Bluescreen każdego dnia w Windows 7

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
chudy88

Użytkownik

Post16 wrz 2010, 21:33

Witam,

Piszę, bo nie wiem, dlaczego każdego dnia wyskakuje mi bluescreen w Win7 Ultimate. I to się dzieje w różnych chwilach, czy to gram, czy siedzę na necie. Wrzucam wszystkie pliki dmp, bo coś chyba źle mi je odczytuje:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Konfiguracja sprzętowa:
Procek: AMD Phenom II X4 B40 (AMD Athlon II X3 440 z odblokowanym rdzeniem i pamięcią L3)
Grafika: Asus Radeon HD5770 1024MB GDDR5
RAM: Geil 2x2GB DDR3 1333MHz (DualDDR, CL9)
płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3
HDD: Seagate Barracuda 7200.11 640GB, SATA/300, 32MB cache, NCQ (zapis prostopadly)
Zasilacz: be quiet Pure Power BQT-L7-530W
System: Windows 7 Ultimate 32-bitowy

Pozdrawiam i liczę na pomoc!

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2010, 22:50

przejrzałem na szybko te zrzuty i jest w nich między innymi problem ze sterownikami najprawdopodobniej od sieci, tak więc przeinstaluj sterowniki do karty sieciowej, jeśli posiadasz modem to do niego również przeinstaluj, bluescreena mogą powodować również programy korzystające z sieci typu ares, torrent itp jeśli takowe posiadasz to je odinstaluj.

Zainstaluj sterowniki do chipsetu:
następnie od sieci(odinstaluj poprzednie):

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2010, 23:12

Za błędy odpowiadają następujące pliki:

- halmacpi.dll - spróbuj podmienić ten plik za pomocą konsoli + spróbuj skorzystać z tych rozwiązań: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

- tcpip.sys - jakich programów korzystających z sieci używasz? chodzi mi o programy do ściągania np jak uTorrent, do zmniejszenia pingu jak cfos, napisz też jakiego firewalla używasz? Spróbowałabym na jakiś czas użyć zamienników programów do ściągania, firewalla i zobaczyć czy komputer nadal wywala błędy.

- ntkrnlpa.exe - tutaj polecałabym przetestowanie pamięci programem Memtest 86+, zainstalowanie i aktualizacje sterowników (chipset, grafika, sieć, modem, karta sieciowa etc) napisz czy komputer był podkręcany? I czy używasz sterowników pod Windowsa 7 czy Vistę?

Sprawdź też temperatury podzespołów np. Everestem i podaj na forum.
'Oto dzień zwycięstwa nad rozumem, głupiej wrażliwości Twej..'

chudy88

Użytkownik

Post17 wrz 2010, 01:03

@djkamil09061991:
Instalowałem już wcześniej podane przez Ciebie sterowniki. Używam uTorrenta, chociaż ostatnie dni sporadycznie, a bluescreen i tak wyskakuje. Zobaczę jeszcze, czy to od niego zależy.
@Andziorka:
W tej chwili nie mam żadnego firewalla. Sterowniki zaktualizowane ze strony producenta, pod Windows 7. Komputer nie jest podkręcony, poza odblokowanym rdzeniem. Podejrzewałem, że on może być winny, mogę go w sumie zablokować z powrotem na parę dni i zobaczyć, czy wyskoczy jeszcze jakiś blue screen.
Temperatury są niskie. Karta w spoczynku ma tylko 37 stopni (jak gram, to dochodzi do ponad 60-ciu), EasyTune 6 pokazuje mi, że CPU ma 27 stopni w spoczynku (jak grałem to było może dochodziło do 37).
W Evereście, gdy wchodzę w "Czujnik", nic się nie pokazuje, szaro.
Testy RAM-u postaram się jutro zrobić.

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2010, 01:10

To na kilka dni zablokuj rdzeń i zmień uTorrenta (nawet jeśli używasz sporadycznie) na inny podobny program, ewentualnie odinstaluj. Najlepiej jakbyś najpierw usunął/zamienił uTorrenta na kilka dni i sprawdzał czy nadal BSOD-y będą się pojawiać. Następnie zainstalował go ponownie i wtedy zablokował rdzeń, żeby można było łatwiej dojść, które z tych dwóch, o ile któreś - jest przyczną Niebieskich ekranów ;)

Wykonaj też te testy ramu. Wypal Memtesta 86+ na płytę, następnie niech się uruchomi podczas startu systemu i przez noc sprawdzi pamięci. Najlepiej gdyby test mógł trwać od 10godzin w górę, bo ze swojego doświadczenia wiem, że błędy pamięci mogą wyskoczyć dużo, dużo później.

