Czy komputer jest podkręcony ?
Temperatura procesora mogłaby być niższa.
Napięcie na linii +12V mogłoby być wyższe, aczkolwiek utrzymuje się w normie.
Masz możliwość pożyczenia od kogoś na próbę zasilacza ?
Korzystasz z BOX-owego chłodzenia procesora ? (dołączonego wraz z procesorem). Być może wentylator oraz radiator wymagają przeczyszczenia z kurzu.
Czy komputer ma tendencje do resetowania się lub samoczynnego wyłączania ?
Bluescreeny - wyskakują niezależnie od tego co robię
- seba86mu
-
Komputer nie jest podkręcany. Procesor ma BOX-owe chłodzenie. Z tym zasilaczem to nie bardzo. Dodam że wtedy gdy spalił mi się procesor to przyczyną było podobno zapchanie radiatora, będę musiał tam znów zajrzeć i go przeczyścić. Komputer zresetował mi się samoczynnie może z raz w przeciągu 3 miesięcy i nigdy się sam nie wyłączał.
- seba86mu
Czyli przeczyść z kurzu radiator i łopatki wirnika wentylatora. Powinno to zmniejszyć temperaturę procesora.
Sprawdź przy okazji stan czystości innych podzespołów i ewentualnie je przeczyść. Wszystko rób przy odłączonym zasilaniu.
Błąd wykazany przez pliki DMP nie wskazuje jednoznacznie na przyczynę problemu, a tych w tym wypadku może być wiele.
Zarówno tyczy się to zbyt wysokiej temperatury któregoś z podzespołów podczas obciążenia systemu, jak i błędu sterownika któregoś z podzespołów. Winowajcą może być też zasilacz podający niestabilne napięcie na którejś z linii podczas obciążenia.
Rozumiem, że karta graficzna posiada chodzenie aktywne (z wentylatorem) ?
Jeżeli tak, to sprawdź stan czystości tego chłodzenia. Być może karta się przegrzewa. Powinna posiadać czujnik temperatury, a tą powinieneś zdołać odczytać Everestem w wersji Ultimate lub Corporate.
Karta graficzna zapewne posiada też wtyczkę na przewód dodatkowego zasilania z zasilacza. Jest on podłączony ?
Sprawdź przy okazji stan czystości innych podzespołów i ewentualnie je przeczyść. Wszystko rób przy odłączonym zasilaniu.
Błąd wykazany przez pliki DMP nie wskazuje jednoznacznie na przyczynę problemu, a tych w tym wypadku może być wiele.
Zarówno tyczy się to zbyt wysokiej temperatury któregoś z podzespołów podczas obciążenia systemu, jak i błędu sterownika któregoś z podzespołów. Winowajcą może być też zasilacz podający niestabilne napięcie na którejś z linii podczas obciążenia.
Rozumiem, że karta graficzna posiada chodzenie aktywne (z wentylatorem) ?
Jeżeli tak, to sprawdź stan czystości tego chłodzenia. Być może karta się przegrzewa. Powinna posiadać czujnik temperatury, a tą powinieneś zdołać odczytać Everestem w wersji Ultimate lub Corporate.
Karta graficzna zapewne posiada też wtyczkę na przewód dodatkowego zasilania z zasilacza. Jest on podłączony ?
-
Proszę oto raport czujnika z everest'a ultimate: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dopiero jutro będę miał się okazję dobrać do bebechów. Sprawdzę wtedy wtyczkę od karty i oczyszczę komputer.
Dopiero jutro będę miał się okazję dobrać do bebechów. Sprawdzę wtedy wtyczkę od karty i oczyszczę komputer.
- seba86mu
W takim razie przeczyść również chłodzenie karty graficznej, bo i jej temperatura jest niepokojąca.
Przy okazji sprawdź czy wentylator na karcie graficznej działa przy uruchomionym komputerze.
