Witam
Mam problem, wczoraj kupiłem kabel HDMI żeby podłączać komputer do telewizora, jednak przesyła się tylko obraz. Użyłem wujka Google i prześledziłem różne porady i myślałem że już mam rozwiązanie, bo ktoś zasugerował, że może nie być podłączony kabel SPDiF między grafiką a płytą gł. Chciałem to zrobić, znalazłem ten kabel, rzeczywiście nie był podłączony i chciałem go podłączyć, jednak okazało się że na mojej płycie głównej(AsRock B75Ma-E33) nie ma wejścia do SPDiF. Czy to w ogóle możliwe żeby nie dało się podłączyć tego kabla spdif do płyty? Czy może jest jakiś inny sposób żeby przesłać dźwięk do karty graficznej(GTS 250) tak żeby poźniej powędrował przez kabel HDMI do telewizora? Czy może problem leży gdzie indziej?(Zaznaczam, że w panelu sterowania w zakładce Dźwięk wykrywa mi tylko głosniki od kompa).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Brak dźwięku po podłączeniu PC do TV przez HDMI
-
- seba86mu
Od jakiego producenta posiadasz tą kartę i jaki to konkretnie model ?
Karta posiada złącze HDMI czy korzystasz z przejściówki DVI => HDMI ?
Pokaż screen z Menadzera Urządzeń z rozwiniętym drzewkiem:
=> Kontrolery dźwięku, wideo i gier
Karta posiada złącze HDMI czy korzystasz z przejściówki DVI => HDMI ?
Pokaż screen z Menadzera Urządzeń z rozwiniętym drzewkiem:
=> Kontrolery dźwięku, wideo i gier
-
Karta GAINWARD GeForce GTS 250, posiada ona złącze HDMI i bezpośrednio przez kabel podłączam się do telewizora.
Screen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Screen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Mimo iż Twoja karta posiada złącze HDMI nie posiada zintegrowanego układu dźwiękowego (jak większość kart z HDMI), dlatego też kabelkiem SPDIF musisz podłączyć kartę do zewnętrznego układu dźwiękowego np. do płyty głównej.
Niestety Twoja płyta główna nie posiada wyjścia SPDIF na dodatkową kartę rozszerzeń, dlatego nie podłączysz kabelka z karty graficznej do płyty głównej.
W tym wypadku masz dwa wyjścia:
1. Kupić dodatkową kartę dźwiękową na interfejs PCI-E lub PCI z gniazdkiem na podłączenie kabelka SPDIF. W tym wypadku poprzez kabel HDMI podłączony do karty graficznej i telewizora popłynie wizja i fonia.
lub:
2. Dźwięk na telewizor wyprowadzić z karty dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną z wyjścia liniowego karty (tam gdzie podłączone masz głośniki). W tym wypadku potrzebny Ci dodatkowy przewód audio (mini-jack => 2x cinch) oprócz HDMI podłączonego do karty graficznej, którym popłynie wizja. Wtyczkę mini-jack podłączasz do wyjścia na głośniki w karcie dźwiękowej Twojej płyty głównej, a dwie wtyczki cinch do wejścia audio w telewizorze.
Niestety Twoja płyta główna nie posiada wyjścia SPDIF na dodatkową kartę rozszerzeń, dlatego nie podłączysz kabelka z karty graficznej do płyty głównej.
W tym wypadku masz dwa wyjścia:
1. Kupić dodatkową kartę dźwiękową na interfejs PCI-E lub PCI z gniazdkiem na podłączenie kabelka SPDIF. W tym wypadku poprzez kabel HDMI podłączony do karty graficznej i telewizora popłynie wizja i fonia.
lub:
2. Dźwięk na telewizor wyprowadzić z karty dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną z wyjścia liniowego karty (tam gdzie podłączone masz głośniki). W tym wypadku potrzebny Ci dodatkowy przewód audio (mini-jack => 2x cinch) oprócz HDMI podłączonego do karty graficznej, którym popłynie wizja. Wtyczkę mini-jack podłączasz do wyjścia na głośniki w karcie dźwiękowej Twojej płyty głównej, a dwie wtyczki cinch do wejścia audio w telewizorze.
-
Dzięki za pomoc. Może skorzystam z drugiej opcji, bo wyjdzie pewnie taniej. Albo po prostu zostane na głośnikach komputerowych ;/
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Reklama