Witam,
Proszę o pomoc. Odkąd została wymieniona u mnie płyta główna i zasilacz zaczął pojawiać się Bluescreen, ale nie mam pewności czy właśnie też on nie był powodem tej wymiany. Najpierw spalił się zasilacz, wymiana, pograłem jeden dzień i spaliła się płyta główna. Od paru dni pojawia się bluescreen. Po którymś musiałem formatować dysk z windowsem, bo się nie odpalał, było czarne okno i kursor(jak po wirusie, ale nie mogłem go odpalić nawet w trybie z wierszem poleceń), a teraz po formacie dalej mam bluescreen po jakiś 30min. grania w Alan Wake. Jednak nawet przy normalnym użytkowaniu(przeglądanie internetu i deinstalacja/instalacja programów) się pojawił. Pomóżcie.
Macie tu loga z Debugging Tools for Windows:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i z ComboFixa
Z Debbuging Tools for Windows mam problem, ponieważ na początku nie wkleiłem symboli w Symbol File Path i chyba nie do końca idzie odczytać tego loga. Próbowałem ponownie wczytać loga, ale nic już mi nie wyskakuje w ramce, nic się nie dzieje, kiedy wczytuję plik crashowy(wybrałem "Tak" i "nie pytaj ponownie" przy okienku "czy zapisać miejsce pracy"-może dlatego?).
Posiadam:
Windows 7 64bit
AMD Phenom II X4 955 3,2GHz
8GB RAM 1333
GeForce 460GTX 1GB
Piszcie, czego jeszcze potrzebujecie. Niestety po wyłączeniu się komputera nie wyskakuje już niebieskie okno(po formacie), dlatego nie mogę zrobić zdjęcia. Jednak wiem, że to Bluescreen, ponieważ pierwszy raz(też po formacie) od razu po włączeniu się Windowsa wyskoczyła ramka z tą informacją(Bluescreen coś tam coś tam).
Pozdrawiam.
Blue screen po zmianie płyty głównej i zasilacza.
-
Ostatnio zmieniony 04 sie 2012, 11:08 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.
Powód: Korekta tytułu.
- seba86mu
Sprawdzenie logów(raczej nie wirus)
Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz kolejno pliki i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raporty z kilku kolejnych plików od góry.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Podaj odczyty temperatur oraz wartości napięć z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
Czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki po instalacji systemu ?
Jaką posiadasz płytę główną ?
Sprawdzisz to programem => CPU-Z => zakładka Mainboard
Jaki posiadasz zasilacz ? (producent, model)
Jeżeli nie wiesz odczytaj te dane z naklejki znamionowej na zasilaczu lub zrób zdjęcie i wstaw je tutaj.
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz kolejno pliki i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raporty z kilku kolejnych plików od góry.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Podaj odczyty temperatur oraz wartości napięć z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
Czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki po instalacji systemu ?
Jaką posiadasz płytę główną ?
Sprawdzisz to programem => CPU-Z => zakładka Mainboard
Jaki posiadasz zasilacz ? (producent, model)
Jeżeli nie wiesz odczytaj te dane z naklejki znamionowej na zasilaczu lub zrób zdjęcie i wstaw je tutaj.
-
Miło, że ktoś tak szybko się odezwał(w przeciwieństwie do innego forum, gdzie czekam na odpowiedź od 2dni), a moderator zmienił nazwę tematu bez zbędnych "dogryzek" w moim kierunku
.
Tu masz logi i fotkę z BlueScreenView:
HWMonitor:
Płyta główna:
Zasilacz:
Modecom Feel2 500W ATX 12V 2.2 Compatible
To chyba ten:
Instalowałem sterowniki od karty graf., jakieś directx-y, kodeki? i pomniejsze jak java, flash itp. Nie instalowałem m.in. właśnie od płyty głównej. Zawsze mam trudności ze znalezieniem odpowiednich, a czasem po prostu nie wiem do czego jeszcze są sterowniki i jak są potrzebne.
Po edycji zamieszczę PC Health Status.

Tu masz logi i fotkę z BlueScreenView:
HWMonitor:
Płyta główna:
Zasilacz:
Modecom Feel2 500W ATX 12V 2.2 Compatible
To chyba ten:
Instalowałem sterowniki od karty graf., jakieś directx-y, kodeki? i pomniejsze jak java, flash itp. Nie instalowałem m.in. właśnie od płyty głównej. Zawsze mam trudności ze znalezieniem odpowiednich, a czasem po prostu nie wiem do czego jeszcze są sterowniki i jak są potrzebne.
