Błąd CRC podczas rozpakowywania plików

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Damagus

Użytkownik

Post01 gru 2009, 17:27

cosik_ktosik pisze:Damagus, dysk jest zdrowy.

Dzięki za sprawdzenie wyników testu.

Moja konfiguracja sprzętowa to:

Płyta główna : Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.0
Procesor: AMD Phenom II X4 810
Pamięć: 2x1GB Kingston HyperX 1066 Mhz CL5

Problem jest następujący. Posiadam 2 dyski twarde. Pierwszy to WD 500 GB(ten który skanowałem) i drugi WD 80 GB. Na mojej 500 zainstalowanego mam XP-ka, natomiast na 80 Windowsa 7. Pliki, które rozpakowywuje wykazują błędy CRC tylko na 500, na 80 wszystko jest w porządku(sprawdzam na tych samych plikach). Dotyczą one dearchiwizacji jak i instalacji różnych aplikacji.Próbowałem formatów i dzielenia na nowo partycji, niestety nie odniosło to skutku.Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 gru 2009, 19:31

Dysk jest zdrowy (wg tego co podane było w temacie o SMART). Sprawdź najpierw jeszcze pamięć Instrukcja obsługi programu Memtest86+ - Sprawdzanie pamięci RAM

Czy korzystałeś z innych programów archiwizujących, czy one dają radę?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Damagus

Użytkownik

Post01 gru 2009, 19:39

Memtest bez błędów. Jednak bawiłem się także opcjami tego programu i tam jest coś takiego jak "Probe", uruchamiając to, wyskakują tysiące błędów. Korzystałem z innych programów do archiwizacji, jednak nie przynoszą one skutku.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 gru 2009, 22:03

Memtest posiada możliwość uruchomienia każdego testu z osobna. Jeżeli przy którymkolwiek wyskoczą błędy należy rozważyć wymianę uszkodzonej kości pamięci RAM (testujemy każdą kość z osobna).

(c) configuration => (1) Test Selection => (3) Select test => podajesz liczbę (numer testu) z przedziału [0-10] => Enter => (0) Continue
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Damagus

Użytkownik

Re: Błąd CRC podczas rozpakowywania plików

Post02 gru 2009, 22:01

Robię tak jak zaleciłeś, tylko, że każdy test robi się w nieskończoność. Ile powinien taki jeden trwać? Wygląda jakby się powtarzał, tylko, że przeskakuje tak szybko, że ciężko cokolwiek wyczytać.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 gru 2009, 22:16

1-2 pełne obiegi wystarczą, jeżeli jest bez błędów to leć z następnym testem. Wiem, jest to żmudna robota, ale skutecznie można zdiagnozować RAM.

Kolejny test wybierasz podobnie jak wyżej napisałem.
(c) configuration => (1) Test Selection => (3) Select test => podajesz liczbę (numer testu) z przedziału [0-10] => Enter => (0) Continue
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Problemy”