BlueScreen BCCode: 124
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Przejrzyj podgląd dzienników zdarzeń w poszukiwaniu błędów i ostrzeżeń, może podadzą jakąś wskazówkę.
-
Znalazłem ale chyba nic tu takiego ciekawego nie ma... Jest pełno błędów, ostrzeżeń i krytycznych ale wg mnie to jakieś piedrdoły... Miałem niedawno bluescreena i pokazało tak:
Ostrzeżenie:
Uruchomienie tej aplikacji trwało dłużej niż zwykle, powodując zmniejszenie wydajności procesu uruchamiania systemu:
Nazwa pliku : AvastSvc.exe
Przyjazna nazwa : avast! Service
Wersja : 6.0.1367.0
Całkowity czas : 2486ms
Czas obniż. wydajności : 2576ms
Godzina zdarzenia (UTC) : 2012-02-14T14:46:45.702800300Z
Błąd:
System Windows został uruchomiony:
Czas trwania rozruchu : 85672ms
IsDegradation : false
To pokazło po ponownym uruchomieniu a chwile wczesniej błędów nie ma...
Ostrzeżenie:
Uruchomienie tej aplikacji trwało dłużej niż zwykle, powodując zmniejszenie wydajności procesu uruchamiania systemu:
Przyjazna nazwa : avast! Service
Wersja : 6.0.1367.0
Całkowity czas : 2486ms
Czas obniż. wydajności : 2576ms
Błąd:
System Windows został uruchomiony:
Czas trwania rozruchu : 85672ms
IsDegradation : false
To pokazło po ponownym uruchomieniu a chwile wczesniej błędów nie ma...
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wbrew pozorom Avast potrafi nabroić i powodować bluescreeny, w końcu ma do wszystkiego dostęp i każdy program przez niego przechodzi. Tak, więc jeśli tego nie robiłeś (nie pamiętam) to zobacz jak się sprawy mają bez niego, a np z zastępczą avirą.
-
Niestety zmiana antywirusa na avirę nic nie dała..
Powiem jeszcze, bo zapomniałem wcześniej, że po każdym bluescreenie, kiedy komputer się zrestartuje pokazuje się ekran coś w stylu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
to zdjęcie akurat znalazłem na internecie bo chwilowo nie mam aparatu... Nie jest to identyczne jak u mnie ale też "A Hyper Transport sync flood error..." postaram się zdrobić dokładne zdjęcie jak skombinuje jakiś aparat...
-- 15 lut 2012, 23:19 --
Udało mi się zrobić zdjęcie
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Powiem jeszcze, bo zapomniałem wcześniej, że po każdym bluescreenie, kiedy komputer się zrestartuje pokazuje się ekran coś w stylu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
to zdjęcie akurat znalazłem na internecie bo chwilowo nie mam aparatu... Nie jest to identyczne jak u mnie ale też "A Hyper Transport sync flood error..." postaram się zdrobić dokładne zdjęcie jak skombinuje jakiś aparat...
-- 15 lut 2012, 23:19 --
Udało mi się zrobić zdjęcie
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
hmm, to wygląda na błąd w biosie. Przywracałeś tam ustawienia standardowe?
-
Zrobiłem to dzisiaj ale nic to nie dało, chwile później bluesceena znów wywaliło 
-- 16 lut 2012, 19:37 --
Dzisiaj bluescreeny szaleją, chyba z 15 razy już miałem dzisiaj i to nie tylko w grach... Nawet jak nie miałem uruchomionej żadnej aplikacji to się pojawił ten sam bluescreen... Robie format bo są coraz częściej... Jak tak dalej pójdzie to nawet komputer nie zdąży się włączyć
-- 17 lut 2012, 11:26 --
Lipa! Po ponownym zainstalowaniu windowsa jest to samo... Ale w dziennikach zdarzeń pokazało tym razem błąd Kernel-Power 41. Wyczytałem gdzieś że trzeba zwiększyć lub zmniejszyć napięcie na cpu. Nie mam pojęcie gdzie tego szukać w biosie ale jak myślicie, jeśli nie miałem wczesniej nic kręcone to może być tego przyczyna?

-- 16 lut 2012, 19:37 --
Dzisiaj bluescreeny szaleją, chyba z 15 razy już miałem dzisiaj i to nie tylko w grach... Nawet jak nie miałem uruchomionej żadnej aplikacji to się pojawił ten sam bluescreen... Robie format bo są coraz częściej... Jak tak dalej pójdzie to nawet komputer nie zdąży się włączyć

-- 17 lut 2012, 11:26 --
Lipa! Po ponownym zainstalowaniu windowsa jest to samo... Ale w dziennikach zdarzeń pokazało tym razem błąd Kernel-Power 41. Wyczytałem gdzieś że trzeba zwiększyć lub zmniejszyć napięcie na cpu. Nie mam pojęcie gdzie tego szukać w biosie ale jak myślicie, jeśli nie miałem wczesniej nic kręcone to może być tego przyczyna?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
Już myślałem, że nie macie pomysłów
Niestety nic nie pomogło, nawet ponowna instalacja systemu...
Płyta główna: MSI 770-G45
Czasami błąd ten wywala raz dziennie, a czasem co chwile dosłownie.. Nie ma na to jakiejś zasady.. Wiem tylko, że jeśli ekran zacznie migać to można się zaraz spodziewać bluescreena.

Płyta główna: MSI 770-G45
Czasami błąd ten wywala raz dziennie, a czasem co chwile dosłownie.. Nie ma na to jakiejś zasady.. Wiem tylko, że jeśli ekran zacznie migać to można się zaraz spodziewać bluescreena.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zmiana napięć jest w biosie w opcji Cell Menu i tam na dole. Domyślnie napięcie jest na auto (bo CPU Control jest na automacie). Musiałbyś najpierw sprawdzić jakie Masz na procesorze normalnie. Ja bym jednak najpierw wyłączył wszelkie zarządzania energiami typu AMD Cool and Quiet, RAM dał statycznie i procesor też, a potem zobaczyłbym czy nie BSODów.
-
Muszę powiedzieć, że wreszcie jest postęp
Poustawiałem te napięcia, wyłączyłem AMD Cool and Quiet no i BSODów PRAWIE nie ma. Obraz już bardzo rzadko miga i nie powoduje to BSODów. Od tygodnia testuję komputer zmieniając delikatnie napięcie i jest coraz lepiej
Myślę, że już w niedługim czasie uporam się z tym problemem całkowicie
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam

Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam
-
- Reklama