chudy88

Użytkownik

Post17 wrz 2010, 01:10

Komputer jest nowy, zakupiony tydzień temu i przed odebraniem był testowany przez noc. Jeżeli ten test wymaga tyle czasu, to w najbliższym czasie nie będę mógł go przeprowadzić. Ale sprawdzę kwestię rdzenia i uTorrenta.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, 01:11 przez chudy88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2010, 01:11

Najlepiej testować go właśnie trochę więcej godzin. Ile godzin możesz poświęcić na test?

chudy88

Użytkownik

Post17 wrz 2010, 01:15

W ogóle w nocy bym go wolał nie testować, bo łóżko mam dość blisko, a mimo, że on jest cichy, to przeszkadza mi w zaśnięciu (ja mam tak, że muszę mieć idealną ciszę, chyba że jestem bardzo zmęczony albo sporo wypiję :P). Najpierw sprawdzę kwestię uTorrenta i procka, a jak to nie będzie to, to pomyślę nad tym testem RAM-u.
Dzięki wielkie za wszelkie porady. A teraz idę spać, dobranoc ;).

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2010, 02:53

Napisz jak przetestujesz uTorrenta i procka czy się coś poprawiło. Jeśli nie to będziemy kombinować dalej. Test ramu zapuścisz najwyżej tak jak piszesz - jak powyższe rzeczy zawiodą. Dobranoc. :)

chudy88

Użytkownik

Post17 wrz 2010, 10:32

Zastanawia mnie jeszcze jedno... Zorientowałem się teraz, że mam źle wsadzone kości RAM - zamiast działać na dualu, są wsadzone w sloty o różnych kolorach. Jak pierwszy raz otworzyłem kompa, to były wsadzone dobrze, ale oczywiście szwagier mądrzejszy stwierdził, że nie chodzi mi na dualu (wtedy jeszcze nie wiedziałem, o co chodzi) i przełożyłem jedną z kości za jego radą. A okazuje się, że po prostu na jego płycie kolory nie są w parach, więc u niego tak się RAM-y umieszcza. Będę musiał to zmienić z powrotem, jak wrócę do domu. Zastanawiam się, czy to może wywoływać bluescreena, ale chyba nie, prawda?

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2010, 15:15

Może być to powodem. Czasem bsody wyskakują jak ram jest w jednym slocie, a jak przekłada się w drugi to jest ok. Warto by to sprawdzić.

chudy88

Użytkownik

Post19 wrz 2010, 15:18

Przełożyłem kość, ale dziś pojawił się 2 razy w krótkich odstępach czasu. Zatem zablokowałem rdzeń i teraz zobaczymy.

Mam też inny mały problem. Myślę, czy założyć osobny temat, ale na razie napiszę tu.
Otóż wydajność. Jak dla mnie jest za słaba w grach. Tu np. filmik kogoś z praktycznie takim samym sprzętem:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - nic mu nie przycina, mimo że nagrywa Frapsem. Mi na tej rozdzielczości potrafi przyciąć, nie wspominając już o nagrywaniu Frapsem, gdzie strasznie tnie w wielu momentach. Inne gry mają również mniej FPS-ów, niż bym mógł się spodziewać i niektóre również przycinają i nie wiem, co może być tego powodem. Szwagier ma Core 2 Duo E8400 i Radeona HD4870 i nie ma takich problemów z grami. Może ktoś ma pomysł, czemu tak się dzieje? Temperatury są niskie, więc to raczej nie od tego.

-- 19 wrz 2010, 15:17 --

Blokada rdzenia nic nie dała. Pozostaje zmienić uTorrenta na coś innego i sprawdzić.

Awatar użytkownika
Andziorka

VIP+
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2010, 23:09

To zmień uTorrenta albo odinstaluj na kilka dni. Jeśli nie pomoże to musisz ten RAM sprawdzić.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post19 wrz 2010, 23:49

chudy88

Użytkownik

Post26 wrz 2010, 16:05

Nie wiem, czemu, ale teraz mimo odblokowanego rdzenia i używania uTorrenta BSOD-y już nie wyskakują. Mam nadzieję, że tak już zostanie. Grzebałem trochę w środku komputera (podłączałem inny dysk) i poprawiałem kabelki, może jakiś z nich stykając się z jakąś częścią powodował jakiś problem sprzętowy? Nie wiem. Zaktualizowałem też firmware dysku (ale to później, jak już i tak było OK). Od tygodnia żadnego BSOD-a, a komp od środy chodzi całymi dniami.

• Reklama

Wróć do „Problemy”