Baza danych [access] dodawanie wielu rekordow

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
kilant

Użytkownik

Post16 sty 2013, 14:34

Witam,
Potrzebuje pomocy w programie Access.
Mianowicie Mam baze danych Która wygląda następująco

Faktura/Towar/Ilość sprzedana (jest duzo więcej ale to mnie interesuje)

Stworzyłem formularz dzięki któremu dodaje jeden wpis np.

Faktura nr : 1313
Towar : Szafa max
Ilość sprzedana : 2

Problem tkwi w tym, jak zrobić aby możliwe było dodanie w jednym formularzu większej niesprecyzowanej ilości towarów na tą samą fakture które będą wpisane do tabeli w postaci kilku wierszy różniących się tylko towarem/ilością.
Pomysł:
<dodaj kolejny towar>
Po kliknięciu do tej samej tabeli zostanie dodany kolejny wpis faktury 1313 ale z innym towarem i ilością, przy zachowaniu wprowadzonych juz danych
Aktualnie muszę robić faktury które mają kilkanaście tych samych danych, a tylko towar i ilość się zmienia, jest to męczące więc proszę o pomoc.

-- 16 sty 2013, 15:34 --

tydzień czasu i nikt nie pomoże ?
access korzysta z sql a chyba ten język ktoś zna na forum :| :chaja:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 sty 2013, 22:38

Pewnie, że zna ktoś i jestem to ja, ale co ma tutaj SQL do gadania? SQL a access to wybacz ale inna bajka.

To co piszesz to dla mnie problem normalizacji baz danych. W sumie takie coś normalnie rozdziela się na trzy tabele:
- towar
- faktura
- pozycja_faktury

i teraz w tabeli pozycja_faktury trzymasz id_towaru oraz id_faktury do której towar został kupiony i w jakich ilościach.

Na fakturze trzyma się natomiast id_faktury oraz inne dane, jak dane id_klienta( wskazuje na tabelę klient i jego dane) oraz np Stawkę_Vat czy datę_sprzedaży.

No ale ja tu piszę o prawdziwej bazie danych znormalizowanej do trzeciej postaci normalnej. W Access nie wiem nawet jak się tam bawi, bo to taka zabawka.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”