Blue screen podczas grania w gry komputerowe
Witam,
mój problem jest następujący:
Podczas grania w gry komputerowe typu Crysis, Test Drive Unlimited nagle gra się zawiesza i pokazuje się następujący bluescreen:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po czym komputer automatycznie się restartuję...
Walczę z tym już kilka dni i już nie jeden topic czytałem z tym problemem... chyba wszystkie wymienione sposoby na to zrobiłem.
Zmieniałem sterowniki karty graficznej na starsze/nowsze (chyba 6 rodzajów) włącznie z deinstalacją programem Driver Cleaner/Z panelu sterowania/ręcznie.
Zmieniałem sterowniki płyty głównej.
Zmieniałem sterowniki do chipsetu.
Czyściłem dokładnie cały komputer (zresztą to napewno nie był powód ponieważ części mają niecałe 3 dni)
Odkręcałem wszystkie części i na nowo podkręcałem.
Po wszystkich tych w/w sposobach zrobiłem formata, po czym zainstalowałem sterowniki z płyty dołączonej do karty graficznej, gram, gram i po 1.5h blue screen (znowu z tym samym komunikatem).
Macie jeszcze jakieś rady?
Może powiem jakie odnotowałem temperatury z everesta:
Płyta głowna 42
AUX 44
Procesor graficzny 51
Otoczenie procesora graf 45
Dysk twardy 46
Procesor (z biosa) 40
Myślę, że to nie są jakieś niepokojące temperatury... karta graficzna w stresie osiąga do 75 stopni.
Przedstawię też moją konfigurację:
Core 2 Duo E4300
Gigabyte GA-EP45-DS3L
GeForce gtx 275
2 x 1gb Geil 800 mhz
Be quiet straight power 550W
Dodam też, że nic nie było podkręcane.
Pomocy, nie wiem co już robić z tym, jeżeli do poniedziałku nie znajdę jakiegoś sposobu to zostanie mi oddać komputer do serwisu.
Z góry dzięki.
Bluescreen podczas grania
- rokko
- Kontaktowanie:
Przeanalizuj pliki DMP powstałe podczas wystąpienia BSODa według tej instrukcji.
Raport/y z programu WinDbg wklej na zewnętrzny serwer np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. W treści posta podaj tylko linki do wklejek.
Raport/y z programu WinDbg wklej na zewnętrzny serwer np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. W treści posta podaj tylko linki do wklejek.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
- rokko
- Kontaktowanie:
Jeżeli Masz więcej plików DMP w folderze %systemroot%\Minidump\ to przeanalizuj je wszystkie.
Co do tego egzemplarza, błąd spowodował sterownik ntfs.sys, a więc opierając się na tym najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie dysku. A więc tak, należy sprawdzić wszelkie kable sygnałowe czy nie są uszkodzone. Najlepiej podłączyć dysk za pośrednictwem innego w 100% sprawnego kabla. Druga kwestia, to przeskanuj dysk twardy na obecność bad sektorów.
Na początek skan pod konsolą odzyskiwania systemu Windows XP (dla Visty => KLIK).
W wierszu poleceń wpisz:
Gdzie C: oznacza literę partycji systemowej.
Następnie sprawdź dysk na okoliczność występowania bad sektorów, przy pomocy np. HD Tune (pod Windows). Jeżeli nie będzie można przeprowadzić skanowania pod Windows to użyj narzędzia MHDD.
Następnie sprawdź odczyt SMART dysku przy pomocy jednego z wymienionych w tym temacie programów.
Odczyt SMART możesz zamieścić w tym temacie => viewtopic.php?f=22&t=30&start=0
Kolejną prawdopodobną usterką jest uszkodzenie kontrolera dysku.
Co do tego egzemplarza, błąd spowodował sterownik ntfs.sys, a więc opierając się na tym najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie dysku. A więc tak, należy sprawdzić wszelkie kable sygnałowe czy nie są uszkodzone. Najlepiej podłączyć dysk za pośrednictwem innego w 100% sprawnego kabla. Druga kwestia, to przeskanuj dysk twardy na obecność bad sektorów.
Na początek skan pod konsolą odzyskiwania systemu Windows XP (dla Visty => KLIK).
W wierszu poleceń wpisz:
Kod: Zaznacz cały
chkdsk C: /r
Gdzie C: oznacza literę partycji systemowej.
Następnie sprawdź dysk na okoliczność występowania bad sektorów, przy pomocy np. HD Tune (pod Windows). Jeżeli nie będzie można przeprowadzić skanowania pod Windows to użyj narzędzia MHDD.
Następnie sprawdź odczyt SMART dysku przy pomocy jednego z wymienionych w tym temacie programów.
