Witam Od pewnego czasu , podczas przeglądania stron internetu zaczął mi się wyświetlać niebieski ekran z komunikatem:
"Komputer napotkał problem i należy go uruchomić ponownie. Komputer można uruchomić ponownie"
Wcześniej miałem problem z kursorem myszy który zawieszał się i dopiero po restarcie uruchomiałem komputer.to samo muszę robić gdy wyświetli się niebieski ekran. Sprawdziłem komputer narzędziem BlueScrrenView jest czysto , nie wyświetliły się żadne wpisy. Proszę o pomoc w usunięciu problemu.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Błąd w komputerze
- wobler1
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Błąd w komputerze
Jest tam IRQL NOT LESS OR EQUAL a więc jakiś sterownik. Na początek proponuję spróbować z innym antywirusem i firewallem.
- wobler1
Błąd w komputerze
Eset 9 zmieniłem na Avasta. Zobaczę czy pojawi się niebieski ekran.
-- 01 gru 2016, 21:03 --
-- 01 gru 2016, 21:03 --
niestety znów wyświetlił się niebieski ekran. zmiana nic nie dała.wobler1 pisze:Eset 9 zmieniłem na Avasta. Zobaczę czy pojawi się niebieski ekran.
- me@djohnsc
Błąd w komputerze
Odinstaluj wszelkie antywirusy i używaj tymczasowo bez.
Jeżeli problem dalej będzie występował, to sprawdź czy w dziennikach zdarzeń coś się pojawia. Problem występuje tylko w trakcie jakichś konkretnych czynności czy losowo? Jaki system i czy coś wykonywałeś ostatnio jakieś aktualizacje, zmiany w oprogramowaniu, sterownikach?
Jeżeli problem dalej będzie występował, to sprawdź czy w dziennikach zdarzeń coś się pojawia. Problem występuje tylko w trakcie jakichś konkretnych czynności czy losowo? Jaki system i czy coś wykonywałeś ostatnio jakieś aktualizacje, zmiany w oprogramowaniu, sterownikach?
- wobler1
Błąd w komputerze
Nie mam konkretnych stron na których to się dzieje, nawet jak nie przegłądałem stron tylko pulpit był włączony i długo nic nie robiłem gdyż czym innym byłem zajęty to tez pojawiał się niebieski ekran. Nic nie zmieniałem w oprogramowaniu. Zainstalowałem drukarkę ale już problem występował. Jak wystąpił błąd to w menedżerze urządzeń aktualizowałem sterowniki karty graficznej i myszy ale nic nie dało
-- 02 gru 2016, 15:20 --
nie mam żadnego zabezpieczenia ,zobaczymy co z tego wyniknie jest tylko Windows Defender
-- 02 gru 2016, 16:09 --
W dziennikach systemu windows apikacji i systemie występują Błędy i ostrzeżenia. Ale nie wiem jak rozwiązać problem.
-- 03 gru 2016, 19:57 --
Nie pokazuje się już blue scrren , wróciło zawieszanie się kursor myszy. Aby dalej przeglądać internet muszę zrobić restart komputera.
-- 02 gru 2016, 15:20 --
wobler1 pisze:Nie mam konkretnych stron na których to się dzieje, nawet jak nie przegłądałem stron tylko pulpit był włączony i długo nic nie robiłem gdyż czym innym byłem zajęty to tez pojawiał się niebieski ekran. Nic nie zmieniałem w oprogramowaniu. Zainstalowałem drukarkę ale już problem występował. Jak wystąpił błąd to w menedżerze urządzeń aktualizowałem sterowniki karty graficznej i myszy ale nic nie dało
nie mam żadnego zabezpieczenia ,zobaczymy co z tego wyniknie jest tylko Windows Defender
-- 02 gru 2016, 16:09 --
W dziennikach systemu windows apikacji i systemie występują Błędy i ostrzeżenia. Ale nie wiem jak rozwiązać problem.
-- 03 gru 2016, 19:57 --
Nie pokazuje się już blue scrren , wróciło zawieszanie się kursor myszy. Aby dalej przeglądać internet muszę zrobić restart komputera.
