Brak dźwięku w Firefoksie i innych aplikacjach

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Exbitz

Użytkownik

Post18 lut 2016, 13:48

Od czasu do czasu zdarza się, że nie mam dźwięku na YT i innych stronach, mimo że w ustawieniach i w przeglądarce wszystko jest dobrze ustawione, poza tym ostatnio nawet z tego powodu zaktualizowałem sterownik dźwięku do najnowszego i nic to nie dało. Problem pojawia się nieregularnie, czasami kilka razy w tygodniu, czasami raz na dwa miesiące. Nie mam pojęcia czym jest spowodowany, nie mam żadnego bałaganu ani w sterownikach, ani w innych elementach systemu operacyjnego, przynajmniej tak mi się wydaje. W dodatku, przed chwilą sprawdziłem jak ma się sytuacja w innych aplikacjach i okazuje się, że ani Winamp ani WMP nie mogą sobie poradzić z odtworzeniem żadnego pliku mp3. Winamp się zawiesza i zawiesza również mikser dźwięku (mikser nie odpowiada, kiedy Winamp próbuje odtwarzać muzykę, przez co sam też wkrótce nie odpowiada), WMP "napotkał problem podczas odtwarzania pliku". Dziwna sytuacja, a jeszcze dziwniejsze jest to, że występuje jakby w losowych momentach, bez żadnej regularności i - wydaje mi się - bez związku z innymi czynnościami wykonywanymi na komputerze. W każdym razie nie mam pomysłu jak to ugryźć i w związku z tym proszę o pomoc.

Laptop: Lenovog500s
System: Win7 Home Premium x64 (ze wszystkimi aktualizacjami)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 lut 2016, 15:50

Wrzuć screeny z:

1. Programy i funkcje (wszystko).
2. Menedżer urządzeń
z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.

Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.

Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 lut 2016, 16:49

Zainstaluj te kodeki:

W razie problemów te:

Po instalacji zrestartuj laptopa i użyj CCleanera.
Cleaner --> Rejestr.
Obrazek

Exbitz

Użytkownik

Post18 lut 2016, 21:53

Niestety, nawet instalacja największego pakietu kodeków nie rozwiązała problemu :( Jakieś inne propozycje?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 lut 2016, 09:25

Jeszcze chcę coś sprawdzić.

Wrzuć screeny z:
1. Start --> Panel sterowania --> Dźwięk --> zakładki Odtwarzanie oraz Nagrywanie.
2. Start --> Panel sterowania --> System.
3. Wszystkie zakładki panelu sterowników.

Programy diagnostyczne jaką wykazują kartę dźwiękową ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post19 lut 2016, 11:08

Windows media player jest dość ciężki, a żeby wszystko odtwarzał, trzeba mu dodeki ffdshow i codecpacki. Razem to tego dużo, za dużo. Raz, że to niedorobiony player, a dwa, że robi dużo błędów. Najlepiej, to ten składnik systemu całkiem wyłączyć, odinstalować kodeki i przeczyścić system. Winamp też jest zbugowany. Co parę miesięcy trzeba go dokładnie odinstalować i instalować ponownie.
Wracając do kodeków, to one potrafią się wzajemnie gryźć.

Zainstaluj SMPlayer, ma wbudowane kodeki, odtworzy wszystko, może być ustawiony jako domyślny w systemie. Nawet więcej - można do Firefoxa pobrać rozszerzenie smplayerview i otwierać nawet linki (open link target) a YT i bezpośrednio oglądać YT w smplayerze. Czy słuchać plików muzycznych. Poczytaj sobie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Exbitz

Użytkownik

Post19 lut 2016, 13:35

@Xman
1. nagrywanie -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. odtwarzanie -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Programy diagnostyczne wykrywają kartę dźwiękową jako Conexant CX20757 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller [C-1] PCI. O jaki panel sterowników chodzi? Sterownik od karty dźwiękowej jest aktualny, pobrany ze strony Lenovo i działa poprawnie, zresztą powyższe skriny były zrobione teraz, kiedy dźwięk działa (wczoraj wieczorem, przed zahibernowaniem laptopa dźwięku nie było), więc problem pojawia się skokowo, a nie stale, niezależnie od wersji sterownika.

