Bardzo wolno działający system po formacie
-
Witam , otwieram wątek w imieniu znajomego , otóż zrobiłem mu format dysku twardego , bo miał zamulony komputer , dodatkowo zostało wymienione chłodzenie procesora , gdyż program Speccy pokazywał mu wysoką temperaturę nawet 70+ stopni . W momencie zakładania chlodzenia przez serwis pasta była jeden dzień nałożona na procesor bez coolera . Serwisant stwierdził , ze nowa bedzie zbedna , gdyz ta jest świeża.. Po podlaczeniu plyty z nowym chlodzeniem i tą "jednodniową" pastą Speccy pokazuje dalej tą samą temperaturę około 60 stopni w spoczynku a program OCCT po 10 minutach temperaturę wyświetla 78 stopni.. Zadzwonilem do serwisu , ktory montowal plyte i stwierdzil , ze wszystko jest dobrze , ze zepsul sie licznik pokazujacy temperature procesora,ze mam wylaczyc w biosie limit temperatury procesora i sie nie bac funkcjonowac , bo to tylko licznik padł i zle pokazuje.. Znajomy , ktory ma ten komputer narzeka , ze system chodzi gorzej niz przed formatowaniem i wymianą chlodzenia.. Jaka moze byc tego przyczyna? Dodam , że posiada Windows XP Professional SP3 , 1GB ram DDR2 , kartę graficzną Nvidia Geforce 9500 GT , procesor jakiś dwurdzeniowy AMD , dysk 160 GB i co mnie martwi to zasilacz 350W jakiś noname z niższej półki.. Co waszym zdaniem jest przyczyną procesor,zasilacz , a może z dyskiem coś nie tak? Czekam na propozycje diagnostyki z góry dzięki
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Podaj smart dysku z programu HDtune zakladka health
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
sorry , ale nie mam teraz możliwości , bo nie mam tego komputera u siebie , napisałem ten temat , żeby mniej więcej znać opinię waszą na ten temat , bo jutro pójdę do niego i będę kombinował co jest przyczyną
-- 26 cze 2013, 23:39 --
wypowie się ktoś jeszcze?
-- 26 cze 2013, 23:39 --
wypowie się ktoś jeszcze?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A ja bym jednak sprawdził to chłodzenie. Bardzo łatwo. Zobacz w menedżerze zadań na obciążenie procesora oraz w CPU-Z na parametry pracy. Jeśli chodzi na minimalnych parametrach a obciążenie jest duże to znaczy, że działa zabezpieczenie przed przegrzaniem i wina jest w temperaturze.
-
dzieki , sprawdze to jutro i dam znac co i jak
-- 27 cze 2013, 11:43 --
Po uruchomieniu CPU-Z i odpaleniu w menedżerze zadań zakładki wydajność użycie CPU dochodzi do 10% maksymalnie więc chyba to możemy wykluczyć..
-- 27 cze 2013, 12:02 --
proszę zanalizować odczyt z programu HDTUNE zakłądki health Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 27 cze 2013, 11:43 --
Po uruchomieniu CPU-Z i odpaleniu w menedżerze zadań zakładki wydajność użycie CPU dochodzi do 10% maksymalnie więc chyba to możemy wykluczyć..
-- 27 cze 2013, 12:02 --
proszę zanalizować odczyt z programu HDTUNE zakłądki health Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No to CPU już wiemy. Ale ten HD Tune i jego SMART mi się już nie podoba. Parametr Offline Uncorectable ma na końcu 1, a to oznacza nienaprawialny bad sektor. Dodatkowo wartości RAW na numerze atrybutu 01 mówią o problemach z powierzchnią lub głowicą.
Tutaj potrzeba analizy dysku co się z nim dzieje. Poprosiłbym abyś wykonał skanowanie powierzchni tego dysku w programie MHDD, nie innym bo będą przekłamania.
Tutaj potrzeba analizy dysku co się z nim dzieje. Poprosiłbym abyś wykonał skanowanie powierzchni tego dysku w programie MHDD, nie innym bo będą przekłamania.
-
w porządku jak się uda to na dniach podejdę do niego i zrobię to co proponujesz
-- 27 cze 2013, 20:28 --
i jak możesz to wyjaśnij krok po kroku jak zrobić tą analizę , żeby nie uszkodzić dysku przypadkiem
-- 27 cze 2013, 20:28 --
i jak możesz to wyjaśnij krok po kroku jak zrobić tą analizę , żeby nie uszkodzić dysku przypadkiem
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
- Reklama