Od pewnego czasu mam problem z laptopem. Stara toshiba l40 12x.
Procesor: T2080 @ 1,73GHz
RAM: 2Gb (kość nowa, kupiona 2 miesiące temu)
Grafika: Intel Mobile 945
Windows 8(oryginał)
Od pewnego czasu zaczęła walić bluescreeny(ale tylko jak coś się na kompie robi, jak stoi włączony, nieużywany to może tak stać kilka dni), najpierw z jeden dziennie a później coraz częściej. Różne kody błędów(niestety starych *.dmp już nie posiadam żeby wstawić), jednak wszystkie mają wspólny element, plik ntoskrnl.exe. Wyczyściłem całego laptopa z kurzu nic to nie pomogło. Instalacja świeżego wndowsa, chwilowo pomaga, a później znowu się to nasila.
Tutaj wrzucam dmp z ostatniego restartu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
MHDD:
Jeszcze przy wczorajszej instalacji systemu zauważyłem dziwną rzecz z dyskiem. Usuwam partycję, mam jedno "nieprzydzielone miejsce", po stworzeniu dwóch partycji + "miejsce zastrzeżone przez system" wyskakuje mi dodatkowo dwa "nieprzydzielone miejsca" 0,0MB. Nie przypominam sobie żebym kiedyś widział coś takiego.
BSOD ntoskrnl.exe
- seba86mu
BSOD ntoskrnl.exe
Dysk twardy chyba powoli będzie nadawał się do przerobu na żyletki, ale niech ktoś to jeszcze potwierdzi.
-
BSOD ntoskrnl.exe
Zawczasu zrób backup danych. Następnie polecam zrobić zerowania dysku , potem remap i kolejnie ponowne skanowanie. Dysk nie jest jeszcze taki zły , trochę jeszcze wytrzyma 

-
BSOD ntoskrnl.exe
Ale coś wskazuję na to, że dysk powoduje te restarty, czy tak profilaktycznie go wyzerować? Jeśli chodzi o *.dmp, raz miałem tam jakiś plik związany z directX, a zazwyczaj był tylko ntoskrnl.exe. Ntfs.sys chyba pierwszy raz się tam pojawił. I o co chodzi z tymi "nieprzydzielonymi miejscami"?
Jeszcze dodam, że przez około 4 godziny RAM był sprawdzany memtestem i nie było błędów.
Jeszcze dodam, że przez około 4 godziny RAM był sprawdzany memtestem i nie było błędów.
-
BSOD ntoskrnl.exe
Wiem że to będzie pójście na łatwiznę ale możesz przeinstalować system 

-
BSOD ntoskrnl.exe
Pisałem w pierwszym poście, że to nie pomaga.
-- 05 maja 2013, 14:35 --
Odkryłem chyba przyczynę. Od kiedy wyłączyłem kartę wifi w menadżerze urządzeń i podłączyłem internet kablem, restarty ustały. Już piąty dzień.
-- 05 maja 2013, 14:35 --
Odkryłem chyba przyczynę. Od kiedy wyłączyłem kartę wifi w menadżerze urządzeń i podłączyłem internet kablem, restarty ustały. Już piąty dzień.
-
- Reklama