Witam.
Jakiś czas temu podłączyłem (w serwisie) drugi dysk który był sformatowany i bez systemu a który służył mi jako "magazyn" dla różnych plików. Oczywiście pierwszy dysk jest systemowy.
Dwa dni temu zrobiłem format dysku systemowego i od tego czasu "mój komputer" nie wyświetla tego drugiego. Moim błędem było, że nie sprawdziłem ustawień biosu i teraz mam problem bo moja wiedza o biosie jest uboga. Daję zrzuty mojego biosu.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Brak widoku drugiego dysku
- Janusz_1956
- lewy
W tym oknie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IDE PRIMARY SLAVE, wejdź w niego i zmień wszystko na Auto, a następnie zapisz zmiany klawiszem F10
IDE PRIMARY SLAVE, wejdź w niego i zmień wszystko na Auto, a następnie zapisz zmiany klawiszem F10
- Janusz_1956
W IDE PRIMARY SLAVE jest wszystko na auto.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Sprawdzałeś czy jest dobrze podpięty? Trochę dziwne, że go w biosie nie widać.
Czy sprawdzałeś w zarządzaniu dyskami? Może tylko nie ma przypisanej litery dysku.
Czy sprawdzałeś w zarządzaniu dyskami? Może tylko nie ma przypisanej litery dysku.
- Janusz_1956
Nie grzebałem w kompie i tuż przed formatem z dysku C (systemowy) skopiowałem na ten drugi różne pliki i sprawdziłem czy tam są i było ok.
Nie bardzo wiem jak to sprawdzić.
Janusz
Nie grzebałem w kompie i tuż przed formatem z dysku C (systemowy) skopiowałem na ten drugi różne pliki i sprawdziłem czy tam są i było ok.
cosik_ktosik pisze:Czy sprawdzałeś w zarządzaniu dyskami? Może tylko nie ma przypisanej litery dysku.
Nie bardzo wiem jak to sprawdzić.
Janusz
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W menu start->uruchom-> wpisz:
diskmgmt.msc
Czy w oknie, które się otworzy dysk jest widoczny?
diskmgmt.msc
Czy w oknie, które się otworzy dysk jest widoczny?
- Janusz_1956
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czyli go nigdzie nie ma. Czy sprawdzałeś jego podłączenie?
- Janusz_1956
Tak jak powiedziałem niczego nie ruszałem i nie grzebałem i tuż przed formatem było ok. Jutro zerknę do środka i odepnę go na chwilę po czym z powrotem go załączę, zobaczymy. Dam znać.
Janusz
-- mniej niż minutę temu --
Tak jak zapowiedziałem odłączyłem dysk i ponownie go podłączyłem, nadal brak jego widoku. Mimo mrozu, padającego śniegu i zasp zaniosę kompa do serwisu gdzie podłączali ten drugi dysk.
Janusz
Byłem w serwisie i po długim szukaniu okazało się, że problem jest tak naprawdę banalny.
Okazało się, że brak jest jednego sterownika którego nie zainstalowałem po formacie.
Sterownikiem tym jest "via-raid". Jak się okazuje gapiostwo kosztuje, w tym wypadku całe 30 zł. Temat zamykam
Janusz
Janusz
Tak jak zapowiedziałem odłączyłem dysk i ponownie go podłączyłem, nadal brak jego widoku. Mimo mrozu, padającego śniegu i zasp zaniosę kompa do serwisu gdzie podłączali ten drugi dysk.
Janusz
Byłem w serwisie i po długim szukaniu okazało się, że problem jest tak naprawdę banalny.
Okazało się, że brak jest jednego sterownika którego nie zainstalowałem po formacie.
Sterownikiem tym jest "via-raid". Jak się okazuje gapiostwo kosztuje, w tym wypadku całe 30 zł. Temat zamykam
Janusz
-
- Reklama