Po edycji zamieszczę PC Health Status.
- djarta
- Kontaktowanie:
Zasilacz to syf. Poza tym jeszcze pod dość mocną konfiguracją: GTX 460 + X4 955 która prąd swój na pewno ciągnie.
Zasilacz do wymiany na mocniejszy (markowy).
Zasilacz do wymiany na mocniejszy (markowy).
- seba86mu
Temperatury podzespołów są w porządku.
Przewód dodatkowego zasilania podłączony do karty graficznej ?
Jeżeli nie posiadasz dodatku Service Pack 1 dobrze byłoby, gdybyś go zainstalował:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli ze sterowników zainstalowałeś tylko od karty graficznej, to zainstaluj również:
=> Chipset => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> LAN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Grafika => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W opcjach instalacji sterownika karty graficznej wybierz czystą instalację.
=> DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przewód dodatkowego zasilania podłączony do karty graficznej ?
Eld51 pisze:Nie instalowałem m.in. właśnie od płyty głównej. Zawsze mam trudności ze znalezieniem odpowiednich, a czasem po prostu nie wiem do czego jeszcze są sterowniki i jak są potrzebne.
Jeżeli nie posiadasz dodatku Service Pack 1 dobrze byłoby, gdybyś go zainstalował:
Jeżeli ze sterowników zainstalowałeś tylko od karty graficznej, to zainstaluj również:
=> Chipset => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> LAN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Grafika => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W opcjach instalacji sterownika karty graficznej wybierz czystą instalację.
=> DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Od zasilacza do karty graficznej pociągnięte są dwa kable(mają umieszczone obok siebie), także chyba jest dobrze.
Zainstalowałem te twoje sterowniki, a także sam wcześniej pobrałem z tej stronki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przed wymianą zasilacza(był na gwarancji) przez półtora roku korzystałem z 500W na tej samej konfiguracji i dawał radę. Wymienię, jak będę miał kaskę
.
Tak wgl to nie działa mi BIOS. Wciskam pierwszy "Delete" i wyskakuje informacja o błędzie(mam wtedy dwie opcje do wyboru, naprawa systemu lub normalne jego uruchomienie), a jak drugi "Del" na klaw. numerycznej nic się nie dzieje...
Zainstalowałem te twoje sterowniki, a także sam wcześniej pobrałem z tej stronki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przed wymianą zasilacza(był na gwarancji) przez półtora roku korzystałem z 500W na tej samej konfiguracji i dawał radę. Wymienię, jak będę miał kaskę

Tak wgl to nie działa mi BIOS. Wciskam pierwszy "Delete" i wyskakuje informacja o błędzie(mam wtedy dwie opcje do wyboru, naprawa systemu lub normalne jego uruchomienie), a jak drugi "Del" na klaw. numerycznej nic się nie dzieje...
- seba86mu
Eld51 pisze:Tak wgl to nie działa mi BIOS. Wciskam pierwszy "Delete" i wyskakuje informacja o błędzie(mam wtedy dwie opcje do wyboru, naprawa systemu lub normalne jego uruchomienie), a jak drugi "Del" na klaw. numerycznej nic się nie dzieje...
Posiadasz klawiaturę USB czy PS/2 ?
-
USB, ale ok, już działa po instalacji którychś sterowników. Problem w tym, że nie ma znaleźć tego, co mi podałeś. Na starym BIOS-ie(starej płycie) widziałem to, ale tutaj tego nie mogę znaleźć, ogólnie opcje rozsiane są w jakby zakładkach.
- seba86mu
W BIOS-ie sekcja Power => Hardware Monitor
-
VCore Voltage 1,380V
3.3V Voltage 3,403V
5V Voltage 5,100V
12V Voltage 11,797V
Nie wiem czy czasem od instalacji tych sterowników LAN nie rozłącza mnie co jakiś czas z netem. O tyle dziwne, że nic nie wyskakuje(połączenie niby ciągle jest nawiązane), ale nie mogę wczytać żadnej strony internetowej, a raz przerwało mi update DirectX. Dopiero muszę się rozłączyć i połączyć ponownie.
-- 04 sie 2012, 17:14 --
I co? Nie wiecie? W logach nie ma napisanej przyczyny tego?
Ja najbardziej podejrzewam, że coś gdzieś jest źle podłączone, jednak nie mam za bardzo rozeznania w tym jak to powinno być na 100%. Mógłbym wysłać zdjęcia, jeżeli wytłumaczycie mi, gdzie ich szukać na androidzie po podłączeniu do kompa? Bo ze starego telefonu(miałem jeszcze na karcie pamięci) widzę normalnie w folderze Zdjęcia, natomiast tych nowych nie.
