Brak BOOTMGR

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
grzesiek11

Użytkownik

Brak BOOTMGR

Post22 maja 2016, 20:41

Hej! Tata dostał starego laptopa z pracy (wymieniali na nowsze) i miałem zamiar go uruchomić (leżał w szafce i nikt go nie ruszał), ale wyskoczył komunikat tekstowy z BIOS-u "Brak BOOTMGR. Naciśnij Alt+Ctrl+Del aby ponownie uruchomić.". Słyszałem kiedyś o funkcji "Napraw komputer" przy startowaniu z płyty Windowsa. Wziąłem więc płytę instalacyjną XP (miałem okazję korzystać z tego lapka (w wieku 6 lat, dlatego klawisz G na klawiaturze jest nieco pogryziony :D ), zawsze był tam XP) i uruchomiłem zaznaczając w BIOS-ie opcje "From CD/DVD". Niestety płytka od razu chciała się zabrać do instalacji systemu (UWAGA! Na dysku C o pojemności około 30 GB, tak pisało (tyle że w KB :D )), a żadnej "Napraw komputer" nie było. Chciałem zainstalować od nowa ten system i mieć spokój, ale tata powiedział że są tam "ważne pliki" które chciałby odzyskać. Użyłem więc płyty z wgranym "Kaspersky Rescure Disk 10" i chciałem skopiować dane na pedrivea, lecz płyta nie wykryła dysku C, który wykrył instalator XP! Proszę o szybką pomoc w albo naprawie tego BOOTMGR albo przeniesieniu tych "ważnych plików".

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Brak BOOTMGR

Post22 maja 2016, 20:49

W konsoli odzyskiwania: fixboot , fixmbr i bootcfg /rebuild

grzesiek11

Użytkownik

Brak BOOTMGR

Post23 maja 2016, 15:50

A jak wejść w tą konsolę?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Brak BOOTMGR

Post23 maja 2016, 16:13

grzesiek11 pisze:A jak wejść w tą konsolę?

Wpisz w google "konsola odzyskiwania windows xp" i masz wiele poradników.

grzesiek11 pisze:albo przeniesieniu tych "ważnych plików".

Jeśli nie uda Ci się nic tam zrobić, to możesz utworzyć pendrive z hirensem i jest w jego narzędziach mini windows xp , on powinien widzieć partycje i przekopiować sobie dane np. na tego pendrive z którego jest odpalony hirens:
http://www.hotfix.pl/uruchamianie-hiren ... h-a392.htm

• Reklama

Wróć do „Problemy”