Brak możliwościowi uruchomienia/instalowania systemu ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
King89

Użytkownik

Post09 maja 2009, 08:08

Witam Panowie. Zwracam się z prośbą bo jestem w dołku?

Otóż
Mam Laptop Toshiba (rok temu była Vista, i od razu zmieniłem na XP) zrobiłem sobie do oryginalnej płyty nLite sterowniki SATA i wszystko ładnie chodziło.

Naszło mnie na zmianę systemu:

Problem 1 - Bios widzi Cd/DVD ale nie bootowało mi Windowsa z płyty, problem jednak rozwiązałem tworząc wersje bootowalną z PENDRIVE

Zbootowało, sformatowałem Partycje C (na ktorej byl XP) usunąłem i podzieliłem na 2 partycje

Laptop ma 2 Dyski po 120 GB (dysk nr 2 jest z danymi na których mi b. zależy)

Gdy chciałem dalej instalować system wyskoczył komunikat:

w skrócie:

Aby kontynuować utwórz partycję zgodną, aby powrócić do ekranu wyboru partycji, naciśnij klawisz enter

i w kółko, nie mogę zainstalować XP na danej partycji/

Ściągnąłem Windows Xp USB Stick ale system z niego się nie uruchamia, bo myślałem ze naprawie ten problem właśnie gdy uruchomię PC.

wiem już ze muszę utworzyć partycje podstawowa, jednak jak to zrobić gdy nie mam dostępu do windowsa (bo o nie ma)
Próbuje zbootować tym Xp USB STICK ale nie wychodzi...

Co mam Zrobić?
Czekam na Pomoc
Z Góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 09 maja 2009, 14:03 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem polskie znaki diakrytyczne

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Brak mozliowści uruchomienia/instalowania systemu ?

Post09 maja 2009, 10:44

Bios widzi Cd/DVD ale nie bootowało mi Windowsa z płyty

Jak sprawa wygląda na innych płytach? Włóż do napędu inną, bootowalną płytkę i sprawdź.

wiem juz ze musze utworzyc partycje podstawowa, jednak jak to zrobić gdy nie mam dostepu do windowsa

Możesz użyć bootowalnej płyty z nagranym na nią programem do partycjonowania dysków twardych np. GParted lub innego. W ostateczności można spróbować "nagrać" obraz ISO z partycjonerem na pendrive i z niego uruchomić komputer (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

King89

Użytkownik

Re: Brak mozliowści uruchomienia/instalowania systemu ?

Post09 maja 2009, 11:17

Witam otóż:

1) nie widzi żadnej płyty (mam kilka Xpków i 98)

2) wykręciłem dysk fizycznie z laptopa i wgrałem system XP (jednak zwykły, z PENDRIVE) a chciałem zrobić wersje XT problem w tym ze jej nie da sie zrobić na bootowalnego PENDRIVE

3) najprawdopodobniej karta sieciowa wymusza (mimo zmian kolejnosci w biosie, opcje tam sa okrojone) jest mozliwosc wylaczenia jej fizycznie, jednak karta znajduje sie w trudno dostepnym miejscu i nalezy rozkrecic polowe laptopa (gwarancja...)

Nie mam pojecia (dawniej bootowało z napedu)

Instalke z Pena zrobilem wg (przepraszam jezeli nie mozna linkow)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Normalny system z zaintegrowanymi sterami SATA sie dalo zrobic, ten okrojony (wersja Xtreme) juz nie? (KROK 8 juz nie dalo rady, pisalo ze to nie plyta z WINDOWSEM...)

jakies pomysly?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Brak mozliowści uruchomienia/instalowania systemu ?

Post09 maja 2009, 12:12

Wszystkie Windowsy, które są przeróbkami zwykłego Windows XP są niezgodne z licencją Windows, innymi słowy korzystanie z tego typu oprogramowania jest nielegalne, zwykłe piractwo.

Masz oryginalny system Windows XP, to zainstaluj właśnie tą wersję, a nie jakieś badziewne przeróbki.

pisalo ze to nie plyta z WINDOWSEM...)

Wszystkie problemy mogą wynikać właśnie z tego, iż próbujesz instalować systemy przerabiane.

Masz w ogóle oryginalny system Windows XP?
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

King89

Użytkownik

Re: Brak mozliowści uruchomienia/instalowania systemu ?

Post09 maja 2009, 13:47

źle rozumujesz.

Co ma system do kilku problemów?

1) nie bootuje płyty (oryginalna czy nie, nie bootuje)

2) mam oryginalnego Xpka i Viste (xp został mi z blaszaka, Vista byla na lapku) jednak nie w tym sęk.
Oryginału też nie zbootuje....

3) może pomoże nowsza wersja BIOSU
szukam na internecie, jednak mam problemy, płyta główna to PM965

Jest jeszce 3 wyjśćie:

wymontowałem juz dysk z laptopa, włoże go do HP (tam bez problemu system sie instaluje) chyba wejscia sa takie same?
Zainstaluje system i juz gotowa wersje zapodam do TOSHIBY
nie bd chyba jakis problemow ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 maja 2009, 15:35

Wnioski sam przedstawiłeś więc sam powinieneś przemyśleć swój tok myślenia.

Co do reszty problemów, możesz spróbować zaktualizować BIOS komputera, o ile producent udostępnia jakąś nowszą wersję, ewentualnie wgrać ponownie tą samą wersję. Przy tego typu operacjach należy zachować szczególną ostrożność, jedna pomyłka z Twojej strony i unieruchomisz komputer.

Kolejna kwestia, można zresetować BIOS poprzez wyciągniecie bateryjki lub poprzez reset przy pomocy przełączników (o ile dostępne są). Tego typu operacja wiąże się ze znaczną, fizyczną ingerencją we wnętrze laptopa. W przypadku posiadania gwarancji na laptop, oczywiście ingerując w jego wnętrze narażasz się na jej utratę.

nie bd chyba jakis problemow ?

Będą problemy, tak zainstalowany system po prostu nie wystartuje po przenosinach, chyba że obydwa komputery są o zbliżonej konfiguracji sprzętowej.

Co do instalacji z pendrive, zobacz tą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, użytkownicy chwalą sobie ją, iż jest niezawodna i zawsze można zainstalować system przygotowany w ten sposób.

King89

Użytkownik

Re: Brak możliwościowi uruchomienia/instalowania systemu ?

Post09 maja 2009, 16:31

zrobiłem juz wg linku z instrukcji (przed podesłaniem) ale niestety krzyczy mi o hall.dll

tam w poście też mieli ten problem...
Pisze żeby uruchomić komputer i zmienić zawartość pliku boot.ini jednak system sie nie załaduje.

• Reklama

Wróć do „Problemy”