Mam problem z kartą microSDHC (Samsung, 16GB, Evo) - nie da się sformatować, a korzystałem z gparted, konsoli windowsowej, aplikacji do formatowania niskopoziomowego; chkdsk też nic nie wykrywa. Sytuacja wygląda tak, że formatowanie przechodzi, jednak po zakończeniu wyrzuca komunikat o błędzie i na karcie wszystkie dane zostają. Jestem w stanie także ręcznie usunąć pliki z karty, co rzeczywiście widać po całkowitym zwolenieniu miejsca na karcie, jednak po ponownym włożeniu karty wszystko wraca do stanu pierwotnego.
Karty używałem w telefonie (Lumia 640) z zainstalowanym Windows 10 Mobile i tutaj, zdaje mi się, jest pies pogrzebany. Na moje oko wygląda to tak, jakby windows zaznaczył swój teren na karcie i uniemożliwił zapis/kasowanie. W telefonie wyrzuca mi błąd karty sd, proponuje skanowanie i usunięcie błędów, ale to nic nie pomaga. Odczyt z karty jest bezproblemowy na komputerze, w telefonie jednak jest utrudniony - pliki są widoczne, niektóre dają się odczytać, ale aplikacje zainstalowane na karcie są nieaktywne. Robiłem hard reset (wraz z czyszczeniem karty), ale o ile wszystkie dane na pamięci wbudowanej zostały wykasowane tak dane na karcie zostały nienaruszone.
Przepuściłem także test zapis/odczyt w programie Check Flash. Program wyrzucał takie błędy:
Kod: Zaznacz cały
Error at address 06E00000h: expected "10101010", found "00010001".
Przy small pattern set około 2000 takich błędów, tylko że z innymi adresami, wiadome. Jeśli potrzeba mogę zamieścić pełen log.
Ciekawa sprawa ma się przy próbie formatowania - przy dostępie jako logical drive program pięknie formatuje wszystko, ale po ponownym podłączeniu wszystkie dane wracają. Natomiast przy typie jako physical device program wyrzuca błąd: odmowa dostępu.
Nie będę płakał jeśli karta jest martwa i mam kupić nową, ale może spróbujemy najpierw coś zdziałać. Będę wdzięczny za pomoc.
Poszukując rozwiązania mojego problemu trafiałem na fora z windows phone'a, okazuje się, że mój przypadek nie jest ewenementem. Póki co rozwiązania nikt nie znalazł, a co gorsze ludzie skarżą się, że problem powraca nawet na świeżo zakupionej karcie...
Pozdrawiam