Odczyt SMART możesz zamieścić w tym temacie => viewtopic.php?f=22&t=30&start=0
Kolejną prawdopodobną usterką jest uszkodzenie kontrolera dysku.
- seba86mu
Dar3k, odinstaluj obecny sterownik karty graficznej:
(Start -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> NVIDIA DISPLAY DRIVER /usuń/)
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Teraz zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer
Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).
Oba przewody dodatkowego zasilania podłączyłeś do karty graficznej ?
(Start -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> NVIDIA DISPLAY DRIVER /usuń/)
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Teraz zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer
Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).
Oba przewody dodatkowego zasilania podłączyłeś do karty graficznej ?
-
Re: Bluescreen podczas grania
Rokko
Sprawdziłem dysk przez windowsa, nie wykryło żadnych błędów.
A co do tych programów które mi podałeś to nie za bardzo wiem co tam mam wybrać w tym HD Tune bo tam jest sporo testów itp.
seba86mu
Robiłem podobnie jak mówiłeś, a zresztą u brata który ma identyczne części, niczym się nie różnią, zainstalowałem wszystko tak samo jak u siebie.
Do karty graficznej mam podpięte 2 kable zasilające.
Oczywiście spróbuję jeszcze raz zrobić tak jak mi mówiłeś, ale naprawdę wątpie żeby to coś dało.
Sprawdziłem dysk przez windowsa, nie wykryło żadnych błędów.
A co do tych programów które mi podałeś to nie za bardzo wiem co tam mam wybrać w tym HD Tune bo tam jest sporo testów itp.
seba86mu
Robiłem podobnie jak mówiłeś, a zresztą u brata który ma identyczne części, niczym się nie różnią, zainstalowałem wszystko tak samo jak u siebie.
Do karty graficznej mam podpięte 2 kable zasilające.
Oczywiście spróbuję jeszcze raz zrobić tak jak mi mówiłeś, ale naprawdę wątpie żeby to coś dało.
- rokko
- Kontaktowanie:
W HD Tune...
Skan powierzchni dysku => zakładka Error scan
W przypadku odczytu SMART => zakładka Health
Jeżeli nie możesz odczytać SMART przy pomocy HD Tune, to użyj innego Windowsowego narzędzia np. Victoria for Windows
Dla Victorii => odpal program => zakładka SMART => po prawej kliknij Get Smart => spisz wartości lub zrób screen i podaj na forum w celu analizy.
Skan powierzchni dysku => zakładka Error scan
W przypadku odczytu SMART => zakładka Health
Jeżeli nie możesz odczytać SMART przy pomocy HD Tune, to użyj innego Windowsowego narzędzia np. Victoria for Windows
Dla Victorii => odpal program => zakładka SMART => po prawej kliknij Get Smart => spisz wartości lub zrób screen i podaj na forum w celu analizy.
-
Daję screen z Victori
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Drobne problemy z kabelkiem sygnałowym od dysku. Warto by go było zmienić.
-
Kabelek wymieniony
screen:
screen:
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Teraz i tak nie zauważymy różnicy w SMART. Poprzednie dane nie są tutaj zerowane. Pytanie czy to wystarczy do zatrzymania bluescreena.
-
Zaraz zacznę testować.... tylko to jest trochę nudne bo ten bluescreen czasami po 2 godzinach wyskakuje.
-- Dzisiaj, 20:25 --
Wyskoczył kolejny bluescreen podczas grania... tym razem z innym błędem
pamiętam, że był to plik P17xfi.sys
raport z windbg:
zauważyłem na necie, że jest to problem ze sterownikami do dźwięku... ale to nie możliwe, korzystam z tych samych sterów juz chyba rok! (z płytki)
ja pierdziele, co się dzieje z tym komputerem? może rzeczywiście ten dysk jest uszkodzony i z tego biorą się nagle błędy wszystkich sterowników?
Najpierw sterownik karty graficznej, później coś z dyskiem, teraz sterownik karty dźwiękowej????
-- Dzisiaj, 20:25 --
Wyskoczył kolejny bluescreen podczas grania... tym razem z innym błędem
pamiętam, że był to plik P17xfi.sys
raport z windbg:
zauważyłem na necie, że jest to problem ze sterownikami do dźwięku... ale to nie możliwe, korzystam z tych samych sterów juz chyba rok! (z płytki)
ja pierdziele, co się dzieje z tym komputerem? może rzeczywiście ten dysk jest uszkodzony i z tego biorą się nagle błędy wszystkich sterowników?
Najpierw sterownik karty graficznej, później coś z dyskiem, teraz sterownik karty dźwiękowej????
-
- Reklama