BlueConnect i Vista, modem Huawei rozpoznawany jako pendrive

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik

Post09 paź 2009, 18:55

Hej,
Moja mama dzisiaj kupiła Blueconnect z modemem Huawei e160g.
Po podłączeniu urządzenia Vista wykrywa go jako dysk, na którym jest oprogramowanie, ale jako modem już ma problem.
Zainstalowałem oprogramowanie, włączyłem program i pokazuje, że brak urządzenia :/

Możecie pomóc ?

Dzięki :-)
Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 19:44 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu
Mac OS X Snow Leopard :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

BlueConnect i Vista - problem :/

Post09 paź 2009, 19:39

Ponownie problem z tym, że system wykrywa modem jako urządzenie magazynujące - Huawei Mass Storage Usb Device, ciekawe ;)

Po podłączeniu urządzenia Vista wykrywa go jako dysk, na którym jest oprogramowanie, ale jako modem już ma problem.

Domyślnie urządzenie będzie wykrywane jako pendrive. Należy zainstalować oprogramowanie modemu (sterowniki). Zainstaluj je, a problem powinien zniknąć.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik

BlueConnect i Vista - problem :/

Post09 paź 2009, 19:43

Zainstalowałem oprogramowanie, które znajduję się na USB. Po instalacji mimo, reebotu itp. odłączaniu urządzenia, Vista twierdzi, że to jest dysk w BOA ery kazali pobrać plik i zainstalować. Problem, w tym, że ten program również wyszukuje, modem, żeby dokonać instalacji i wywala wielki ERROR, bo nie może znaleźć tego USB.
I tak w koło macieju :/

Macie jakieś pomysły ? Dodam, że na Win 7 dzieje się to samo. Tylko na XP działa jak powinno..

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 19:56

To dziwne, ponieważ normalnie jak zainstalujesz oprogramowanie wraz ze sterownikami od modemu to modem automatycznie opuszcza obecny tryb pamięci masowej. No dobrze, próbowałeś zainstalować urządzenie ręcznie poprzez kreator dodawania nowego sprzętu? (sterownik podajesz ręcznie).

Być może będzie konieczność wysłania do modemu, poprzez hyperterminal komendę wyłączającą tryb pamięci masowej, ale to później ewentualnie opiszę.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik

Post09 paź 2009, 20:03

Ręcznie poprzez Dodanie urządzeń też nie da :/ Nie wykrywa urządzenia i nie mam jak dodać sterowników, bo dodawanie mówi, że nie ma sterów.
Czytałem w necie, że z BC są problemy z Vistą. Na XP automatycznie z trybu Pamięci Masowej przeszedł na Modem, a w Viście nie chce.

Więc możesz opisać hyperterminal, a w BOA bardziej pomóc już nie mogą, kazali to zainstalować, co mówiłem, a ten program niby szuka, ale modemu nie znajduje :/

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 20:06

Na razie jestem na Linuksie z masą otwartych okien, jak tylko skończę pracę to zrobię opis do tego.

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik

Post09 paź 2009, 20:09

ok. Dzięki :-)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 20:59

Z tego co widzę na Viście nie ma wbudowanego programu - hyperterminalu znanego z systemu Windows XP, zatem będzie trzeba użyć innej aplikacji o podobnej funkcjonalności.

1) Ściągnij Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2) Zainstaluj aplikację i uruchom hyperterminal

3) W oknie powitalnym (Opis połączenia) wpisz dowolną nazwę np. hot => OK

4) Następnie wybierz port komunikacyjny pod którym widoczny jest modem np. COM3 (musi to być port nie nazwa modemu)

W jaki sposób sprawdzić port opisywałem już kiedyś w tym temacie => Sprawdzanie portu COM

Ewentualnie port, który używany jest do komunikacji z urządzeniem sprawdzisz poprzez:
- Start => Panel sterowania
- Przełącz do widoku klasycznego
- Wybierz aplet Opcje telefonu i modemu
- Przejdź na zakładkę Modemy i odczytaj port COM
"Zainstalowane są następujące modemy:"
| Modem | Przyłączone do |

5) W terminalu wpisz komendę"

Jeżeli modem odpowie "OK" to wszystko jest w porządku i można przesyłać komendy.

6) Teraz prześlij komendę wyłączającą tryb urządzenia magazynującego, wpisz:

Kod: Zaznacz cały

at^u2diag=0

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik

Post09 paź 2009, 21:13

Problem w tym, że nie ma go w modemach i w MENEDŻERZE URZĄDZEŃ NIE MA GAŁĘZI MODEMY :/

-- Dzisiaj, 21:22 --

Coś nie tak z tą Vistą :/ Właśnie jeszcze raz spróbowałem na Windows 7 na swoim kompie i 7-emka załapała i udało się połączyć. Także, problem dotyczy tylko Visty :/

-- Dzisiaj, 21:29 --

Dzięki za pomoc :-) Vista w końcu zareagowała i zrobiła to samo co Windows 7 :D Wstarczyło trochę cierpliwości :P Niepotrzebnie się grzałem, bo jednak po instalacji automatycznie resetuje się urządzenie i przechodzi w tryb modemu :P

Dzięki za pomoc i sorry za kłopot :D

• Reklama

Wróć do „Problemy”