Brakujące pliki DLL

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
PyssQ

Użytkownik

Brakujące pliki DLL

Post02 lis 2016, 12:58

Witam, brakuje mi plików DLL pod windows 10 x64

Niestety wszystko co znalazłem w necie działa tylko na x32

Brakujące pliki to d3dcompiler_46.dll i OpenAl32.dll

Mogłby ktoś pomóc z tym problemem? ;)

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Brakujące pliki DLL

Post02 lis 2016, 13:51

Te brakujące biblioteki powinieneś mieć w systemie. Żeby zorientować się, jaki directx możesz doinstalować, w uruchom wpisz dxdiag i pokaż screen z pierwszej zakładki. Będzie wiadomo, jaki masz directx, to raz. Drugi raz, to biblioteki directxa x86 obsługują wszystkie aplikacje, gry 32bit w systemie x64. Ja miałem potrzebę uruchomienia emulatora gier na windows7 x64 i doinstalowałem directxa 9.29 redist. Zsynchronizowało i uzupełniło biblioteki wbudowanego directxa w system x64.
Czasem trzeba w folderze zainstalowanej gry po prostu pobrać i umieścić brakujący plik dll.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

PyssQ

Użytkownik

Brakujące pliki DLL

Post02 lis 2016, 14:01

Właśnie wrzucałem brakujące biblioteki do folderu z grą, ale te biblioteki wystepowały tylko na 32bit wiec nadal był problem z aplikacją która próbowałem uruchomić. SS: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Brakujące pliki DLL

Post02 lis 2016, 15:41

Podaj konkretnie, jaka to gra. Być może uruchomi się w trybie zgodności, a wątpię, żeby to była gra 64 bitowa...
Możesz doinstalować directx 11 dla window 10.
Biblioteka Microsoft DirectX 11 SDK jest używana w takich grach komputerowych, jak Grand Theft Auto (GTA) V, Wiedźmin 3: Dziki Gon, Battlefield 4, Dragon Age: Inkwizycja, Dark Souls II: Scholar of the First Sin, Watch Dogs, Dying Light, Lords of the Fallen, Max Payne 3, Metal Gear Solid V oraz Titanfall. Nie czekaj i pobierz (download) DirectX 11 SDK już dziś, aby delektować się najlepszą oprawą audiowizualną w najnowszych tytułach.

PyssQ

Użytkownik

Brakujące pliki DLL

Post02 lis 2016, 18:00

Instalowanie Directx nie pomogło. Jak wrzucam sterowniki wersji x84 to wyskakuje błąd po odpaleniu gry 0xc00007b czyli w większości przypadków oznacza on ze sterowniki nie sa zgodne. A chodzi o grę Farming Simulator 2015. Nadmienię jeszcze, że na poprzednich wersjach systemu nie miałem takich problemów, zaczęły się one jak przeszedłem na Windows 10.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Brakujące pliki DLL

Post02 lis 2016, 19:07

Ta gra była robiona pod windows 7 i wierzę, że nie było problemów. Powinna iść na W10.
Gdy tak poczytam, to znajduję ciekawe sprawy:
Karta graficzna: zgodna z DirectX 9.0c, posiadająca 512 MB VRAM i sprzętowe wsparcie technologii Pixel Shader 3.0 (Nvidia GeForce 8600 lub ATI Radeon HD 2600)
Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX 9.0c

Wychodzi na to, że trzeba directxa 9c, a najnowszy, to z 2010 directx 9.29 redist. Spróbuj, ale to się inaczej instaluje.
Utwórz folder na pulpicie i do niego pobierz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wyodrębnij wszystkie pliki. Znajdziesz DXSETUP.exe i uruchomisz go. To zsynchronizuje biblioteki directxa w systemie. Gdyby się nie dało, to ten plik uruchom w trybie zgodności z windows 7.
Po zsynchronizowaniu i restarcie - usuwa się folder z pobranym directxem.

