Bluescreen dxgmms1.sys

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
naku

Użytkownik

Bluescreen dxgmms1.sys

Post17 lis 2011, 18:29

Witam wszystkich!
Opiszę od początku historię związane z moim probemem.
Ok 2 miesiące temu zostawiłem komputer włączony na noc ponieważ uploadowałem filmik na yt i trwalo to 9 godzin. Wstałem ok godziny 10 i normalnie mogłem korzystać w komputera. Ok godziny 11 komputer sam się wyłączył, dotknąłem zasilacza, był cały gorący. Niejednokrotnie sie zdarzało że z koniecznych przyczyn zostawiałem komputer włączony 2-3 dni non stop i nigdy nie nagrzewał się zbytnio. Po tym jak się wyłączył nie dało się go ponownie uruchomić równiez jak zasilacz ostygnął. Na szczeście miałem pod ręka inny zasilacz, lecz na nim rownież komputer nie startował. Wymieniłem płytę główną - na starym zasilaczy nie ruszyła, na nowym wszytko poszło w porządku. Do czasu.
W stresie (gra Medal of Honor 2010, Lineage 2) komputer po kilku-kilkunasty minutach wywala blue screena. Dołanczam plik dump:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Czytałem przeróżne porady na ten temat lecz żadna nie pomagała:
-Instalacja najnowszych sterow do karty graficznej nie pomaga
-Sprawdzałem pamieci RAM programem Memtest - 0 błędów
-Sprawdzałem dysk twardy programem HD Tune - wszystko w porządku
-Obciążenie procesora Orthosem i Prime95 - wszytko gra
pewnie jeszcze inne zeczy a których nie teraz pamietam.

Konfiguracja kompa:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2Ghz
RAM: Transcend 2 x 2GB 1333Mhz
Grafika: Radeon HD 5850 Power Color 1Gb DDR5
Płyta główna: stara MSI 770 G45, Nowa ASUS M4A77T
Zasilacz: stary Chieftec 550W, nowy OCZ 600W
Dysk twardy: Samsung HD103SI 1TB
Windows 7 Home Premium 32bit

Jeśli ktoś na jakieś pytania, pomysły to proszę pisać, z góry dzięki :)

-- 17 lis 2011, 19:29 --

bump

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Bluescreen dxgmms1.sys

Post17 lis 2011, 19:18

Witam, a jakie w ogóle komputer ma temperatury w środku?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

naku

Użytkownik

Bluescreen dxgmms1.sys

Post17 lis 2011, 21:56

W spoczynku temperatura procesora 40-42 stopnie, podczas testowania Orthosem i Prime dochodzila maksymalnie do 60-62.
Dodam ze ok tydzien temu nałożyłem nową pastę Arctic Silver 5, na starej procesor nieznacznie przekraczal 70 stopni w maksymalnym wysiłku. Chłodzenie boxowe AMD.

Karta graficzna w spoczynku 45 stopni podczas stresu temperatura dochodzi do 70 stopni

Dysk nie przekracza 30 stopni

Moje przypuszczenia sa takie że nowa płyta główna może być winna, na starej przez ponad rok nie miałem żadnego bsod'a. W starej płycie można było spokojnie dotknąć radiator chipsetu, w nowej po prostu parzy po kilku minutach od włączenia komputera

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Bluescreen dxgmms1.sys

Post19 lis 2011, 00:46

Temperatury nawet znośne, ciekawe jak jest na chipsecie. Sprawdzałeś czy AIDA64 nie pokaże jej?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

naku

Użytkownik

Bluescreen dxgmms1.sys

Post21 lis 2011, 19:12

Płyta główna okazała się winowajcą. Zanioslem kompa do serwisu gdzie sprawdzili go plytka diagnostyczna. Wypadł błąd 23 usterka biosu coś takiego i w zwiazku z tym nieoptymalny przeplyw informacji z chipisetu do gpu. wymana plyty rozwiazala problem,

Pozdrawiam i myślę że można zamnąc temat :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”