Błąd karty SD na Windows 10 Mobile

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
sultar

Użytkownik

Post15 lip 2016, 20:13

Cześć!
Mam problem z kartą microSDHC (Samsung, 16GB, Evo) - nie da się sformatować, a korzystałem z gparted, konsoli windowsowej, aplikacji do formatowania niskopoziomowego; chkdsk też nic nie wykrywa. Sytuacja wygląda tak, że formatowanie przechodzi, jednak po zakończeniu wyrzuca komunikat o błędzie i na karcie wszystkie dane zostają. Jestem w stanie także ręcznie usunąć pliki z karty, co rzeczywiście widać po całkowitym zwolenieniu miejsca na karcie, jednak po ponownym włożeniu karty wszystko wraca do stanu pierwotnego.

Karty używałem w telefonie (Lumia 640) z zainstalowanym Windows 10 Mobile i tutaj, zdaje mi się, jest pies pogrzebany. Na moje oko wygląda to tak, jakby windows zaznaczył swój teren na karcie i uniemożliwił zapis/kasowanie. W telefonie wyrzuca mi błąd karty sd, proponuje skanowanie i usunięcie błędów, ale to nic nie pomaga. Odczyt z karty jest bezproblemowy na komputerze, w telefonie jednak jest utrudniony - pliki są widoczne, niektóre dają się odczytać, ale aplikacje zainstalowane na karcie są nieaktywne. Robiłem hard reset (wraz z czyszczeniem karty), ale o ile wszystkie dane na pamięci wbudowanej zostały wykasowane tak dane na karcie zostały nienaruszone.

Przepuściłem także test zapis/odczyt w programie Check Flash. Program wyrzucał takie błędy:

Kod: Zaznacz cały

Error at address 06E00000h: expected "10101010", found "00010001".

Przy small pattern set około 2000 takich błędów, tylko że z innymi adresami, wiadome. Jeśli potrzeba mogę zamieścić pełen log.
Ciekawa sprawa ma się przy próbie formatowania - przy dostępie jako logical drive program pięknie formatuje wszystko, ale po ponownym podłączeniu wszystkie dane wracają. Natomiast przy typie jako physical device program wyrzuca błąd: odmowa dostępu.

Nie będę płakał jeśli karta jest martwa i mam kupić nową, ale może spróbujemy najpierw coś zdziałać. Będę wdzięczny za pomoc.
Poszukując rozwiązania mojego problemu trafiałem na fora z windows phone'a, okazuje się, że mój przypadek nie jest ewenementem. Póki co rozwiązania nikt nie znalazł, a co gorsze ludzie skarżą się, że problem powraca nawet na świeżo zakupionej karcie...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 lip 2016, 20:50

Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

sultar

Użytkownik

Post15 lip 2016, 21:37

W programie HP USB Disk Storage Format Tool jest dokładnie tak, jak przy wcześniejszych formatowaniach: całość przebiega bezkolizyjnie a na sam koniec

failed to format the device

Przy diskpart miałem błąd podczas tworzenia partycji (create partition primary):

No usable free extent could be found. It may be that there is insufficient free space to create a partition at the specified size and offset. Specify different size and offset values on don't specify eithen to create the maximum sized partition. It may be that the disk is partitioned using the MBR disk partitioning format and the disk contains either 4 primary partitions, (no morę partitions may be created), or 3 primary partitions and one extended partition, (only logical drives may be created).

W BOOTICE "format this part" przechodzi, ale nic nie daje, mimo informacji o pomyślnym zakończeniu operacji. Re-Partitioning natomiast nie może dojść do skutku ze względu na odmowę dostępu (error number 0x04).

HDDGURU Low Level Format Tool już wcześniej używałem, jak pewnie nie trudno się domyśleć - skutki marne.

Probówałem na różnych systemach, m.in. Ubuntu i tam GParted, który zawsze wydawał mi się czołgiem jeśli chodzi o takie sprawy, ale w tym przypadku nie podołał. Btw, w GParted partycja na mojej karcie miała flagę LBA, ma to jakieś znaczenie?

BOOTICE pozwala na edycję sektorów... może tu coś świrować?

P.S. Po tylu (psuedo)formatowaniach dane na karcie są nieruszone... w taki sposób mógłbym mieć zabezpieczone najpotrzebnieje pliki :D

• Reklama

Wróć do „Problemy”