Brak możliwości formatowania karty microsd.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
banan4u66

Użytkownik

Post29 paź 2014, 19:09

Witam.
Posiadam kartę microsd Verbatim 2GB.Ponieważ siedziała ona do tej pory w telefonie siostry nie brałem jej pod uwagę.Jednak ostatnio chciałem z niej skorzystać i miałem zamiar wrzucić na kartę pare plików,utworzyć nowy folder itp, ale ku mojemu zdziwieniu nie udało się to gdyż nawet przy tworzeniu nowego folderu wyskakuje w systemie błąd i operacja zostaje przerwana,Trochę mnie to zirytowało za którąś z kolei próbą i postanowiłem całkowicie sformatować kartę.Oczywiście to też nie jest możliwe i przy próbie systemowe narzędzie wywala błąd że formatowanie nie może być dokończone(czy jakoś tak). Jak się okazało "zamulający" do tej pory telefon siostry po wyjęciu karty pracuje całkiem przyzwoicie.Sam nośnik,czy to uruchomiony w komputerze, przez adapter czy przez telefon dość długo jest czytany przez system zanim cokolwiek da się na nim zrobić (typu kopiuj,wklej,usuń-oczywiście żadna z tych operacji nie działa)Próbowałem już usuwać wszystkie dane z karty ręcznie z poziomu telefonu i komputera,i niby zostają one usunięte lecz po ponownym odświeżeniu/podłączeniu karty dane pojawiają się od nowa ! (magia jakaś..). Próbowałem również formatować nośnik narzędziem systemowym diskpart,programem SDFormatter,HP USB Disk Storage Format Tool,ale za każdym razem pojawia się jakiś błąd i na tym się kończy.Dodam,że przy HP USB Disk pojawiał się błąd że dysk jest zabezpieczony przed zapisem(chyba sama się zabezpieczyła w cudowny sposób),nawet wkładając kartę do Nokii z symbianem system się jej zawiesza,i wyskakuje błąd że dysk uszkodzony,ponów próbę bo inaczej utracisz dane. Uprzedzając co niektórych,zworka na adapterze podczas podłączania do komputera jest w pozycji odblokowanej.

Pytanie brzmi co jest przyczyną tych problemów i jak je rozwiązać,czy da się jeszcze uratować tą kartę ? Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 paź 2014, 19:46

A podaj odczytanie identyfikatorów VID i PID z pamięci
http://www.hotfix.pl/odczytanie-identyf ... h-a363.htm
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

banan4u66

Użytkownik

Post29 paź 2014, 20:10

VID = 14CD

PID = 121F

:)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 paź 2014, 23:17

Nie ma do niej dedykowanego oprogramowania. Trzeba próbować tradycyjnymi sposobami. Zobacz programem BootIce albo pod linuksem Live-cd.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

banan4u66

Użytkownik

Post30 paź 2014, 15:41

Bootice też nie daje rady,wyskakuje błąd danych CRC.

Linux mi nie działa,stworzyłem sobie pendriva z ubuntu ale przy starcie oczywiście wywala błąd "piix4_smbus 0000:00:07.0: SMBus base address uninitialized - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr".O linuxie nie mam żadnego pojęcia więc nie wiem co mam robić.

Dobra jednak odpalilem ubunciaka na drugim kompie.Ale to i tak nic nie dalo bo system odmawia usuwania plikow tak jak na windowsie.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 paź 2014, 21:47

No to kiszkowo, bo softu do niej jako takiego nie widzę niestety. Może jeszcze jakieś narzędzie spod płytki Hirensa dałoby radę.
Hotfix

banan4u66

Użytkownik

Post30 paź 2014, 22:14

Czyli wygląda na to że karta wyląduje w koszu.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 paź 2014, 23:13

Niestety, nie jestem w stanie pomóc.
Hotfix

banan4u66

Użytkownik

Post03 lis 2014, 17:32

Spoko,już zamówiłem nową,a tą strzelę do szafki,może sama się naprawi tak jak niektórym :)

-- 03 lis 2014, 17:32 --

A może w takim razie będziesz w stanie coś poradzić na mojego pendrive 16gb zacnej firmy PNY(już drugi i to samo się stało),który to działał sobie fajnie a później przestał,próbowałem go formatować,zerować i inne cuda z nim wyczyniałem i teraz już wcale go system nie wykrywa,ani nawet żadne programy.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 lis 2014, 23:11

To daj jego numery VID i PID, poszukam, może będzie jakich sofcik.
Hotfix

Fix00ser

VIP

Post04 lis 2014, 14:45

Zestaw narzędzi do różnych przypadków

Kod: Zaznacz cały

http://www.flashdrive-repair.com/2014/03/10-best-memory-card-format-software.html
http://www.flashdrive-repair.com/search/label/Memory%20Card%20Repair
http://www.flashdrive-repair.com/2014/02/best-usb-flash-drive-repair-software-recovery-format.html

ze względu na dużą ilość należy zastosować metodę prób i błędów

banan4u66

Użytkownik

Post04 lis 2014, 16:22

cosik_ktosik właśnie o to chodzi że nie dam rady pozyskać tych numerów bo pendrive wcale nie jest wykrywany przez system,ani windows,ani linux.

Fix00ser dzięki za linki,jak będzie czas to spróbuję się pobawić jeszcze z ta kartą kilkoma programami.

Fix00ser

VIP

Post04 lis 2014, 19:53

Podana stronka zawiera wiele softu wraz z tutkami tylko trzeba się do odpowiedniej receptury dokopać,
na przyszłość dobra rady by każdy nośnik flash po nabyciu był sklonowany posektorowo do pliku.
Taka kopia często bywa ostatnim kołem ratunkowym :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”