Bardzo wolno działający system po formacie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
rzelunio

Użytkownik

Post26 cze 2013, 20:34

Witam , otwieram wątek w imieniu znajomego , otóż zrobiłem mu format dysku twardego , bo miał zamulony komputer , dodatkowo zostało wymienione chłodzenie procesora , gdyż program Speccy pokazywał mu wysoką temperaturę nawet 70+ stopni . W momencie zakładania chlodzenia przez serwis pasta była jeden dzień nałożona na procesor bez coolera . Serwisant stwierdził , ze nowa bedzie zbedna , gdyz ta jest świeża.. Po podlaczeniu plyty z nowym chlodzeniem i tą "jednodniową" pastą Speccy pokazuje dalej tą samą temperaturę około 60 stopni w spoczynku a program OCCT po 10 minutach temperaturę wyświetla 78 stopni.. Zadzwonilem do serwisu , ktory montowal plyte i stwierdzil , ze wszystko jest dobrze , ze zepsul sie licznik pokazujacy temperature procesora,ze mam wylaczyc w biosie limit temperatury procesora i sie nie bac funkcjonowac , bo to tylko licznik padł i zle pokazuje.. Znajomy , ktory ma ten komputer narzeka , ze system chodzi gorzej niz przed formatowaniem i wymianą chlodzenia.. Jaka moze byc tego przyczyna? Dodam , że posiada Windows XP Professional SP3 , 1GB ram DDR2 , kartę graficzną Nvidia Geforce 9500 GT , procesor jakiś dwurdzeniowy AMD , dysk 160 GB i co mnie martwi to zasilacz 350W jakiś noname z niższej półki.. Co waszym zdaniem jest przyczyną procesor,zasilacz , a może z dyskiem coś nie tak? Czekam na propozycje diagnostyki z góry dzięki

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 cze 2013, 20:48

Podaj smart dysku z programu HDtune zakladka health

rzelunio

Użytkownik

Post26 cze 2013, 23:39

sorry , ale nie mam teraz możliwości , bo nie mam tego komputera u siebie , napisałem ten temat , żeby mniej więcej znać opinię waszą na ten temat , bo jutro pójdę do niego i będę kombinował co jest przyczyną

-- 26 cze 2013, 23:39 --

wypowie się ktoś jeszcze?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 cze 2013, 00:10

A ja bym jednak sprawdził to chłodzenie. Bardzo łatwo. Zobacz w menedżerze zadań na obciążenie procesora oraz w CPU-Z na parametry pracy. Jeśli chodzi na minimalnych parametrach a obciążenie jest duże to znaczy, że działa zabezpieczenie przed przegrzaniem i wina jest w temperaturze.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

rzelunio

Użytkownik

Post27 cze 2013, 12:02

dzieki , sprawdze to jutro i dam znac co i jak

-- 27 cze 2013, 11:43 --

Po uruchomieniu CPU-Z i odpaleniu w menedżerze zadań zakładki wydajność użycie CPU dochodzi do 10% maksymalnie więc chyba to możemy wykluczyć..

-- 27 cze 2013, 12:02 --

proszę zanalizować odczyt z programu HDTUNE zakłądki health Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 cze 2013, 20:14

No to CPU już wiemy. Ale ten HD Tune i jego SMART mi się już nie podoba. Parametr Offline Uncorectable ma na końcu 1, a to oznacza nienaprawialny bad sektor. Dodatkowo wartości RAW na numerze atrybutu 01 mówią o problemach z powierzchnią lub głowicą.

Tutaj potrzeba analizy dysku co się z nim dzieje. Poprosiłbym abyś wykonał skanowanie powierzchni tego dysku w programie MHDD, nie innym bo będą przekłamania.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

rzelunio

Użytkownik

Post27 cze 2013, 20:28

w porządku jak się uda to na dniach podejdę do niego i zrobię to co proponujesz

-- 27 cze 2013, 20:28 --

i jak możesz to wyjaśnij krok po kroku jak zrobić tą analizę , żeby nie uszkodzić dysku przypadkiem

• Reklama

Wróć do „Problemy”