Błędne ustawienia procesora w BIOS-ie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
DOJO

Użytkownik

Post19 paź 2009, 20:47

Mam procesor Athlon 2500 +, zawsze działał porządnie, ale ostatnio kiedy uruchamiałem komputer, zauważyłem że zamiast Athlon 2500 +, pisało Athlon 1.100 Mhz.. Dziwne, poszperałem w internecie, i niektórzy też mieli ten problem, Oczywiście jak się doczytałem, to już mają ten problem z głowy, tyle tylko że było tam tyle definicji że dużo nie zrozumiałem.. :P Postanowiłem więc sam znaleźć to.. Wiedziałem że trzebało ustawić jakąś tam liczbę Mhz ze jakiegoś wzoru.. Taa, tylko skąd mam wiedzieć ile to było... W biosie opcja do zmiany Mhz była zablokowana, więc ustawiłem Jumper na Manual i się odblokowała, fajnie.. :P Ustawiłem Mhz na 162 i działało, po boku ekranu było napisane (nie pamiętam dokładnie) coś, że ta opcja służy do overclockingu, coś żeby coś trzeba włączyć FSB w twoim.. coś.. Tylko gdzie to włączyć, przy niektórym uruchomieniu, procesor wraca do 1.100 Mhz. :P

Pełna nazwa procesora to: AMD Athlon(tm) XP 2500+
Płyta Główna: ... niewiem.. :P SIS Mediaboard (uwaga) - cośtam.. Gdy znajdę nazwę to podam.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, 21:23 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Dowcipny bios [Bawi się procesorem]

Post19 paź 2009, 21:13

FSB ustaw na 166MHz
CPU Ratio (mnożnik) ustaw na x10.5
W rezultacie otrzymujesz ~ 1750MHz

Przed wyjściem z BIOS-u zapis zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).
Jeżeli ustawienia będą się resetować, to wskazuje to na rozładowaną bateryjkę na płycie głównej. Koszt nowej to ok. 5 zł. u zegarmistrza lub w sklepie komputerowym.

Awatar użytkownika
DOJO

Użytkownik

Post19 paź 2009, 21:44

Ok, dziękuje za pomoc. :)

Mam jeszcze problem z głupim monitorem ale to kiedy indziej, dobranoc :)

-- Dzisiaj, 15:50 --

Nie znalazłem CPU Ratio, ani innej opcji gdzie można znaleźć mnożnik.. :(

Dzisiaj przy starcie komputera było napisane coś takiego:
"Twoje ustawienia CPU Frequency nie mogły być zapisane, domyślne ustawienia zostaną włączone za 10, 9, 8..."
Napisane wyraźnym białą czcionką.. :P

• Reklama

Wróć do „Problemy”