- Gedo
Błąd w komputerze
Sprawdź sterowniki chipset, grafiki i wszystkie stery karty sieciowej na stronie supportu producenta płyty. Jeśli są aktualniejsze, to zaktualizuj do najnowszych. Jeśli masz aktualne, to przeinstaluj.
Miałem bluescreeny IRQL NOT LESS OR EQUAL gdy uruchamiałem firefoxa 33. Po zaktualizowaniu sterowników chipsetu, karty sieciowej i grafiki, problem ustąpił na zawsze. Zawsze był jakiś błąd sterowników i naprawianie - to tylko półśrodki, ale nie udawało się, dopóki nie zaktualizowałem sterów.
Miałem bluescreeny IRQL NOT LESS OR EQUAL gdy uruchamiałem firefoxa 33. Po zaktualizowaniu sterowników chipsetu, karty sieciowej i grafiki, problem ustąpił na zawsze. Zawsze był jakiś błąd sterowników i naprawianie - to tylko półśrodki, ale nie udawało się, dopóki nie zaktualizowałem sterów.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.
- wobler1
Błąd w komputerze
Nic się nie zmieniło , powrócił niebieski ekran IRQL NOT LESS OR EQUAL, mimo ze przeinstalowałem sterowniki. Ja mam firefoxa v.39 nie uaktualniałem do najnowszej wersji bo mam dodatkowy pasek gdzie mam dodatki, jak tłumacz. Moze to jest przyczyną Blueescarenu. ?
-- 14 gru 2016, 18:24 --
Po uaktualnieniu do najnowszej wersji Firefoxa tez nic nie dało, ponownie pokazał się bluescaren.
-- 14 gru 2016, 20:46 --
Na tej fotce jest znaczek kolor żółty na karcie graficznej, może o oznacza błąd itrzeba uaktualnić kartę graficzą ale już to kilka razy robiłem. Patrz fotka
-- 14 gru 2016, 18:24 --
Po uaktualnieniu do najnowszej wersji Firefoxa tez nic nie dało, ponownie pokazał się bluescaren.
-- 14 gru 2016, 20:46 --
Na tej fotce jest znaczek kolor żółty na karcie graficznej, może o oznacza błąd itrzeba uaktualnić kartę graficzą ale już to kilka razy robiłem. Patrz fotka
- Gedo
Błąd w komputerze
Uaktualnia się grafię do tej wersji, jaka jest pod płytę i pod system w supporcie producenta płyty. Pobiera się na dysk i instaluje. Amen. Intel tak ma, że wymaga jednocześnie dedykowanych sterów do karty internetowej, bo moduły grafiki muszą działać w przeglądarce, a ta łączy się przez porty itd.
Samemu pobiera się czyste sterowniki i instaluje. Żadnych programów do tego!
Samemu pobiera się czyste sterowniki i instaluje. Żadnych programów do tego!
- wobler1
Błąd w komputerze
To co ja mam dalej zrobić, bo już w dołku jestem z tym błędem.
Płyta Główna
Producent Gigabyte Technology Co. Ltd.
Model H81M-S2H (SOCKET 0)
Wersja x.x
Dostawca Chipsetu Intel
Model Chipsetu Haswell
Intel HD Graphics
Producent Intel
Model HD Graphics
ID Urządzenia 8086-0402
Rewizja 7
Podsprzedawca Gigabyte (1458)
Aktualny Poziom Wydajności Level 0
Aktualna Częstotliwość GPU 598 MHz
Wersja sterownika 20.19.15.4531
takie mam dane Płyty i grafiki.
Płyta Główna
Producent Gigabyte Technology Co. Ltd.
Model H81M-S2H (SOCKET 0)
Wersja x.x
Dostawca Chipsetu Intel
Model Chipsetu Haswell
Intel HD Graphics
Producent Intel
Model HD Graphics
ID Urządzenia 8086-0402
Rewizja 7
Podsprzedawca Gigabyte (1458)
Aktualny Poziom Wydajności Level 0
Aktualna Częstotliwość GPU 598 MHz
Wersja sterownika 20.19.15.4531
takie mam dane Płyty i grafiki.
- Gedo
Błąd w komputerze
Masz Windows 10 Home 32-bit - do tej płyty jest najnowszy sterownik grafiki z zeszłego roku:
Jest to wersja wyświetlana Intel(R) Graphics Driver: 10.18.15.4248.