Przy okazji sprawdź czy wentylator na karcie graficznej działa przy uruchomionym komputerze.
- janpas
- Kontaktowanie:
witam
cos z grafiką jest chyba nie tak
dość wysokie temperatury
pewnie kurzu sporo
zastosuj się do porady seba 86mu
cos z grafiką jest chyba nie tak
dość wysokie temperatury
pewnie kurzu sporo
zastosuj się do porady seba 86mu

Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Czy to normalne, że Catalyst Control Center pokazuję mi fan speed 0%?
Włączyłem grę to CCC zaczął pokazywać 8%.
Włączyłem grę to CCC zaczął pokazywać 8%.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2010, 12:10 przez Dietrich, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
Zajrzyj do wnętrza obudowy i sprawdź czy wentylator karty graficznej działa przy załączonym komputerze. Być może to chłodzenie pasywne, co oznacza, że nie posiada wentylatora, lecz sam radiator.
-
Wentylator na karcie graficznej działa. po gruntownym oczyszczeniu całego komputera sprzężonym powietrzem nie zauważyłem żadnego widocznego spadku temperatury w komputerze. Może trzeba zwiększyć ilość obrotów wiatraka na karcie graficznej? Na to czy błędy ustąpiły trzeba jeszcze trochę poczekać ale sądzę, że to nie koniec problemu.
Przed chwilą komputer się zaciął i takie dwa czerwone kwadarty pixelowe się pojawiły na chwilę na ekranie, tym razem nie było bsoda. Dodam, że w jednym bsodzie pojawił się win32k znów, a w ostatnim coś zupełnie nowego ati3duag.dll .
Przed chwilą komputer się zaciął i takie dwa czerwone kwadarty pixelowe się pojawiły na chwilę na ekranie, tym razem nie było bsoda. Dodam, że w jednym bsodzie pojawił się win32k znów, a w ostatnim coś zupełnie nowego ati3duag.dll .
- bochen9
Wpisałem ati3duag.dll w Google i znalazłem kilka identycznych problemów na różnych forach.
W jednym przypadku problem rozwiązała zmiana systemu na 64-bitowy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Drugie znalezisko jest po angielsku, ale zawiera bardzo ciekawe wnioski. Podobno jest to problem dość częsty, a wynika z nieszczęśliwego połączenia karty graficznej, sterownika i wady w Windowsie.
Zobacz: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zacznij czytać od słów "Then I've found something very interesting. "...
-- 22 maja 2010, 15:56 --
W sumie to wynika z tego, że należy pobrać poprawki: KB920872 oraz KB900485.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I należy też przeinstalować sterowniki do grafiki.
W jednym przypadku problem rozwiązała zmiana systemu na 64-bitowy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Drugie znalezisko jest po angielsku, ale zawiera bardzo ciekawe wnioski. Podobno jest to problem dość częsty, a wynika z nieszczęśliwego połączenia karty graficznej, sterownika i wady w Windowsie.
Zobacz: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zacznij czytać od słów "Then I've found something very interesting. "...
-- 22 maja 2010, 15:56 --
W sumie to wynika z tego, że należy pobrać poprawki: KB920872 oraz KB900485.
I należy też przeinstalować sterowniki do grafiki.
Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
-
ati3duag.dll naprawione. Problem z ntskrnle.exe wciąż nie daje mi spokoju i nie pozwala komfortowo korzystać z komputerta. Kończą mi się pomysły:/. Dodam, że według moich obserwacji im dłużej siedzę jednorazowo przy komputerze tym bsody z czasem coraz częściej się pojawiają.
- bochen9
Czy masz zintegrowaną grafikę i czy jest ona wyłączona w BIOSie?
Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
-
Z tego co czytał w internecie wnioskuje, że moja płyta nie ma zintegrowanej grafiki.
- bochen9
Brak mi już pomysłów. Może karta graficzna jest po prostu uszkodzona? Może inni jeszcze zabiorą głos... 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
- Reklama