Często po tym jak wychodzę z gry np. DOOM3, lub po przebudzeniu laptopa z uśpienia zmienia się jasność ekranu na maxa.
W opcjach zasilania suwak jasności znika i zostaje puste pole.
Czy ktoś się orientuje:
a. Dlaczego tak się dzieje
b. Gdzie znajduje się plik.exe odpowiedzialny za wyświetlanie suwaka jasności (abym nie musiał za każdym razem gdy to nastąpi restartować systemu)
pzdr Marex
laptop SONY VPCEB2Z1E
Brakuje suwaka jasności w Sony Vaio
- Marex
Brakuje suwaka jasności w Sony Vaio
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 00:54 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
- XMan
Suwak jasności PROBLEM
Sprawdzałeś :
Klik na pulpit --> Panel sterowania (sterowników do karty graficznej) --> Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu
--> Zastosuj --> OK ?
Masz chyba kartę graficzną ATI a ja mam NVIDIA.
Nie mogę dokładnie odpowiedzieć ale na poprzednim komputerze z kartą ATI również miałem regulację jasności...
Możesz podać jakieś screeny ?
Klik na pulpit --> Panel sterowania (sterowników do karty graficznej) --> Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu
--> Zastosuj --> OK ?
Masz chyba kartę graficzną ATI a ja mam NVIDIA.
Nie mogę dokładnie odpowiedzieć ale na poprzednim komputerze z kartą ATI również miałem regulację jasności...
Możesz podać jakieś screeny ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Suwak jasności PROBLEM
To będzie w ustawieniach zarządzania energią w panelu sterowania.
- Marex
Suwak jasności PROBLEM
cosik_ktosik blisko
tz. Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania i w tym miejscu normalnie na dole okna jest ten suwak podpisany "jasność ekranu". Natomiast w przypadku wyżej opisanym gdy występuje problem, wtedy to okno jest takie same z różnicą iż tego suwaka na dole po prostu nie ma. Poza tym ta jasność ekranu czy jak kto woli kontrast, ustawia się na maksimum (tz. bardzo męczy oczy). Jedyne co mi pozostaje to restart lapka.
Myślę że jest jakiś .exe po uruchomieniu którego suwak w/w spowrotem się pojawi.
pzdr Marex
tz. Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania i w tym miejscu normalnie na dole okna jest ten suwak podpisany "jasność ekranu". Natomiast w przypadku wyżej opisanym gdy występuje problem, wtedy to okno jest takie same z różnicą iż tego suwaka na dole po prostu nie ma. Poza tym ta jasność ekranu czy jak kto woli kontrast, ustawia się na maksimum (tz. bardzo męczy oczy). Jedyne co mi pozostaje to restart lapka.
Myślę że jest jakiś .exe po uruchomieniu którego suwak w/w spowrotem się pojawi.
pzdr Marex
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Suwak jasności PROBLEM
No to musi być jakieś oprogramowanie od HotKeyi lub zarządzania energią. Niestety nie wiem co ma Sony do Twojego laptopa.
Suwak jasności PROBLEM
Jak się tam znajdujesz masz z boku menu "Zmień moment przejścia komputera w tryb uśpienia", kliknij.
Tam będziesz miał na samym dole możliwość ustawiania jasności z baterią i bez niej.

Spróbuj tutaj ustawić taką samą jasność, a plan wybierz Zrównoważony.
Tam będziesz miał na samym dole możliwość ustawiania jasności z baterią i bez niej.

Spróbuj tutaj ustawić taką samą jasność, a plan wybierz Zrównoważony.
- Marex
Suwak jasności PROBLEM
Problem w tym Panie K@myk iż jak występuje w/w problem to właśnie cała linia zaznaczona przez Ciebie na czerwono "znika", nie ma jej (więc nic się nie da ustawić ani zmienić)
pzdr Marex
pzdr Marex
Suwak jasności PROBLEM
hmm ..., myślałem, że nie masz tej innej co jest od razu w Opcjach zasilania, na samym dole. 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Suwak jasności PROBLEM
A Masz w ogóle katalog Drivers od Sony na dysku C? Jak tak, to co tam dali?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Suwak jasności PROBLEM
oki znalazłem sterowniki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zobacz te rzeczy:
# VAIO Control Color Setting 1.5 ColorMod
VAIO Control Center - 4.1.1.07160
VAIO Control Color Setting MRLE
i najważniejsze to to: VAIO Power management - 5.1.1.06180 Also available through VAIO Update
Myślę, że to ten program zarządza tym
Zobacz te rzeczy:
# VAIO Control Color Setting 1.5 ColorMod
VAIO Control Center - 4.1.1.07160
VAIO Control Color Setting MRLE
i najważniejsze to to: VAIO Power management - 5.1.1.06180 Also available through VAIO Update
Myślę, że to ten program zarządza tym
-
- Reklama