Błąd CRC - winna pamięć ram?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
moskief

Użytkownik

Post31 lip 2009, 05:12

Witam!
mam taki problem ze jakkolwiek gry podzielonej na party w rar nie próbowałbym zainstalować wyskakuje mi błąd crc.zastanawiam się czy jeżeli moja pamięć to 4G w dwóch kościach to czy jeżeli jedna z nich jest tylko uszkodzona to problem może się pojawiać, i czy jeżeli mam dwa dyski i na którykolwiek z nich próbuje rozpakować ten problem występuje to mogę raczej wykluczyć bad sectors?staram się wykluczyć pewne sprawy żeby wiedzieć od czego zacząć testy.czy ktoś może pomoc?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2009, 09:24 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł, poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

blad crc a ram i dysk

Post31 lip 2009, 08:34

Co do dysków, to przy dwóch mało prawdopodobne, chyba że podczas rozpakowywania zapisywane jest coś w pliku stronicowania, a tam akurat jest bad.

Sprawdź pamięć programem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Memtesta ściągasz, wypakowujesz jeżeli potrzeba, aby nagrać plik ISO. Nagrywasz go na płytę, w Nero opcja Nagraj obraz na dysk. Potem uruchamiasz na nowo komputer bootując go z płyty (w biosie ustaw: okno Advanced Bios Features->First Boot Device ustaw na CD/DVD).

Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.

Przeskanuj także dysk na bad sektory (zakładka Error Scan), z wyłączoną opcją QuickScan lub jeśli to możliwe w MHDD. Na koniec zrób zdjęcie lub odczytaj i spisz prawą kolumnę i ją podaj.

PS. Gry mam nadzieję, że legalne, chociaż nie wiem które z nich są w rarach (no może stare z czasów dyskietek).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

moskief

Użytkownik

Re: Błąd CRC - winna pamięć ram?

Post01 sie 2009, 06:07

HDTune_Health_ST3500320SV.JPG

-- Dzisiaj, 21:11 --

natomiast error scan nie wykazal zadnych bledow.przez ostatnie 22 godziny stresowalem procka i pamiec stress prime 2004,wykonal dwie petle i nic nie znalazl choc nie wiem czy nie przedwczesnie dalem mu odetchnac...

-- Dzisiaj, 21:53 --

error scan.jpg

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 sie 2009, 18:49

Pamięć wolałbym aby została sprawdzona memtestem.

Dysk jest zdrowy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
adax

Użytkownik

Post05 sie 2009, 01:41

podzielonej na party w rar

Sprawdź na innych archiwach. A może sam stwórz coś co jest podzielone na patry, i potem co sam spakowałeś rozpakuj. Powiedz czy poszło.
Pozdrawiam! adax| TechNet Member

• Reklama

Wróć do „Problemy”