Dodam, że z tym błędem, to znalazłem ciekawą stronę, tylko dużo tłumaczenia Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

PyssQ

Użytkownik

Brakujące pliki DLL

Post03 lis 2016, 11:40

z biblioteką OpenAL sobie poradziłem. Nadal jednak jest problem z d3dcompiler_46.dll. Zadna z instalowanych wersji DirectX mi nie pomaga, nawet ta z pliku instalacyjnego gry. Program ciągle wymaga pliku D3DCOMPILER_46.DLL, a jeśli go wrzuce do plików z grą to wywala błąd 0xc00007b.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Brakujące pliki DLL

Post03 lis 2016, 12:43

Sprawdź, czy masz d3dcompiler_46.dll w C/system32. Jeśli go nie ma, to wkleisz tam, - ma tam być - potem otworzysz wiersz polecenia z PPM jako admin i zarejestruj.
Z solvusoft.com:
Rejestracja pliku d3dcompiler_46.dll z poziomu wiersza polecenia z podwyższonym poziomem uprawnień (Windows XP, Vista, 7, 8 I 10):

Kliknij przycisk Start.
Wpisz „command” w polu wyszukiwania... NIE NACISKAJ jeszcze ENTER!
Trzymając wciśnięte razem klawisze CTRL+Shift na klawiaturze, naciśnij ENTER.
Zostanie wyświetlone okno dialogowe o udzielenie zgody.
Kliknij Tak.
Wpisz następujące polecenie: regsvr32 /u d3dcompiler_46.dll.
Naciśnij ENTER. Spowoduje to WYREJESTROWANIE pliku.
Wpisz następujące polecenie: regsvr32 /i d3dcompiler_46.dll.
Naciśnij ENTER. Spowoduje to PONOWNĄ REJESTRACJĘ pliku.
Zamknij okno wiersza polecenia.
Uruchom ponownie program związany z błędem d3dcompiler_46.dll.

PyssQ

Użytkownik

Brakujące pliki DLL

Post04 lis 2016, 07:48

Ten plik znajduje się tam, lecz przy próbie jego rejesracji/wyrejestrowania wyskakuje błąd ""nie można załadować modułu "D3DCompiler_46.dll" Nie można odnaleźć określonego modułu". Ścieżka jest poprawna, nazwa pliku również :sciana:

EDIT: teraz przy próbie uruchomienia tej aplikacji wyskakuje błąd 0xc0000142, Nie wiem juz co moge zrobic, usuwanie, doinstalowywanie DirectX nie pomaga, wgrywanie recznie bibliotek również nie...Wczesniej też miałem na Windowsie 10 takie problemy z aplikacjami ale wtedy wystarczyło tylko do folderu z aplikacją wrzucić odpowiednie biblioteki

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Brakujące pliki DLL

Post04 lis 2016, 10:46

No to jest trudna sprawa z d3dcompiler_46 - a wyszukaj w rejestrze d3dcompiler_46 - bo gdybyś nie miał klucza, albo brakowało wartości, to ktoś Tu przecież wielu ma W 10 i mógłby podrzucić nawet brakujący klucz, czy wartości.
Tak bywa, gdy jakimś programem do czyszczenia uszkodzi się rejestr, potem mimo fizycznej obecności pliku - system nie może go załadować, nie można zarejestrować itd.

PyssQ

Użytkownik

Brakujące pliki DLL

Post05 lis 2016, 20:09

W rejestrze jest wszystko w porządku. No nic, nie chce mi się juz nad tym męczyć, zainstalowałem grę na innym urządzeniu na Windows 8 i działa bez problemu ;) Aczkolwiek myslę ze reinstalacja Windowsa 10 by pomogła ale nie chce mi się z tym juz bawić bo szkoda mi plików i ustawień dla jednej głupiej gry ;) Dziekuje za odpowiedzi i próbę pomocy ;)

• Reklama

Wróć do „Problemy”