Brak obrazu w Fujitsu Siemens S7010. Prośba o pomoc.
- Arcadio Morello
Witam,
Zakupiłem używany laptop Fujitsu Siemens S7010 w atrakcyjnej cenie. Problem w tym, że po włączeniu laptopa słychać pracujący wentylator i świecą się kontrolki od baterii i od tego, że laptop jest włączony. Okazało się winna jest taśma matrycy. Wczoraj wymieniłem na "sprawną" używaną i przed złożeniem laptop normalnie się włączył, był obraz itp. Wszystko działało bez problemu. Po złożeniu laptopa włączam laptopa jeszcze raz i objawy takie same jak w drugim zdaniu... Czyżby tasma matrycy okazała się nie sprawna? Proszę o pomoc.
Zakupiłem używany laptop Fujitsu Siemens S7010 w atrakcyjnej cenie. Problem w tym, że po włączeniu laptopa słychać pracujący wentylator i świecą się kontrolki od baterii i od tego, że laptop jest włączony. Okazało się winna jest taśma matrycy. Wczoraj wymieniłem na "sprawną" używaną i przed złożeniem laptop normalnie się włączył, był obraz itp. Wszystko działało bez problemu. Po złożeniu laptopa włączam laptopa jeszcze raz i objawy takie same jak w drugim zdaniu... Czyżby tasma matrycy okazała się nie sprawna? Proszę o pomoc.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Raczej styki coś nie kontaktują, zobacz jeszcze raz czy wszystko ładnie siedzi na złączach.
- Arcadio Morello
Właśnie sprawdzałem kilka razy. Nawet podłączałem laptopa do monitora i też nic... 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
To bardziej wygląda na uszkodzenie samego laptopa albo coś źle gdzie indziej jest podpięte czy samo się wypięło podczas składania.
- Arcadio Morello
Wczoraj częściowo jeszcze raz złożyłem laptopa i bez problemu się włączył. Dzisiaj już go chciałem do końca złożyć. Złożyłem go i pojawiły się te same objawy co w pierwszym poście. To może być coś z płyta główną?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- seba86mu
Podświetl matrycę laptopa latarką i sprawdź czy w podświetlonym punkcie widać normalnie obraz.
Jeżeli widać normalnie obraz w oświetlonym miejscu, to uszkodzony jest inwerter zasilający podświetlenie matrycy.
Jeżeli widać normalnie obraz w oświetlonym miejscu, to uszkodzony jest inwerter zasilający podświetlenie matrycy.
- Arcadio Morello
Witam.
Jak włączam laptopa to się pojawia taki dźwięk i niestety laptop się nie uruchamia i nie wyświetla żadnego obrazu. Czarny ekran: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak włączam laptopa to się pojawia taki dźwięk i niestety laptop się nie uruchamia i nie wyświetla żadnego obrazu. Czarny ekran: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Stabilizacja obrazu prawie, jak steadicam
Dźwięk jak z miksera. To wentylator w laptopie.
Świeciłeś latarką w matrycę ? Nie widać obrazu ?
Przyczyn takiego stanu może być wiele: uszkodzona płyta główna, uszkodzony układ graficzny itp.
Brak jakiegokolwiek dźwięku BIOS-u może świadczyć o walniętej płycie głównej.
Podłącz zewnętrzny monitor i sprawdź czy jest obraz czy jakiekolwiek mrugnięcie obrazu.

Dźwięk jak z miksera. To wentylator w laptopie.
Świeciłeś latarką w matrycę ? Nie widać obrazu ?
Przyczyn takiego stanu może być wiele: uszkodzona płyta główna, uszkodzony układ graficzny itp.
Podłącz zewnętrzny monitor i sprawdź czy jest obraz czy jakiekolwiek mrugnięcie obrazu.
- Arcadio Morello
seba86mu pisze:Stabilizacja obrazu prawie, jak steadicam![]()
Akurat nagrywałem to starą komórką LG GT500, która nie jest jakaś super...
seba86mu pisze:Dźwięk jak z miksera. To wentylator w laptopie.
Tak, to wentylator...

seba86mu pisze:Świeciłeś latarką w matrycę ? Nie widać obrazu ?
Tak i nie widać obrazu...
seba86mu pisze:Przyczyn takiego stanu może być wiele: uszkodzona płyta główna, uszkodzony układ graficzny itp.
Wczoraj przed finałowym złożeniem. Laptop się normalnie włączył. To wygląda mi tak jak by coś nie łączyło.
Jak jest rozebrany to się włącza bez problemu, a jak jest złożony to wydaje takie dźwięki jak w filmiku powyżej...

seba86mu pisze:Podłącz zewnętrzny monitor i sprawdź czy jest obraz czy jakiekolwiek mrugnięcie obrazu.
Nic nie widać...
- seba86mu
W takim razie coś robi zwarcie.
Składaj krok po kroku i uruchamiaj.
Może spróbuj bez podłączonej klawiatury.
Składaj krok po kroku i uruchamiaj.
Może spróbuj bez podłączonej klawiatury.
- Arcadio Morello
seba86mu pisze:W takim razie coś robi zwarcie.
Możliwe.
seba86mu pisze:Składaj krok po kroku i uruchamiaj.
Tak robiłem, jak podłączyłem touchpad (tzw. tą górną obudowę z touchpadem to już zaczął coś świrować).
Już 3 dzień składam i rozbieram laptopa...
seba86mu pisze:Może spróbuj bez podłączonej klawiatury.
Spróbuję
- seba86mu
W takim razie spróbuj bez podłączania touchpada. Może on jest walnięty.
- Arcadio Morello
Witam,
Przesyłam kolejny filmik. Laptop rozebrany na części pierwsze. Sądzę, że to może być wina płyty głównej, ale nie jestem 100% pewny.
Filmik -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przesyłam kolejny filmik. Laptop rozebrany na części pierwsze. Sądzę, że to może być wina płyty głównej, ale nie jestem 100% pewny.
Filmik -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Możliwe, że to płyta główna.
Nie widać na płycie głównej jakichś zaschniętych śladów zalania z obydwu stron ?
Nie widać na płycie głównej jakichś zaschniętych śladów zalania z obydwu stron ?
- Arcadio Morello
Chyba udało mi się naprawić laptop. Złożyłem go, włączyłem i wyłączyłem kilka razy i działa, ale mam za to problem z siecią bezprzewodową. Pisze mi -> "Połączenie secie bezprzewodowej - nie połączono.
Sieć bezprzewodowa jest niedostępna". W czym może tkwić problem?
Proszę o pomoc.
Sieć bezprzewodowa jest niedostępna". W czym może tkwić problem?

Proszę o pomoc.
-
- Reklama