Brak możliwości zapisu na karcie pamięci

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
clameur

Użytkownik

Post31 maja 2016, 08:29

Witam, nie wiem czy dobry dział bo problem dotyczy karty pamięci użytkowanej w aparacie. Od 2 lat jestem szczęśliwym użytkownikiem aparatu Sony DSC-HX300. Od zakupu włożyłem do niego kartę SD SanDisk Ultra 30MB/s Class 10 SDXC I 64 GB i do wczoraj wszystko działało super. Wczoraj włączyłem nagrywanie filmu i przez przypadek zamiast zatrzymać nagrywanie wyłączyłem od razu aparat. Po tej sytuacji już jakiekolwiek zdjęcie czy nagranie się nie zapisuje na karcie. Wszystkie do tej pory zrobione zdjęcia są dostępne na karcie. Przy próbie usunięcia jakiegokolwiek starego zdjęcia pojawia się komunikat:

Zapis na karcie pamięci nie został prawidłowo zakończony

I potem jest pytanie czy włączyć odzyskiwanie danych - jak klikam OK to wyświetla się, że nie można odzyskać danych. Anuluj również nie rozwiązuje problemu.

Zgrałem wszystkie zdjęcia na komputer i próbowałem sformatować kartę za pomocą ustawień w aparacie - jednak jak proces formatowania dobiegł do końca nic się nie zmieniło, mało tego żadne zdjęcie nie zostało usunięte więc w ogóle ona nie została sformatowana.

Próbowałem więc sformatować kartę za pomocą komputera przez podłączenie karty w trybie mass storage, - karta jest widoczna z całą zawartością jednak nie mam opcji usunięcia żadnego zdjęcia a próba formatu przez system Windows wyświetla błąd, że nie można sformatować. Próbowałem samą kartę uruchomić przez czytnik kart jest niestety w ogóle jej nie widzi :(

Próbowałem również sformarmatować kartę za pomocą PART DISK w wierszu poleceń jednak przy poleceniu "clear" wywala błąd danych CRC. Kolejną próbą był program SD-Formatter jednak wywalał błąd, że karta jest chroniona przed zapisem tak jakby Lock na karcie był zablokowany a na pewno nie jest.

Bardzo proszę o pomoc jak uratować moją kartę aby znowu działała gdyż nie kosztowała mało. Czytałem też, że niby na karsty SD producent daje 5 lat gwarancji, orientuje się może ktoś czy jakbym poszedł tą drogą to jak to wygląda w praktyce?

Czy ktoś spotkał się z takim problemem kiedyś?

Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post31 maja 2016, 12:35

clameur pisze: Zgrałem wszystkie zdjęcia na komputer i próbowałem sformatować kartę za pomocą ustawień w aparacie - jednak jak proces formatowania dobiegł do końca nic się nie zmieniło, mało tego żadne zdjęcie nie zostało usunięte więc w ogóle ona nie została sformatowana.

Sprawdzałeś na innym komputerze ?
Zrozumiałem że wszystkie dane są już zabezpieczone/zapisane ?

Sprawdź najpierw:

klik na Komputer PPM (prawym przyciskiem myszki)
--> Zarządzaj --> Magazyn --> Zarządzanie dyskami.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli karta jest widoczna to możesz sprawdzić jej zamianę litery na inną
(nie tą którą masz na innych dyskach),
wyłączyć komputer na kilkanaście minut, po upływie tego czasu ponownie włączyć komputer.

Format...

Jeszcze możesz sprawdzić format za pomocą np. programu GParted ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

clameur

Użytkownik

Post31 maja 2016, 21:37

Dziękuję XMan za odpowiedź.

- Tak sprawdzałem na innym komputerze, ten sam problem.
- Wszystkie dane z karty mam zabezpieczone więc zostaje mi tylko sformatować kartę, przywrócić jej fabryczny stan...

Zrobiłem krok po kroku według Twoim zaleceń, zmieniłem literę dysku na nową, wyłączyłem kompa na parenascie minut, włączyłem ale formatu nadal nie mogę wykonać. Jutro będę próbował jeszcze tym program co pisałeś Gparted...
Jak to nie pomoże to się załamie :((( Mimo wszystko jeszcze raz dziękuje za pomoc.

Fix00ser

VIP

Post01 cze 2016, 20:29

• Reklama

Wróć do „Problemy”