3.3V Voltage 3,403V
5V Voltage 5,100V
12V Voltage 11,797V
Nie wiem czy czasem od instalacji tych sterowników LAN nie rozłącza mnie co jakiś czas z netem. O tyle dziwne, że nic nie wyskakuje(połączenie niby ciągle jest nawiązane), ale nie mogę wczytać żadnej strony internetowej, a raz przerwało mi update DirectX. Dopiero muszę się rozłączyć i połączyć ponownie.
-- 04 sie 2012, 17:14 --
I co? Nie wiecie? W logach nie ma napisanej przyczyny tego?
Ja najbardziej podejrzewam, że coś gdzieś jest źle podłączone, jednak nie mam za bardzo rozeznania w tym jak to powinno być na 100%. Mógłbym wysłać zdjęcia, jeżeli wytłumaczycie mi, gdzie ich szukać na androidzie po podłączeniu do kompa? Bo ze starego telefonu(miałem jeszcze na karcie pamięci) widzę normalnie w folderze Zdjęcia, natomiast tych nowych nie.
- seba86mu
Eld51 pisze:I co? Nie wiecie? W logach nie ma napisanej przyczyny tego?
Plik DMP nie wskazuje na nic konkretnego.
Pokaż log w postaci pliku arn z programu Autoruns => Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns
Eld51 pisze:Mógłbym wysłać zdjęcia, jeżeli wytłumaczycie mi, gdzie ich szukać na androidzie po podłączeniu do kompa?
Folder DCMI => Camera
-
Tu masz plik arn:
A tu masz fotki z wnętrza(emm na zdjęciach wydaje się bardziej zakurzony
):
A tu masz fotki z wnętrza(emm na zdjęciach wydaje się bardziej zakurzony

- seba86mu
W Autoruns odznacz:
Zakładka Logon:
=> Adobe ARM
=> ASUS Ai Charger
=> SunJavaUpdateSched
Zakładka Internet Explorer:
=> Odznacz wszystko
Zakładka Services:
=> Odznacz wszystko
Uruchom ponownie komputer.
Masz możliwość sprawdzenia działania komputera na innym zasilaczu ?
Pożycz od kogoś lub zaproś znajomego do siebie z zasilaczem.
Czy obydwie kości RAM są takie same ? (ten sam producent, te same parametry)
Jeżeli kości są różne sprawdź działanie komputera pojedynczo na każdej z nich.
Chyba, że posiadasz jedną kość 8GB.
Zakładka Logon:
=> Adobe ARM
=> ASUS Ai Charger
=> SunJavaUpdateSched
Zakładka Internet Explorer:
=> Odznacz wszystko
Zakładka Services:
=> Odznacz wszystko
Uruchom ponownie komputer.
Masz możliwość sprawdzenia działania komputera na innym zasilaczu ?
Pożycz od kogoś lub zaproś znajomego do siebie z zasilaczem.
Czy obydwie kości RAM są takie same ? (ten sam producent, te same parametry)
Jeżeli kości są różne sprawdź działanie komputera pojedynczo na każdej z nich.
Chyba, że posiadasz jedną kość 8GB.
-
2x4GB tego samego producenta.
Być może będę miał jutro zasilacz około 600W.
A BIOS-a jak mogę zupdejtować? Ściągnąłem jakiś plik około 1mb, ale nie mogę go żadnym programem otworzyć. Kuzyn mówił, że on właśnie musiał to zrobić.
Być może będę miał jutro zasilacz około 600W.
A BIOS-a jak mogę zupdejtować? Ściągnąłem jakiś plik około 1mb, ale nie mogę go żadnym programem otworzyć. Kuzyn mówił, że on właśnie musiał to zrobić.
- seba86mu
Eld51 pisze:A BIOS-a jak mogę zupdejtować? Ściągnąłem jakiś plik około 1mb, ale nie mogę go żadnym programem otworzyć. Kuzyn mówił, że on właśnie musiał to zrobić.
BIOS możesz zaktualizować z poziomu Windowsa za pomocą programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
BIOS możesz zaktualizować również poprzez narzędzie EZ-Flash 2 uruchamiane z poziomu ekranu POST kombinacją klawiszy Alt + F2. Ten sposób aktualizacji jest zalecany przez producenta.
W przypadku EZ-Flash 2 BIOS aktualizowany jest z poziomu pamięci USB.
Plik z BIOS-em w formacie ROM (musisz rozpakować pobrane archiwum):
-
- Reklama