EDIT:

Dorzucam skrin SYSTEM -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

@Gedo
Używam Media Playera Classic x64 od ponad dwóch lat zarówno na komputerze stacjonarnym i laptopie i program sam w sobie działa wyśmienicie - nie instalowałem żadnych kodeków na żadnym z urządzeń aż do wczoraj, kiedy otrzymałem taką poradę w związku z problemem z dźwiękiem, MPC radzi sobie ze wszystkimi używanymi przeze mnie formatami plików wideo, a do muzyki mam Winampa, który co prawda żre dużo ramu i długo się uruchamia, ale nigdy mnie nie zawiódł. Problem nie leży w tych programach - one działają świetnie, dopóki nie wystąpi problem z dźwiękiem. Wtedy Winamp (i WMP systemowy) po prostu odmawiają posłuszeństwa, ale MPC odtwarza filmy, tyle że bez dźwięku. Problem musi więc leżeć gdzieś indziej. Z tych programów rezygnować nie zamierzam, dobrze mi z nimi i o ile problem nie występuje, działają bez zarzutu, więc dzięki za propozycję, ale na SMPlayera się nie przesiądę. Zresztą już kiedyś z niego korzystałem i mi nie podszedł.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 lut 2016, 15:03

Programy diagnostyczne wykrywają kartę dźwiękową jako Conexant CX20757 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller [C-1] PCI.

Przeglądając specyfikację laptopa pisze że jest to karta Intel :?:
Jeżeli to jest faktycznie ta karta co podajesz to proponuję chwilowo wyłączyć lub odinstalować zaznaczone
i sprawdzić:
Ewentualnie pozostawić wcześniej Audio dla wyświetlaczy Intel(R).

Winamp jest zasobożerny i od dawna nie wspierany, już nie będzie...
Proponuję go odinstalować, przeczyścić komputer programami które widzę że masz zainstalowane
tzn. CCleaner oraz Eusing Free Registre Cleaner.
W zamian jego zainstalować AIMP.

W razie dalszych problemów zobacz czy jakiś "robaczek" nie siedzi w systemie.
Przeskanuj komputer za pomocą MBAM (masz zainstalowanego).
Wrzuć z niego raport/loga.

Wrzuć dodatkowo obowiązkowe logi:
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html

Logi/raporty wklejasz na:
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko linki do nich.

Sprawdź również Autoruns:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
Obrazek

Exbitz

Użytkownik

Post19 lut 2016, 20:48

Wyłączyłem dwie pozostałe pozycje, zostawiłem odpaloną kartę Conexant, póki co wszystko działa, nawet po restarcie, mam nadzieję, że tak pozostanie. Być może wszystkie trzy urządzenia włączone jednocześnie w jakiś sposób się gryzły.

Winampa nie zamienię na nic innego, jestem zatwardziałym tradycjonalistą i po prostu nie umiem korzystać z innych playerów do muzyki ;)

MBAM, Ccleaner, Wise Care i adwcleaner, a później HitmanPro, były moimi pierwszymi krokami, kiedy problem stał się uciążliwy, system wydaje się czysty, ale wrzucam logi, bo być może przez dwa ostatnie dni coś się zmieniło.

MBAM -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (zagrożenia które wykrył usunąłem)
FRST -> FRST Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Addition Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Shortcut Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 lut 2016, 09:42

W logach nic nie widzę.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 lut 2016, 10:21

Exbitz pisze:Winampa nie zamienię na nic innego, jestem zatwardziałym tradycjonalistą i po prostu nie umiem korzystać z innych playerów do muzyki ;)

AIMP jest bardzo podobny do Winampa i nie będziesz mieć z nim żadnych problemów.
Jeżeli będą jakieś to pomożemy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec

Post20 lut 2016, 10:36

Ja korzystam z AIMP3 i jestem zadowolony, jest lepszy od Winampa. Posiada dużo skórek które można pobrać i korzystać z nich, zajmuje zaledwie jeden proces w systemie (w wersji portable nie wiem jak w stabilnej). Można go zminimalizować do małego paska, można na nim różne formaty dźwiękowe odtwarzać. Można tworzyć i zapisywać playlisty. Można pobrać dwie wersje odtwarzacza: stabilną do zainstalowania w systemie, or portable do skopiowania na dysk bez instalacji. Korzyści z tego odtwarzacza jest wiele. Co najważniejsze szybko się otwiera i zamyka.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 lut 2016, 11:02

jw

Oprócz tego istnieją do niego różne wtyczki.
Najlepsza jest AIMP Tools którą zawsze instaluję:

Jak sprawdziłem AIMP to od razu odinstalowałem Winampa :D
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Problemy”