb/s, zaś wysyłanie ok. 30 kb/s.
To b.denerwujące. Podobno mają na to wpływ czynniki takie jak: miejsce gdzie się używa, godziny szczytu, itp.
Ale czy jest może jakiś sposób, czy prosty program do zwiększenia prędkości netu mobilnego ?
Bardzo proszę o wyjaśnienie i podpowiedź.
Stefan.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 maja 2012, 22:06

Szybkość i stabilność działania Internetu mobilnego zależy głównie od tego w zasięgu jakiego standardu transmisji danych się znajdujesz:
(od góry najszybszy)
=> LTE => do 100 Mbit/sekundę
=> HSPA+ => do 28 Mbit/sekundę
=> 3G/HSDPA (UMTS) => do 20 Mbit/sekundę
=> EDGE => do 384 kbit/sekundę
=> GPRS => do 80 kbit/sekundę

Zakładam, że obecnie znajdujesz się w standardzie EDGE, stąd taki transfer danych.

Modem powinien posiadać wejście na dodatkową antenę, która powinna poprawić zasięg i tu w zależności od możliwości możesz zastosować antenę pokojową oraz zewnętrzną => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przed zakupem anteny w sklepie stacjonarnym sprzedawca powinien udostępnić Ci antenę na próbę, abyś wypróbował czy cokolwiek ona daje. Oczywiście płacisz za antenę, a gdy zdecydujesz się na zwrot sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze.

Warto również sprawdzić na stronie internetowej operatora komórkowego z sieci, w której posiadasz Internet mobilny jak najlepszy standard transmisji danych dostępny jest w Twojej okolicy zamieszkania. Wizualizacja dostępna jest przeważnie w formie mapek.

stefan

Użytkownik

Post02 maja 2012, 22:32

Seba, bardzo Ci dziękuję za mądrą i szybką podpowiedź.
Ja jestem samoukiem nie zbyt mocnym w komputerze.
- gdybyś mi jeszcze objaśnił co znaczą te skróty => LTE, HSPA, ...
- mój modem ma kształt pendrive'a i nie ma w nim wejścia na antenę (dodatkową ?)
- modem Nokii ma kartę SIM kupioną w Orange - czy to o tego "operatora komórkowego" chodzi ?
A wizualizacja (mapka) od niego ?
Modemu/internetu chcę używać poza domem, w terenie.
S.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 maja 2012, 19:41

Zawsze można zrobić wymuszanie technologii transmisji. Ja przy necie mobilnym używam programu TopNetInfo na Windowsie i Umtsmon/Network Manager na Linuksie.

Co do anten, mam modem na wejście, mam antenę 9dBi do-okólną ale co z tego jak na antenie jest jeszcze gorzej niż normalnie, wypracowałem sobie ciekawy patent, a mianowicie przedłużka USB 50cm, wtedy mogę modem zawiesić lub umieścić w najdogodniejszym miejscu, efekt zaskakująco dobry. Zapomniałem dodać że kabel USB ekranowany. Jak dasz kabel powyżej 1-1.5 metra będzie potrzebny repeater USB, jeszcze zależy jaki kabel, podwójnie ekranowane są wytrzymalsze i nawet przy 1,5 metra urządzenie jest widziane. Przetestowałem wiele metod ale ta najprostsza z przedłużaczem USB okazałą się najlepsza. Możesz wypróbować jak chcesz.

Co do powodów zakłóceń, może być ich sporo, od zakłóceń sygnału, wpływu warunków pogodowych aż po ograniczenia nakładane przez operatora. Akurat w tym przypadku mamy Orange które nie limituje prędkości.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 maja 2012, 19:57

Stefan pisze:dybyś mi jeszcze objaśnił co znaczą te skróty => LTE, HSPA, ...

To skróty literowe nazw standardów bezprzewodowej komunikacji szerokopasmowej, do których automatycznie loguje się modem:
LTE => Long Term Evolution
HSPA => High Speed Packet Access
HSDPA => High Speed Downlink Packet Access
EDGE => Enhanced Data GSM Evolution
GPRS => General Packet Radio Service

Stefan pisze:modem Nokii ma kartę SIM kupioną w Orange - czy to o tego "operatora komórkowego" chodzi ?
A wizualizacja (mapka) od niego ?

Tak, mapa zasięgu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

stefan

Użytkownik

Post02 cze 2012, 13:58

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, Seba. I za mapkę zasięgu.
Rokko, dziękuję za "patent". Wypróbuję.
S.

-- 02 cze 2012, 13:58 --

Do rokko.
Ja przy necie mobilnym używam programu TopNetInfo na Windowsie

Ściągnąłem ten Top NetInfo.
Niestety nie umiem go ustawić, używać.
Jest tu krótka instrukcja: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników .
Czy mógłbyś mi pomóc. Objaśnić, poprowadzić. Krok po kroku. Jak początkującego.
Będę bardzo wdzięczny.

I jeszcze mam pytanie:
- co sądzicie o sieci/standardzie CDMA ? Orange nim się chwali: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- jest też sieć 4G oraz Aero ??. PLAY się tym chwali.

Pozdrawiam.
Stefan.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 cze 2012, 17:54

Ja używam wersji beta 3.64t
Jeśli Masz słaby sygnał lub przerzuca Cię z nadajnika na nadajnik możesz spróbować użyć wymuszania, Ustawienia => GPRS/UMTS... i tutaj dalej zbyt wiele nie pomogę, ponieważ konkretny wybór zależy od modemu, dla Huawei są inne opcje, dla Optiona inne, w każdym bądź razie wymuszanie 3G/WCDMA należy włączyć.

UWAGA! Nie ruszaj opcji wymuszania kanału UTMS bo możesz zepsuć modem!!

Co do Orange, warunki i prędkość nielimitowana to duży plus ale akurat Play na rynku internetu mobilnego wciąż jest bezkonkurencyjny, zarówno warunki współpracy jak i sama ich oferta elektryzuje. Orange ma dobrą infrastrukturę ale bez szału jeśli chodzi o ofertę. Gdybym miał jeszcze raz wybierać ponownie postawiłbym na Play, jednakże jeśli oferta Orange ulegnie zmianie czyt. będzie bardziej atrakcyjna to kto wie ;)
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Problemy”