Do tel płyty stery na tej stronie, wybierasz system, pobierasz dla Europe: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czasem można się nie pozbierać po tym, jak system wyszuka stery
Instaluj ten, a najwyżej ojtam, przywrócisz poprzedni...
Oby nie okazało się, że masz wszystkie stery znalezione przez win 10 pod producentów podzespołów, a nie dedykowane do płyty. To zawsze oznacza konflikt ze sterami.
Jest to wersja wyświetlana Intel(R) Graphics Driver: 10.18.15.4248.
Do tel płyty stery na tej stronie, wybierasz system, pobierasz dla Europe: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czasem można się nie pozbierać po tym, jak system wyszuka stery

Instaluj ten, a najwyżej ojtam, przywrócisz poprzedni...
Oby nie okazało się, że masz wszystkie stery znalezione przez win 10 pod producentów podzespołów, a nie dedykowane do płyty. To zawsze oznacza konflikt ze sterami.
- wobler1
Błąd w komputerze
zainstalowałem sterownik z pozycji ostatniej v.10.18.15.42.48.
ale nie wiem który wybraćten drugi ,, napisz mi która to pozycja..
ale nie wiem który wybraćten drugi ,, napisz mi która to pozycja..
- Gedo
Błąd w komputerze
Nie wiem, czy to ten VGA wybrałeś? Podałem Ci bezpośrednio właśnie ten z samego dołu, dla Europy
Miałeś pobrać, wypakować i zainstalować do grafiki. Ewentualnie miałeś sprawdzić inne stery (do chipset, do audio, LAN itd), czy masz odpowiednie wersje zainstalowane (menadżer rządzeń).
Miałeś pobrać, wypakować i zainstalować do grafiki. Ewentualnie miałeś sprawdzić inne stery (do chipset, do audio, LAN itd), czy masz odpowiednie wersje zainstalowane (menadżer rządzeń).
- wobler1
Błąd w komputerze
witaj, to wszystko wykonałem, w menadżże urządzeń sprawdziłem na końcu wszystkie sterowniki i komunikat był że są sterowniki aktualne, a bluescarren i tak pojawia się.
- Gedo
Błąd w komputerze
Przypadek dobrze opisany na forum firefoxa - takie bluescreeny wywalał konflikt sterownika x-vid.
W necie jest dużo opisanych przypadków tego błędu związanego z pamięcią RAM. Trzeba uruchomić memtest.
Jeszcze taka prozaiczna sprawa - wyłączenie w Firefoxie akceleracji sprzętowej, jeśli dostępna. Po prostu od wersji FF33 - Firefox przestał być kompatybilny z wieloma starszymi sterownikami grafiki.
IRQL NOT LESS OR EQUA - to problem sprzętowy. W zasadzie, to nie ma o nim żadnych info. A powinny być dane tych błędów z podglądu zdarzeń choćby.
wobler1 - postaraj się trochę.
W necie jest dużo opisanych przypadków tego błędu związanego z pamięcią RAM. Trzeba uruchomić memtest.
Jeszcze taka prozaiczna sprawa - wyłączenie w Firefoxie akceleracji sprzętowej, jeśli dostępna. Po prostu od wersji FF33 - Firefox przestał być kompatybilny z wieloma starszymi sterownikami grafiki.
IRQL NOT LESS OR EQUA - to problem sprzętowy. W zasadzie, to nie ma o nim żadnych info. A powinny być dane tych błędów z podglądu zdarzeń choćby.
wobler1 - postaraj się trochę.
- wobler1
Błąd w komputerze
Powtórzyłem 22.12.br jeszcze raz instalowanie sterowników ze strony producenta zgodnie z twoją sugestią i jak to tej chwili nie wystąpił błąd bluescarren. Podczas instalowania VGA pojawił się komunikat ze mam za instalowaną nowszą wersję w komputerze. Już ten komunikat występował wcześniej jak próbowałem zainstalować sterowniki , rezygnowałem z instalowania bo miałem wersję nowszą. Był to chyba mój błąd zainstalowałem tą starszą wersję jak do tej pory nie wystąpił błąd. Pozdrawiam
-
- Reklama